GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #164 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Olympus 7040
Aleksandar Veljković
Olympus je (konačno!) odustao od memorijskih kartica formata xD i priklonio se široko rasprostranjenom formatu SD. A pri tom vam kartica možda nije ni potrebna, pošto mju 7040 ima 2 GB ugrađene memorije...
- PC #164 (Mart 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Olympus 7040

Olympus Mju 7040. Rezolucija: 14 Mp * Dimenzije senzora: 1/2,33“ * Gust. tačaka senzora: 50 Mp/cm2 * ISO raspon: 64‑1600 * Optički zum: 28‑196 mm(7x) * Svetlosna moć: F3,0‑F5,9 * VGA video sa zvukom: 1280×720, 30 fps * IS (opt. stabilizacija): Da * LCD displej: 3“ * Rezolucija displeja: 230000 p * HDMI: Da * Interna memorija: 2 GB * Tip mem. kartice: SD * Baterija: Li Ion LI‑42B * Dimenzije: 95×56×26 mm * Masa: 144 g.

Evolucija Olympus‑ove mju familije minijaturnih fotoaparata ima logičan tok, u kome Olympus‑u već godinama polazi za rukom da ostane konkurentan, često nudeći inovacije koje se ne mogu naći na modelima drugih proizvođača. Kada se pojavio, mju 7000 je sa svojim 7x zumom bio jedan od najatraktivnijih modela u svojoj cenovnoj klasi, što je Olympus uspeo da održi i sa njegovim naslednicima, lagano peglajući i ono malo zamerki što se moglo imati na ovaj sjajan aparat.

Mju 7040 je treća generacija 7xxx serije, koji donosi značajno unapređenje, prezentujući drugačiji pristup nekim konstrukcijskim rešenjima. Pre svega, Olympus je (konačno!) odustao od svog xD formata memorijskih kartica i priklonio se široko rasprostranjenom SD formatu, omogućavajući korisnicima da uživaju sve blagodeti brzih i jeftinih SD kartica velikog kapaciteta. Eksperiment sa podrškom za microSD uz pomoć adaptera na većini modela u poslednjih par godina je očigledno bio neka vrsta prelaznog rešenja ka ovom potezu koji je bio neminovan. Pored SD slota, mju 7040 je opremljen sa čak 2 GB interne memorije, što je dovoljno da primi preko 400 snimaka standardnog kvaliteta u najvišoj rezoluciji (14 Mp). Dakle, čak i ako u njega ne stavite memorijsku karticu, moći ćete da smestite obilje fotografija i video-klipova – interna memorija dovoljna je za oko pola sata video-materijala.

Mju 7040 ponovo ima sjajni 3“ LCD ekran koji je krasio mju 7000 (mju 7010 je imao manji ekran), čiji je kvalitet prikaza izuzetan i deluje gotovo neverovatno da je njegova rezolucija samo 230.000 tačaka. Najveća inovacija je redefinisani korisnički interfejs – Olympus aparatima i do sada se upravljalo na jasan i intuitivan način, ali uvek može bolje... Broj tastera je minimalizovan, tako da se praktično sve radi preko kursorskog kruga, koji istovremeno i rotira, igrajući ulogu jog dial‑a. Funkcijski meni je dodatno pojednostavljen i smešten vertikalno uz desnu ivicu ekrana, a direktno sa njega se može preći u glavni meni ukoliko su vam potrebna neka podešavanja koja nisu dosupna sa funkcijskog menija. Tu je i odličan help sistem koji vam detaljno uputstvo za korišćenje stavlja na raspolaganje preko ekrana na samom aparatu.

Novitet je i zaseban taster za snimanje video-klipova, koji treba da naglasi unapređene sposobnosti za snimanje video-materijala kod mju 7040 – napokon i Olympus‑ovi modeli snimaju video u HD formatu. Raspon zuma kod mju 7040 je jedan od najupotrebljivijih u klasi: 7x, uz donju granicu na 28 mm, što je sjajno za sve amaterske potrebe.

Performanse mju modela su i do sada bile odlične, a 7040 ih pomera za još jednu nijansu naviše. Zum je izuzetno brz, a fokusiranje primetno unapređeno čak i u uslovima slabog svetla. Face detect funkcioniše vrlo agilno i precizno. Prijatno nas je iznenadio mehanizam stabilizacije slike, koji je dao visok procenat oštrih snimaka čak i sa četvrtinkom sekunde, što znači da će, za pojmove kompaktnih aparata, ovo biti natprosečno upotrebljiv uređaj za snimanje u uslovima slabog svetla bez blica.

Nije nam se dopalo što više nema eksternog punjača za baterije – akumulator se puni u samom aparatu, što otežava punjenje rezervne baterije – ako želite da punite drugu bateriju dok koristite aparat, moraćete da dokupite punjač. To je, ipak, sitnica u svetlu nesumnjivih kvaliteta ovog modela, koji su svakako dovoljni da se nametne kao jedna od najatraktivnijih kupovina u ultrakompaktnoj klasi.

Korisne adrese:

Olympus
http://www.olympus.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #164
preview
NAS na naš način
Uroš Veličković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter