GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #167 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Domaći urbanizam
Đorđe Grujić
Jedan domaći proizvod je krajem aprila podigao prašinu na međunarodnom skupu Graphisoft-ovih partnera. ArchiURBAN, dodatak za urbanističko projektovanje, će uskoro raditi povrh ArchiCAD instalacija na celoj planeti!
- PC #167 (Jun 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Domaći urbanizam

(kliknite za veću sliku)

ArchiURBAN je dodatak ArchiCAD‑u koji objedinjuje funkcije specifične za urbanističko projektovanje i planiranje. Izrada urbanističke dokumentacije i proračuna je automatizovana. Pri tom je nivo elegancije upotrebe i izgleda dodatka na nivou najboljih proširenja za ArchiCAD – nije ni čudo što će uskoro biti u upotrebi širom sveta.

Šta je ArchiURBAN?

Malo je toga u građevinskom projektovanju (i to na svim nivoima!) što se ArchiCAD‑om „iz kutije“ ne može uraditi. Za specifične potrebe su ipak potrebni i posebni alati, kako bi se zahtevima odgovorilo shodno vremenu i na potrebnom profesionalnom nivou. ArchiURBAN dodaje ArchiCAD‑u paletu neophodnih urbanističkih alata. Tu su pre svega geodetske tačke, zatim parcele, građevinske i regulacione linije, objekti, blokovi i zone. Naravno, postoje i alati za pretvaranje standardnih ArchiCAD elemenata kojima se obično rade urbanistički planovi u specifične elemente koje ArchiURBAN čita.

(kliknite za veću sliku)

Alati su organizovani u dva elementa koji se dodaju grafičkom okruženju. Prvi je ArchiURBAN kutija sa alatom (toolbox), kojom se aktiviraju svi raspoloživi alati, a drugi ArchiURBAN paleta, u kojoj se proveravaju ili podešavaju parametri pojedinih elemenata – zgrada, blokova, parcela, ili tačaka. Paleta služi i za unos ili podešavanje alfanumeričkih podataka.

U urbanističkom planiranju i projektovanju su podaci o nameni površina, spratnosti, nameni objekata, pokrivenosti, parkiranju, saobraćaju i ostali, u stvari, važniji od grafičkog prikaza. Koristeći ArchiURBAN u pravoj primeni BIM filozofije, istovremenim unosom grafičkih i alfanumeričkih podataka dobijate prostornu definiciju i plansku određenost planiranog prostora. A svi znamo da jedno bez drugog ne ide...

Kako se radi?

(kliknite za veću sliku)

Kao i uvek u ArchiCAD‑u, rad je jednostavan. Osnova svega su geoedetske tačke, prostorni reperi koji određuju blokove, parcele, građevinske, odnosno regulacione linije i zone. Postavljaju se na osnovu geodetskih koordinata, samostalno ili na osnovu crteža geodetske podloge u bilo kom formatu koji ArchiCAD podržava. Na osnovu tačaka se postavljaju parcele, blokovi i zone, određuju građevinske i regulacione linije i definišu objekti. Poželeli smo direktan uvoz iz xyz formata ili 3D izohipsi, kao i digitalnih nivelacionih uređaja, no to ćemo dobiti tek u narednim verzijama.

Parcele i objekte možete napraviti i pretvaranjem iz ploča, upotrebom poslednja dva alata iz ArchiURBAN kutije. Šta god da uradite ArchiURBAN paletom, stvarate pametne GDL objekte koji znaju sve o sebi. Možete grubo da postavite grafičke blokove, koje ćete doraditi podešavanjem alfanumeričkih parametara.

Kao i uvek kad se radi u GDL‑u, svi objekti su podređeni parametrima koji definišu ne samo fizičke prostorne karakteristike, već i sve proračune i podatke vezane za te objekte. Tako za svaku zonu, blok ili parcelu može da se automatski napravi tabela, koja se popunjava podacima postavljenih GDL objekata. U dobroj ArchiCAD i još boljoj BIM tradiciji, veza je uvek dvosmerna i šta god da uradite na jednom mestu, odmah se vidi i na onom drugom.

Bolji urbanizam

(kliknite za veću sliku)

ArchiURBAN otvara potpuni BIM pristup urbanističkom planiranju i projektovanju. Svi osnovni parametri su pokriveni, uz nekoliko jasnih smerova otvorenih za napredak. Interes kolega sa cele planete govori da je hiCAD osmislio dobar proizvod, koji će punu primenu da doživi posle prilagođavanja lokalnim potrebama i propisima.

Nećete na mnogo mesta u svetu naći red susednih 25‑spratnica na šest metara razmaka, ali ima i toga, i to je po propisima. Ako se bavite urbanizmom, kombinacija ArchiCAD i ArchiURBAN je baš ono što vam je potrebno!

Korisne adrese:

HiCAD
http://www.hicad.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #167
preview
Čuvanje podataka
Aleksandar RakićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter