GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #165 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Malo drugačiji Bluetooth
Branislav Bubanja
Još uvek ima vozača koji ne mogu da se naviknu da im "nešto" stoji okačeno o uvo dok voze - njima su namenjena alternativna rešenja. Vitebo nudi tri zanimljive varijante, koje čak i ne morate napajati - rade na sunčevu energiju.
- PC #165 (April 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Malo drugačiji Bluetooth

VTB-60

Modeli Bluetooth uređaja marke Vitebo su u pravom smislu handsfree. Imaju sopstvene držače pa ih možete postaviti na mesto koje vam je najzgodnije u kolima. Sva tri uređaja se uparuju s telefonom na klasičan način – unosom standardne šifre od četiri nule. Imaju jednoredni displej koji može da prikaže broj pozivaoca, njegovo ime ili statusne informacije. Uređaj se kontroliše korišćenjem tri tastera. Glavni taster služi za preuzimanje ili odbijanje poziva, držanje poziva na čekanju, a ukoliko upareni telefon to podržava, preko ovog tastera se aktivira i govorno pozivanje broja. Dodatni tasteri služe za podešavanje jačine zvuka i za listanje istorijata poziva.

Ugrađeni zvučnik je veoma glasan, tako da ćete sigurno čuti svog sagovornika čak i u najbučnijim kolima, a zahvaljujući ugrađenoj DSP tehnologiji, efikasno se uklanjaju svi šumovi i zvuk koji stiže do uha je čist i razgovetan. Jedna od korisnih funkcija na svim modelima je privremeno isključenje prosleđivanja poziva s telefona na Bluetooth uređaj, bez prekidanja njihove konekcije, što je zgodno ukoliko je potrebno da na nekoliko minuta napustite automobil.

VTB-200C

Modeli VTB‑60 i VTB‑200C stoje na vetrobranskom staklu, slično kao GPS uređaji. Iako VTB‑60, zahvaljujući dodatnoj štipaljci, možete da zakačite i za štitnik od sunca (ili na neko drugo mesto), držanje na šoferšajbni donosi jednu veliku prednost – ova dva uređaja sa zadnje strane imaju solarne panele, pa se automatski dopunjavaju. Na taj način oni se, teoretski, mogu koristiti neograničeno dugo bez dopunjavanja na klasičan način (što u praksi zavisi od toga koliko često i dugo pričate dok se nalazite u kolima); ako vam ipak zatreba dodatno punjenje, na raspolaganju su konektor za upaljač i USB port.

VTB‑200C je moderno dizajniran i podseća na iPhone, a displej mu je postavljen s prednje strane. Iako je on unutar kućišta zakrivljen za nekih 30 stepeni, u zavisnosti od vaše visine i nagiba vetrobranskog stakla, može se desiti da vidljivost bude smanjena. VTB‑60 je napravljen u klasičnom stilu, ali je njegova velika prednost to što se displej, koji je takođe pod uglom, nalazi na vrhu uređaja. Time je osigurana dobra vidljivost, bez obzira na ugao pod kojim je uređaj zakačen za staklo ili neku drugu podlogu.

VTB-30

Po načinu vešanja, verovatno je najinteresantniji VTB‑30, jer je predviđen pre svega za postavljanje sa unutrašnje strane volana. Pošto je manji od prethodnih modela, najverovatnije neće smanjiti preglednost kontrolne table, a ako do toga i dođe, postoji mogućnost magnetnog lepljenja na nekom drugom mestu. Za razliku od prethodna dva modela, VTB‑30 nema solarne ćelije i može da se dopunjava samo na klasičan način.

Iako su sva tri uređaja za nijansu skuplji od većine klasičnih Bluetooth slušalica, cena ima pokriće u displeju, a samim tim i nešto većoj udobnosti korišćenja, dodatnom zvučniku i u povećanju autonomije korišćenjem solarne energije. Začudo, ispostavilo se da su modeli sa solarnim panelima čak jeftiniji od modela bez njih, što nas je prijatno iznenadilo.

Korisne adrese:

Mikro Princ
http://www.mikroprinc.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #165
preview
Olympus E-PL1
Aleksandar Veljković


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter