GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #165 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Lako do poslovnih izveštaja
Marko Herman
Dynamics NAV daje preduzećima veliki broj korisnih izveštaja, ali mnogi žele više: pregledne izveštaje koji se lako prilagođavaju. Tu na scenu stupa BI4Dynamics, alat koji postojeću instalaciju obogaćuje funkcijama za poslovno izveštavanje.
- PC #165 (April 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Lako do poslovnih izveštaja

(kliknite za veću sliku)

O Dynamics rešenjima pisali smo u više navrata. Ova grupa poslovnih proizvoda obuhvata različite potrebe kompanija svih veličina. U Srbiji je najpoznatiji Dynamics NAV, ERP sistem namenjen srednjim i većim preduzećima, gledano domaćim merilima, koji je stekao veliko poverenje korisnika jer je pouzdan, fleksibilan i jednostavan za upotrebu. Pritom se lako integriše sa drugim Microsoft proizvodima. Dynamics NAV donosi optimizaciju poslovnih procesa, u nekim slučajevima i automatizaciju, ali je on i dalje toga „samo“ OLTP (transakcioni sistem), kreiran za brz rad i knjiženje. NAV će prikupiti i sačuvati sve podatke, ponudiće brojne izveštaje i analize, ali to može i da potraje...

Tu na scenu stupa BI4Dynamics, alat koji je prirodna nadgradnja svakog Dynamics NAV sistema jer postojeću instalaciju obogaćuje funkcijama za poslovno izveštavanje (BI; business intelligence) koje zaposlenima, a pre svega menadžmentu preduzeća, daju dublji uvid u poslovanje i omogućavaju mu da odluke donosi pravovremeno i kvalitetno.

Kompletan sistem

(kliknite za veću sliku)

BI4Dynamics je razvila regionalna kompanija NPS Group kako bi svojim klijentima, ali i svim drugim korisnicima Dynamics NAV sistema, omogućila da unaprede proces donošenja odluka. Instalira se brzo – nekad je dovoljan samo jedan dan! Taj proces obuhvata pripremu i punjenje posebne baze podataka (Microsoft SQL Server), i testiranje već pripremljenih OLAP kocki (Microsoft Analysis Services).

BI4Dynamics donosi niz unapred definisanih izveštaja za čiji pregled je sasvim dovoljan Microsoft Excel. Nakon kratke obuke svaki korisnik će biti u stanju da izveštaje kreira samostalno, prema svojim potrebama. BI4Dynamics zadovoljava poslovne potrebe na operativnom, taktičkom i strateškom nivou. Sveobuhvatni, kompleksni pregled svih oblasti u kojima je primenjeno Dynamics NAV rešenje daje opštu sliku neophodnu operativnom upravljanju, dok će popunjavanje rupe u sistemu, karakteristične za transakcione sisteme unaprediti taktički nivo odlučivanja. A i najteže strateške odluke donose se mnogo lakše na osnovu unakrsnih poređenja po različitim kriterijumima i ključnim indikatorima performansi.

Standardno i više

(kliknite za veću sliku)

Standardni BI4Dynamics paket obuhvata šest najčešće korišćenih OLAP kocki koje omogućavaju analizu glavne knjige, prodaje, nabavke, zaliha, potraživanja i dugovanja. U prodaji se mogu, na primer, analizirati podaci po prodavcu, na osnovu definisanog ili proizvoljnog vremenskog perioda, prema artiklu, uočiti koja roba isporučena a nije fakturisana... U nabavci se analiziraju troškovi po različitim kriterijumima, dok kocka zalihe, posvećena magacinskom poslovanju, pruža opšti pregled stanja zaliha ali i poređenje sadržaja različitih skladišta po više kriterijuma. Posebne kocke posvećene su potraživanjima i dugovanjima. Tu se može videti koji klijenti redovno izmiruju svoje obaveze, koji naručuju više, odnosno kako samo preduzeće izmiruje obaveze prema svojim dobavljačima. Šesta kocka pruža opšti pregled stanja u kompaniji. Tu se direktno porede ulazni i izlazni parametri i prate trendovi u poslovanju.

BI4Dynamics Standard moguće je proširiti. Funkcije vezane za praćenje ponuda za nabavku i prodaju omogućiće vam da steknete uvid u to koji procenat ponuda se realizuje, koji prodavci imaju više izdatih ponuda i zaključenih poslova, ili s kojim kompanijama najviše radite... Među dodatne opcije spadaju i bilans uspeha, analiza prihoda, poređenje troškova i prihoda itd. Na raspolaganju je i modul vezan za analizu poslova i resursa. Tu se može otkriti koliko vremena je koji zaposleni posvetio određenom projektu, koliko je potrošeno na koju fazu, koji su poslovi u toku...

BI4Dynamics koriste preduzeća širom sveta, a njegov kvalitet je prepoznao i Microsoft. Na dve partnerske konferencije (WPC08 i WPC09) NPS je poneo laskavu titulu Business Intelligence Partner of the Year za CEE regiju.

Korisne adrese:

NPS Group
http://www.bi4dynamics.com



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter