GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #167 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Miloš Stamenković
Kada se 6-core Opteron pojavio na serverskom tržištu, očekivalo se da će AMD ubzo prebaciti 6-core procesore i u desktop svet. Konačno se to i desilo. Kako radi Phenom II X6 i kako mu pomaže Gigabyte 870A-UD3 matična ploča.  «pročitajte više»
- PC #167 (Jun 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Aleksandar Veljković
Ovogodišnja priča o fotoaparatima je priča o njihovim senzorima - kako smestiti što veći senzor u što manje kućište? Svaki od velikih proizvođača dao je svoj odgovor - testirali smo 40 reprezentativnih modela.
preview
Bojan Stanojević
Minijaturnih prenosivih računara sada već ima u izobilju, pa je bilo vreme da se smisli nešto novo. Lenovo je predstavio model IdeaPad S10-3t čije se ekran može rotirati - netbook tablet. Mališa donosi još nekoliko noviteta...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
Srpski vs. Windows 7
Miloš Babović
Windows je opremljen kompletima Unicode fontova koji omogućavaju udoban rad u okruženju sa više jezika ili više pisama. Word koristi Windows jezičke alatke za kreiranje i kontrolu jezički složenih dokumenata. Posle problema iz davnih verzija Windows-a navikli smo da sve to radi "samo od sebe". A onda je stigao Windows 7...
nopreview
iPad: Nešto između
Aleksandar Vacić
Apple iPad je predstavljen kao nešto između iPhone/iPod Touch i MacBook linija proizvoda. Nakon mesec dana korišćenja, stekli smo utisak da iPad ne može u potpunosti da zameni ove uređaje, ali i da je za 90% primena daleko bolja opcija kako od telefona, tako i od laptopa...
nopreview
Android u drugom odelu
Marko Savković
Domaći operateri su, i pored dominacije HTC-ovih modela, ponudili i kvalitetne alternative zasnovane na Android operativnom sistemu. Pred nama su ovoga puta proizvodi firmi Motorola i Sony Ericsson.
nopreview
(Umereno) novi HP Mini
Bojan Stanojević
HP je predstavio novi netbook računar Mini 210 koji se u osnovnoj verziji ne razlikuje mnogo od starog Mini 110. Ali, postoji i nešto više od osnovne verzije - Vivienne Tam Edition je predstavljen u filmu "Seks i grad II"...
nopreview
Compro TV kartice
Mladen Mijatović
Compro nudi širok asortiman TV kartica - bilo da vam treba konverzija, snimanje ili prijem analogne ili digitalne televizije, u VideoMate seriji naćićete dobrog kandidata...
nopreview
DirectX 11 novosti
Miloš Stamenković
Pred nama je 11 izdanje DirectX multimedijalne biblioteke. DirectX je pre svega veza sa hardverom vašeg video stepena - vredi li požuriti u kupovinu DirectX 11 kompatibilne grafičke kartice?
preview
Marko Herman
Umesto da birate između najjeftnijih kanti i skupih sistema zvučnika, napravite iskorak u smeru Hi-Fi zvuka i isprobajte Yamaha mikro-liniju MCR-040.
preview
Mladen Mijatović
Stavljanjem akcenta na bezbednosne aplikacije, Qnap je razvio familiju servera posvećenu video nadzoru. Serveri VioStor NVR podržavaju skoro sve značajnije proizvođače IP kamera, pa smo ih isprobali na delu...
nopreview
Elektronski mozak ili bela tehnika
Voja Antonić
Jedini način da digitalna mašina povrati poštovanje koje je nekada imala jeste da stigne do cilja koji su njeni konstruktori zacrtali - da u potpunosti simulira proces mišljenja u ljudskom mozgu. Prepreke na tom putu su, međutim, velike a uspesi se često preuveličavaju...
nopreview
Kompjuteri u automobilima
Boris Stanojević, Marko Sekulić
Mikroprocesor u kolima je već "opšte mesto", ali računari na četiri točka sada hvataju ozbiljan zalet. Pogledajmo neke od tehnologija primenjenih u novom Audi-ju A8.
nopreview
Poveži kabliće i ne diraj dugmiće
Mladen Mijatović
Neki VoIP telefoni imaju mogućnost za autoprovisioning, automatsko podešavanje i puštanje u rad bez intervencije korisnika. Jedan od takvih je Yealink...
nopreview
Kućni bioskop visoke definicije
Branislav Bubanja
Home theater sistemi obično obuhvataju plejer i set 5.1 zvučnika, ali ima i interesantnih "skraćenih" varijanti sa 2.1 audio podsistemom - Samsung HT-BD7200 je upravo takav!
nopreview
Strogo kontrolisani LED
Bojan Stanojević
Kao i drugi savremeni monitori, LG E2250 koristi LED pozadinsko osvetljenje, ali se intenzitet automatski prilagođava ambijentu...
nopreview
Trka za podacima
Bojan Stanojević
Većina džepnih prenosivih diskova koristi USB 2.0 interfejs; Prestigio DataRacer II pored njega ima i eSATA. Koje prednosti dodatni interfejs donosi?
preview
Dejan Ristanović
Kako konstantno unapređivati nešto što je u startu veoma dobro? Gigaset u tome uspeva već preko deset godina - stigao je SL400, kompaktni telefon sa USB i Bluetooth funkcijama.
nopreview
Asus Maximus III Extreme
Miloš Stamenković
Serija matičnih ploča Republic Of Gamers već godinama predstavlja najbolje Asus-ove modele namenjene najzahtevnijim korisnicima. Pogledajmo šta donosi Asus Maximus III Extreme.
nopreview
Za duga putovanja
Branislav Bubanja
Najezda netbook računara uticala je na smanjenje tražnje za prenosivim DVD plejerima. Ipak oni još uvek imaju neke adute u rukavu. LG DP561B će reprodukovati četiri sata filma bez dopunjavanja...
nopreview
Mala pametna HD kamera
Mladen Mijatović
Axis M1054 je jedna od najmanjih IP kamera sa HD 720p rezolucijom. Zbog vrlo povoljne cene, pogodna je za prodavnice, butike, restorane i kućne korisnike - počnite da snimate dešavanja u okruženju!
nopreview
Bežični AP - Netgear WAG102
Mladen Mijatović
Za bežični Internet u kući ili kancelariji obično je dovoljan neki kombinovani bežični ruter, ali ako signalom treba pokriti veći prostor, trebaće vam ozbiljniji bežični AP uređaji. Recimo Netgear WAG102.
nopreview
Dodirni me nežno. Dvaput.
Mladen Mijatović
Nova generacija Smart interaktivnih tabli istovremeno procesira dodir u dve odvojene tačke. A tu je i novi projektor koji radi na neverovatno kratkom rastojanju...
nopreview
Ekonomično na 150
Mladen Mijatović
Ako vam je 802.11g prespor a 802.11n preskup, možete da probate sa prelaznim rešenjem: TP Link Lite N wireless postiže 150 Mbps!
nopreview
Gejmerske tastature
Branislav Bubanja
Razer, jedan od najvećih proizvođača opreme za igrače, predstavio je i dva nova modela tastatura. Da li će one postati ultimativni igrački rekvitizi?
nopreview
PC Press i Svjetlana Brekić
Andrijana Maksimović, Aleksandra Šakić
Svjetlana Brekić je Business, marketing and operations director u beogradskoj kancelariji Microsoft-a. Pitale smo je kako koristi tehnologiju koja je svuda oko nje, a naročito novi Microsoft Office 2010.
nopreview
Sličice na ključu
Andrijana Maksimović
Slike najbližih u novčaniku su prevaziđene: poželite da drugarici pokažete fotografije dečice, jače polovine ili svog novog automobila, a ono ispadaju ključevi i vizit-karte. Zato slike memorišite na Canyon USB privezak...
nopreview
Seks i netbook
Aleksandra Šakić
U nastavku filma "Seks i grad" Keri luta pustinjom, luduje sa drugaricama, dvoumi se između Ejdana i Zverke i... nosi HP Butterfly Lovers netbook. Probala sam makar ovo poslednje, kreaciju Vivijen Tam.
nopreview
Visual Studio 2010
Bojan Dulejan
Uz novo razvojno okruženje, novi .NET Framework i novi programski jezik Visual F#, paket Visual Studio 2010 predstavlja obaveznu kupovinu za programere koji se bave razvojem Windows aplikacija. Upoznajmo njegove verzije i mogućnosti...
nopreview
Doktor piksel i mister Photoshop
Bojan Stojanović
Photoshop CS5 je iskorak u pravcu boljeg i dinamičnijeg korisničkog iskustva, sa prijatnim iznenađenjima u vidu novih opcija koje smo za zadovoljstvom isprobali.
preview
Stevan Josimović
Pikseli su deo bitmape, dok vokseli imaju istu ulogu u 3D prostoru. 3D Coat je program za operisanje sa vokselima visokih aspiracija - da vidimo šta može nove verzija 3.2.10.
nopreview
Nemačka medicina
Kristijan Lazić
Život u antivirusnoj industriji verovatno je među najdinamičnijima na planeti. Osim svakodnevne borbe sa digitalnim pošastima, treba se suočiti i sa jakom konkurencijom. Kako se sa ovim izazovima bori G-Data Internet Security 2010?
preview
Đorđe Grujić
Jedan domaći proizvod je krajem aprila podigao prašinu na međunarodnom skupu Graphisoft-ovih partnera. ArchiURBAN, dodatak za urbanističko projektovanje, će uskoro raditi povrh ArchiCAD instalacija na celoj planeti!
nopreview
BitLocker ili PGP?
Miloš Marinović
Šteta od gubitka podataka je velika, a šteta ako podaci padnu u pogrešne ruke može biti još veća. Ako poželite da kompletan sadržaj diska kriptografski zaštitite, opredelićete se za BitLocker, sistemsko rešenje ugrađeno u Windows, ili možda za nezavisni program kao što je PGP.
nopreview
Računar kod kauča
Uroš Veličković
Septembra 2002. Microsoft je promovisao Media Center aplikaciju, koja je krenula na dug put ka nedostižnom savršenstvu. Projekat koji su mnogi na početku otpisivali sada nudi solidnu upotrebnu vrednost, pa da pogledamo Windows Media Center ugrađen u Windows 7.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Paragon Partition Manager, TeamViewer, ClipMate i PDF Creator.
nopreview
Zoho alati za poslovanje
Marko Herman
Poslovne aplikacije možete držati na jedinom računaru u vašoj maloj firmi, možete ih koristiti sa servera u mrežnom okruženju ili ih "uzimati" sa Interneta onda kada su vam potrebne. Isprobajte Zoho set online alata...
nopreview
ERP za YuBuild
Marko Herman
NAV Express nije novost. Dobar koncept, stalan razvoj, veliki broj implementacija... Do sada smo pisali direktno o njemu, a sada obraćamo pažnju na način na koji je primenjen u radu preduzeća YU Build.
preview
Aleksandar Rakić
Ukoliko tražite rešenje za backup podataka na vašoj mreži, obratite se iskusnim profesionalcima. Recimo, kompaniji GFI...
nopreview
Potpuno funkcionalan ERP
Marko Herman
Ako vam je jasno da sa konkurencijom nema kompromisa, zante jasno i zašto se odluka o korišćenju ERP sistema svodi na nivo odluke o korišćenju e-mail-a u poslovnoj komunikaciji - ispod nekih standarda se ne ide... Da vidimo šta o tome kaže Compas.
nopreview
Facebook u Office svetu
Dragan Grbić
Provera online prisustva kroz dokumente je već poznata stvar a sada se taj koncept širi, jer stižu signali da SharePoint tehnologije nisu dovoljne. Ali ipak... Office i društvene mreže?
preview
Mladen Mijatović
Mx2wire adaptere razvila je kompanija Mobotix za potrebe svojih IP kamera za video-nadzor, ali ove izuzetno fleksibilne spravice nalaze primenu i u drugim okruženjima.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
preview
Voja Gašić
Matična ploča je osnova svakog računara, pa o tim temeljima govorimo sa direktorom odeljenja za matične ploče kompanije Gigabyte - kako gospodin Claude Liao vidi budućnost?
nopreview
Računarski centar budućnosti
Marko Herman
Kompanija HP je u Beogradu održala konferenciju o konvergentnoj infrastrukturi. Više informacija potražili smo od osobe zadužene za HP-ova poslovna rešenja...
nopreview
Tekstom o tekstu
Miladin Mitrović
Pismena konverzacija između korisnika i mašine potiče iz prvih dana računarske istorije. Tada su se želje u tekstualnoj formi iznosile računaru, a on ih je čuvao, razumevao i po potrebi, izvršavao. Mnogo toga je ostalo isto: većini korisnika računar i dalje služi za pisanje, čitanje i prikaz tekstualnih formi, dokumenata ili programskog koda. Da vidimo kako taj posao olakšati...
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Windows 7 bajtovi
Voja Gašić
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #167
Pošto pročitate prikaz paketa Visual Studio 2010 i Adobe Photoshop CS5, poželećete da nešto od svega toga isprobate u praksi. Ne morate ići daleko: na junskom DVD-u je demo verzija novog Photoshop-a, kao i besplatni Visual Studio 2010 Express Edition. Još dve PC Aplikacije su Paragon Partition Manager 2010 Free, o kome pišemo u rubrici "Uslužni programi", kao i Raxco PerfectDisk Professional 11, jedan od najpopularnijih programa za defragmentaciju sadržaja hard diska. Teme meseca su programi za rad sa particijama, igre meseca Aquaria i (World of) Goo, dok o sekcijama PC TimeLine i PC Fun ovde nećemo mnogo pričati - posetite ih i pogledajte!


Takovo

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter