GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #167 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Hi-Fi za kompjuteraše
Marko Herman
Umesto da birate između najjeftnijih kanti i skupih sistema zvučnika, napravite iskorak u smeru Hi-Fi zvuka i isprobajte Yamaha mikro-liniju MCR-040.
- PC #167 (Jun 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Hi-Fi za kompjuteraše

Kada razmišljate o zvuku koji vaš računar emituje, uglavnom to ne ide u smeru Hi‑Fi kategorija. Najčešće se zadovoljavate bagatelnim parom zvučnika koje ste dobili uz konfiguraciju (ili su ugrađeni u laptop), pa tek kad ih dobrano izraubujete, na red dolazi zamena nekim jeftinim kompletom sumnjivog kvaliteta. Ako vodite više računa, u startu ste se ograničili na odabrane marke i birali prema trenutnim mogućnostima i potrebama. A na tapetu su i stereo parovi i 2.1 kompleti i kompletni 5.1 (i veći) sistemi. Zvuk koji tako dobijate nije savršen, ali je sasvim dobar za povremeno slušanje muzike, gledanje filmova, igranje... Nećete biti nezadovoljni ni kada napravite žurku: sve će treštati od snage koji vaš set ima.

Ali, postoji i treća mogućnost. Umesto zvučnika namenjenih upotrebi uz klasične desktop računare, možete odabrati sistem koji i sam za sebe ima veliki broj funkcija, a kompjuterski zvuk mu postaje „samo“ jedna od mogućnosti.

Crveni zvuk

Yamaha MCR‑040 je upravo takav sistem. Spada u osnovni nivo ponude japanske kompanije, i po ceni je na dnu ponude mikro‑linija. Ali i taj donji segment Yamaha ponude, koji pravi Hi‑Fi ljubitelji nikada neće počastiti tim epitetom, predstavlja veliki korak ispred najvećeg dela ponude računarskih audio sistema.

Sistem koji čine dva zvučnika i sam audio uređaj dolazi u relativno maloj kutiji. Model koji smo isprobali bio je većinom crvene boje, dok su tela zvučnika i detalji linije obojeni u crno; možete odabrati jednu od još devet kolornih kombinacija. U kutiji stižu još i kablovi za povezivanje zvučnika, te FM antena i minijaturni daljinac.

Daljinac je i primarni način kontrole ove mikro‑linije. Na samom uređaju postoje tasteri za uključivanje, izbor izvora zvuka, pokretanje i prekid reprodukcije, te za otvaranje CD fioke. Tu su i kontrola jačine zvuka, te par konektora: džekovi za slušalice i eksterni izvor zvuka, kao i neizbežni USB port. Sa zadnje strane se povezuju samo zvučnici i antena.

Audio kodeci

Bez povezivanja s računarom, Yamaha MCR‑040 može da reprodukuje zvuk sa FM radio-stanica, audio CD‑ova, kao i sa diskova napunjenih muzikom u MP3 i WMA formatu (nažalost, nema podrške za AAC, OGG i FLAC). Muzika u podržanim formatima može se reprodukovati i preko USB porta, a na vrhu linije je ležište za iPod ili iPhone. Linijski ulaz (označen sa Portable) jedini je izbor za ostale uređaje. Tu možete povezati MP3 plejer ili računar, a tada će Yamaha reprodukovati ono što podržava uređaj koji koristite.

Kada pokrenete sistem i pustite omiljenu muziku, imaćete osećaj kao da ste sklonili zavesu. Umesto zamuljanog i često distorziranog zvuka koji odlikuje većinu računarskih zvučnika, konačno ćete čuti praktično svaki ton, kao i tekstove pesama. Zvučnici su solidne konstrukcije i skoro punog frekvencijskog opsega; odsečeni su najniži tonovi jer zvuk kreće od 50 Hz, dok ljudsko uho čuje sve do 20 Hz. Ipak, veličina zvučnika i celog sistema ni u jednom treutku ne upućuje na to da očekujete kvalitetne basove, tako da je i ono što se čuje odličan rezultat.

Naravno da se za nešto manje od 250 evra ne može dobiti vrhunski Hi‑Fi zvuk, ali i pored toga dobijate odličan odnos kvaliteta i cene, što MCR‑040 čini odličnim izborom. Onima koji inače ne bi razmišljali o kvalitetnim audio brendovima ovo je prava ulaznica u predvorje Hi‑Fi sveta, a onima koji već imaju Hi‑Fi sistem predstavlja odličan dodatak računaru, uz koji Hi‑Fi i onako obično ne ide.

Korisne adrese:

4Audio
http://www.4audio.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #167
preview
Podrška video-nadzoru
Mladen Mijatović


NativeTeams

Levi9

Rital

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter