GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #165 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
NAS dvomotorac
Mladen Mijatović
Qnap TS-259 Pro je mrežni storage server opremljen sa dva hard diska, obiljem korisnih opcija i nekim zanimljivim novitetima kao što je iSCSI. Kako se on snalazi u kominikaciji sa udaljenim data serverima?
- PC #165 (April 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

NAS dvomotorac

Qnap TS-259 Pro Turbo NAS. Interfejsi: 2×HDD, 2×eksterni SATA, 4+1×USB, 2×Gigabitni Ethernet • Integrisani serveri: Fajl, backup, Web, printer, FTP, Surveillance Station • Moguć­nosti: iSCSI, Virtual Disk Drive, online RAID capacity expansion, online RAID level migration. Cena: 59.990 dinara.

Kada se pogleda specifikacija nekog Qnap NAS (Network Attached Storage) uređaja, teško je zamisliti da bi ijedan sistem integrator uspeo da ga uklopi u neko okruženje tako da iskoristi svaku od njegovih mnogobrojnih funkcionalnosti. U gami ovog proizvođača nalazi se veliki broj storage servera, od najmanjih sa samo jednim, pa sve do modela sa čak osam ležišta za diskove, prilagođenih enterprise okruženju. Uz manje razlike, različiti modeli Qnap NAS uređaja iz iste generacije su po svojoj funkcionalnosti međusobno veoma slični. Na kraju krajeva, ne treba zaboraviti da je svaki NAS zapravo specijalizovan računar kod koga je disk evoluirao i postao dominantna odlika, dok softver određuje njegovu upotrebljivost na aplikativnom nivou. Nova generacija Qnap storage-a donosi neke bitne novitete, posebno po pitanju korišćenja u šarolikom LAN/WAN/Internet okruženju i na različitim softverskim platformama, a mi ovoga puta predstavljamo TS‑259 Pro, osnovni model sa dva diska.

Možda najinteresantnija stvar koja odlikuje TS‑259 Pro, kao i druge novije Qnap‑ove modele, jeste podrška za iSCSI (Internet Small Computer System Interface), IP standard za povezivanje međusobno udaljenih storage jedinica u mrežnom okruženju. iSCSI je zasnovan na prenosu SCSI komandi posredstvom IP mreža (kroz lokalnu mrežu, WAN ili preko Interneta) između odvojenih SCSI uređaja (diskova), čime se podaci skladište i pronalaze nezavisno od fizičke lokacije na kojoj su. Ovako se stvara jedno virtuelno okruženje u kome su podaci fizički organizovani na najpogodniji način, u odvojenim i međusobno umreženim data centrima, dok korisnici ovih podataka imaju utisak da rade sa lokalnim diskovima. Za razliku od protokola Fibre Channel, koji postiže sličan efekat ali se u radu oslanja na posebne mreže vrlo velikog kapaciteta, iSCSI je pristupačan i manjim firmama jer koristi običnu mrežnu infrastrukturu.

TS‑259 se može koristiti kao deljeni mrežni storage u okruženjima VMware vSphere4 i Microsoft Windows Failover Cluster. Zahvaljujući standardu iSCSI, ovaj uređaj podržava i funkciju VDD (Virtual Disk Drive), kojom se iniciraju veze sa udaljenim mrežnim diskovima, tako da oni postaju jedan logički disk na NAS serveru. Na ovaj način se može povezati do osam udaljenih SCSI diskova.

Qnap‑ovi serveri nisu vezani samo za jednu platformu, tako da pored rada sa klijentima pod Microsoft Windows‑om, TS‑259 Pro radi i pod sistemima Apple MAC OS X i Linux/Unix.

TS‑259 Pro je toliko mali da pored dve fioke za diskove u kućištu kao da nije preostalo mesta za mnogo šta drugo, ali izgled vara – ovo je mašina zasnovana na procesoru Intel Atom D510 Dual Core radnog takta 1,66 GHz, sa 1 GB memorije i platformi Linux embedded, što ovom nevelikom serveru omogućuje istovremeni rad sa najviše 2.048 korisnika i do 256 deljenih foldera. Pored jednog ili dva interna diska, koji se ubacuju spreda i koji se po želji mogu tretirati kao nezavisni diskovi (veći kapacitet) ili kao RAID 0/1 niz (veća pouzdanost), uređaj ima dva konektora za eksterne SATA diskove i čak pet USB konektora na koje se mogu povezati eksterne memorije, ali i deljeni resursi kao što je štampač.

USB konektor na prednjoj strani služi za brzo kopiranje podataka sa spoljne memorije, pritiskom na taster na samom NAS uređaju. Ovaj storage server opremljen sa dva mrežna interfejsa, pri čemu se oni mogu konfigurisati tako da služe kao redundansa jedan drugom u slučaju pada jednog spojnog puta (failover) ili se mogu agregirati tako da se ukupan mrežni protok duplira (load balancing). Moguće je čak konfigurisati IP parametre, tako da uređaju pristupaju korisnici iz dva odvojena subnet‑a.

Funkcije kao što su Remote Replication, raznovrsni integrisani serveri, rad sa kamerama za video‑nadzor i mogućnosti za proširivanje i migraciju RAID niza, koje smo sretali kod starijih Qnap‑ovih modela, postoje, naravno, i kod TS‑259 Pro.

Korisne adrese:

Mikro Princ
http://www.mikroprinc.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #165
preview
Malo drugačiji Bluetooth
Branislav Bubanja


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter