GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #167 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Podrška video-nadzoru
Mladen Mijatović
Stavljanjem akcenta na bezbednosne aplikacije, Qnap je razvio familiju servera posvećenu video nadzoru. Serveri VioStor NVR podržavaju skoro sve značajnije proizvođače IP kamera, pa smo ih isprobali na delu...
- PC #167 (Jun 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Podrška video-nadzoru

Qnap VS‑2008. Interfejsi: 2×HDD (2,5 ili 3,5“ SATA I/II), 2×eksterni SATA, 3×USB, 2×Gigabitni eternet • Platforma: Linux Embedded OS, Intel Atom CPU, 2 GB DDRII RAM • Broj kamera: 8 • Podržani video‑kodek: Motion‑JPEG, MPEG‑4 Part 2, MPEG‑4 Part 10 (H.264), MxPEG • NVR karakteristike: Monitoring i snimanje (rezolucija do 8 Mp), detekcija pokreta, alarmi (prikaz na ekranu Web browser‑a, SMS i e‑mail notifikacija), PTZ, WEB i FTP pristup. Cena: 82.800 din
(kliknite za veću sliku)

Kada smo videli Qnap VS‑2008, mislili smo da je reč o novom NAS uređaju i očekivali samo još neku dodatnu funkcionalnost softverskog tipa. Ali, pretpostavka se pokazala netačnom: iako mnogo liči, VioStor uopšte nije NAS!

Izgleda kao NAS, ali…

NAS je računar kod koga je akcenat stavljen na kapacitet diskova, dok je serverska funkcionalnost realizovana kroz odgovarajući softver. Pored klasičnih storage servera, postoji još jedna oblast u kojoj su potrebni veliki smeštajni kapaciteti – profesionalni sistemi video‑nadzora. Video‑nadzor ne vredi puno bez čuvanja snimaka, a svi moderniji bezbednosni sistemi snimke ostavljaju na NVR (Network Video Recorder) serverima.

NVR čine serveri opremljeni diskovima solidnog kapaciteta i specijalizovan softver za video‑nadzor, a ni jedno ni drugo nije jeftino. Qnap je na potojeću serversku platformu dodao softver i eto pristupačnog rešenja za video‑nadzor.

VioStor VS‑2008 NVR ima ležišta za dva diska (2,5“ ili 3,5“) koji funkcionišu odvojeno (JBOD) ili u nekoj od redundantnih RAID konfiguracija, pri čemu su zadržane sve lepe osobine Qnap NAS servera, poput mogućnosti izmena RAID konfiguracije i migracije na veće diskove u hodu. Osim toga, ima i nekoliko konektora na koje se mogu povezati spoljni diskovi, kao i mogućnost pravljenja kopije snimaka sa NVR servera direktno na USB disk, pritiskom na jedan taster.

Upravljanje kamerama

VS‑2008 može istovremeno da radi sa osam kamera, a ima i mogućnost kaskadnog povezivanja sa drugim Qnap NVR uređajima, čime se ovaj broj može popeti do 120. Podržano je i snimanje u visokim rezolucijama, pa možete da računate i na snimke od 8 Mp (ako imate takvu kameru). Ovaj server podržava sve kodeke koji se danas koriste u svetu video‑nadzora (uključujući čak i proprietary kodek kakav je MxPEG) i kompatibilan je sa gotovo svim poznatijim IP kamerama. Qnap navodi spisak od nekih tridesetak proizvođača, a ako ni to nije dosta – tu je mogućnost dodavanja generičkih kamera kroz direktan unos JPEG CGI komandi.

Osim snimanja, podržane napredne opcije video‑nadzora poput detekcije pokreta i aktivacije snimanja u zadato vreme, a alarmna stanja se prikazuju u vidu pop‑up obaveštenja na ekranu ili kao SMS i e‑mail poruke koje se šalju operateru. Radom servera se upravlja kroz Web browser računara, pri čemu se može gledati trenutna živa slika s kamera i upravljati funkcijama Pan/Tilt/Zoom (ako ih kamere podržavaju) ili pozivati snimljeni materijal. Grafički interfejs obezbeđuje jednostavan rad sa prikazom više kamera – sekvencijalno ili istovremeno (u vidu Multi Display mozaika ili kao Picture‑in‑Picture) uz mapu koja prikazuje kako su kamere raspoređene u prostoru.

Korisne adrese:

Mikro Princ
http://www.mikroprinc.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #167
preview
Gigaset SL400
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

Levi9

Schneider Electric

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter