GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #167 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #167 (Jun 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

"Onaj moj fotoaparat nikako da crkne", reče ljutito jedan kolega gledajući 40 sjajnih uređaja na našem ovogodišnjem velikom testu. Zaista, ponekad je potrebno dobro opravdanje za zamenu nečeg što je dobro nečim još boljim. Ali, u danima pred odmor, novoj kameri je teško odoleti...

Davno su prošla vremena kada je glavni adut nekog proizvoda bio "da će večno trajati" - prosto mi je neobično kad pomislim da u kući imamo Singer šivaću mašinu iz 1930. godine koja radi jednako dobro kao i kada je bila nova. Od današnjeg proizvoda se očekuje da dobro izgleda, da se lako koristi i da radi cool (ili barem korisne) stvari; o trajnosti se ne razmišlja. Zapravo, proizvođač se nada da će uređaj potrajati taman dok on ne osmisli sledeću, još atraktivniju verziju koju će nam prodati, a ako u međuvremenu uspe da nam uzme još neke pare za dodatke... utoliko bolje. Doduše, već na trećoj strani uputstva za pomenutu Singer mašinu se preporučuje da razmislimo o dodatnom električnom motoru ili o Singer električnoj sijalici koja "osvetljava tačno tamo gde vam je potrebno", a na korici piše da će se najveći uspeh postići upotrebom Singer ulja i Singer igala. Sve to me neobično podseća na početak uputstva za neki štampač, gde se pominju originalna mastila, glave, feeder-i... Možda se stvari za 80 godina i nisu mnogo promenile.

Nazad u budućnost... tj. u malo bližu prošlost. Raščišćavao sam prostor na prepunom redakcijskom mrežnom disku na koji se već godinama talože slike sa promocija, konferencija za štampu, izleta, okupljanja... Izdvajajući onih 1% fotografija vrednih čuvanja, neminovno sam gledao slike nastale pre 5, 4, 3, 2 godine i, priznajem na prilično iznenađenje, konstatovao da je kvalitet novijih fotografija bitno bolji od kvaliteta starijih. Tako i treba da bude, zar ne? Možda, ali često kažemo kako iz godine u godinu dobijamo samo malo šminke, opcije koje su nam retko potrebne, megapiksele koji štete više nego što koriste... Ali kada sve to pogledate kroz fotoalbum, naročito ako ste skloni čestim promenama fotoaparata, napredak je očigledan. Ukoliko slikate po lepom vremenu, dobro izgledaju i fotografije nastale na prvim digitalnim kamerama, ali čim uđete u zatvoren prostor pa blicevi, dim i senke stupe na scenu, nova optika, veći senzori i bolji firmver fotoaparata daće bolju sliku, o čijem ćete nastanku manje razmišljati i koju ćete kasnije manje "krpiti" u Photoshop-u. A to je uvek poželjno, makar se taj Photoshop zvao i CS5.

Ukratko, ako nam je cilj da na odmor nosimo što manje hardvera, a da kući donesemo što više dobrih slika, sredstvo je jasno - fotoaparat najnovije generacije ili Photoshop najnovije generacije. U ovom broju "PC"-ja prikazujemo oba, a sledećeg meseca na spisak ćemo dodati i video kamere... Vidimo se 1. jula!

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter