GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #165 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Olympus E-PL1
Aleksandar Veljković
Olympus svoju PEN koncepciju, kao kvalitetnu alternativu DSLR aparatima, shvata vrlo ozbiljno, a novi E-PL1 predstavlja pokušaj da sa ta nova koncepcija "spusti u narod". Cena je glavni, ali nikako ne i jedini adut ovog fotoaparata.
- PC #165 (April 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Olympus E-PL1

Olympus svoju PEN koncepciju, kao kvalitetnu alternativu DSLR aparatima, shvata vrlo ozbiljno – za poslednjih pola godine predstavljena su čak dva nova modela. Nakon dva inicijalna modela paprene cene, E‑PL1 predstavlja pokušaj Olympus‑a da sa novom koncepcijom „siđe u narod“. Doduše, E‑PL1 i dalje nije jeftin – uz preporučenu maloprodajnu cenu od 600 evra za komplet sa osnovnim kit objektivom 14‑42 mm, on se takmiči sa skupljim modelima niskobudžetnog DSLR segmenta.

Već na prvi pogled je očigledno da E‑PL1 pripada nižoj cenovnoj klasi u odnosu na prethodnike; više je plastike u telu aparata, ukinuti su jog dial točkići, a LCD displej dijagonale 3“ je zamenjen nešto manjim i jeftinijim displejem od 2,7“. Kada pogledate korisnički interfejs, primećujete da su principi rada, raspored i funkcije kontrolnih tastera sličniji nekom kompaktu nego DSLR‑u, mada je raspored naprednih funkcija pažljivo osmišljen. Na primer, izboru fokusnog polja direktno pristupate levim kursorskim tasterom, kompenzaciji ekspozicije gornjim, a sa odličnog Func menija lako pristupate svim ostalim opcijama, kao što je izbor načina fokusiranja – postoji čak pet modova, uključujući i onaj za 3D praćenje fokusiranog objekta, koji uglavnom poznajemo sa naprednijih DSLR modela.

Tu su i neka unapređenja u odnosu na skuplju PEN braću, kao što je zaseban taster za snimanje video-materijala (HD video zapis), a Olympus je sa ovim modelom konačno odustao i od tvrdoglave koncepcije da PEN ne treba da ima ugrađeni blic – njegova snaga je uporediva sa onima kod boljih kompaktnih aparata. Tu je i hot‑shoe ležište za spoljni blic, a pošto se neposredno ispod njega nalazi interfejs za VF‑2 optičko tražilo, i ovaj izvanredan komad dodatne opreme ćete moći da koristite sa E‑PL1... ako ga dokupite.

E‑PL1 prijatno leži u ruci zahvaljujući malom, ali dobro definisanom rukohvatu - i na ovom polju beležimo napredak u odnosu na E‑P1 i E‑P2. Poput prethodnika, E‑PL1 koristi SD kartice i napaja se BLS1 LiIon baterijom od 1150 mAh.

Po performansama E‑PL1 nimalo ne zaostaje za E‑P2, čak je za nijansu agilniji u fokusiranju. Uključivanje je praktično trenutno, a u modu kontinualnog rada obezbeđuje tri snimka u sekundi, što je sasvim uporedivo sa DSLR aparatima. Sve u svemu, onima, kojima je brzina odziva bila argument u korist prelaska na DSLR, u PEN koncepciji imaju validnu alternativu, pod uslovom da nemaju ekstremna brzinska očekivanja. Kvalitet fotografija je u rangu onog koji se dobija od DSLR modela Olympus‑a, koji koriste isti 4/3 senzor rezolucije 12 Mp.

Pored poznate optike za micro 4/3 format koja se sastoji od osnovnog 14‑42 mm objektiva i ultratankog pancake objektiva fiksne žižne daljine 17 mm, Olympus u narednom periodu obećava niz novih objektiva za micro 4/3 navoj, od kojih će najzanimljivji biti 14‑150 mm (ekvivalent 28‑300 mm), koji obezbeđuje raspon optičkog zuma od čak 10,7 puta. Format micro 4/3 naprednim amaterima postaje sve interesantniji; nakon što je cenom postao konkurentan niskobudžetnim DSLR i kompaktnim aparatima prosumer klase, uskoro će postati ozbiljna pretnja ultrazum tržištu. E‑PL1 nas učvršćuje u uverenju da micro 4/3 nije samo prolazna moda, već da je pred ovim formatom zanimljiva budućnost.

Korisne adrese:

Olympus
http://www.olympus.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #165
preview
Windows Phone 7: Preokret?
Marko Savković


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter