GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #167 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mx2wire primena
Mladen Mijatović
Mx2wire adaptere razvila je kompanija Mobotix za potrebe svojih IP kamera za video-nadzor, ali ove izuzetno fleksibilne spravice nalaze primenu i u drugim okruženjima.
- PC #167 (Jun 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mx2wire primena

Neodgovarajuća infrastruktura je jedan od problema sa uvođenjem modernih mrežnih rešenja. Zgrada koja je stara nekoliko decenija u građevinskom smislu još je sasvim dobra, ali sva je prilika da u njoj nećete naći ni metar Ethernet kabla, a verovatno ni kanalice kroz koje biste mogli da ih provučete. U tom slučaju, IT posao se mahom svede na bušenje i štemovanje.

Bežična rešenja su delimično korisna, jer se radio‑signal loše prostire kroz zidove i armirani beton, a tzv. PowerLines Ethernet je ograničen na postojeću niskonaponsku mrežu.

Osnovna namena

Mx2wire, koji smo detaljno predstavili u PC#160, otišao je najdalje u tom pogledu. Ova spravica koristi bilo kakav par električnih provodnika koji je na raspolaganju – staru telefonsku žicu, nekorišćen energetski vod, pa čak i koaksijalni antenski kabl, da bi preko rastojanja od više stotina metara prenela ne samo eternet signal brzine nekoliko desetina Mbit/s već i napajanje po Power‑over‑Ethernet standardu.

Ovaj adapter je istovremeno vrlo neupadljiv jer je izrađen u vidu utičnice za zid. Dovoljno je povezati jedan Mx2wire adapter na PoE svič ili injektor čime se obezbeđuje napajanje i za adapter na suprotnom kraju veze i za PoE uređaj koji je na taj adapter vezan. Mx2wire je elegantno rešenje za instalaciju IP kamera sa PoE napajanjem, posebno kada se zamenjuju stare analogne kamere u postojećem sistemu video‑nadzora. Analogne kamere se povezuju koaksijalnim video‑kablovima, pa se ti kablovi mogu iskoristiti za nove IP kamere uz primenu Mx2wire adaptera. Nije, međutim, teško zamisliti ni druge primene za ovaj fleksibilan sistem.

Ostale mogućnosti

(kliknite za veću sliku)

Tipičan primer je WiFi Acess Point. Ako se, recimo, u prizemlju neke zgrade nalazi modem koji obezbeđuje vezu sa Internetom, a potrebno je pokriti bežičnim Internetom prostorije na nekom od gornjih spratova, betonske ploče predstavljaće ozbiljnu prepreku za signal. Umesto toga, WiFi AP se može postaviti direktno u prostoriju na spratu i povezati preko Mx2wire adaptera i bilo kakvog provodnika sa PoE svičem i Internet vezom u prizemlju. Slično važi i za IP telefone, koji po pravilu podržavaju PoE napajanje. I ovde je na snazi priča o zameni stare tehnologije novom, pošto do analognih telefona uvek vodi telefonska parica, koja se može iskoristiti da se, preko Mx2wire adaptera, poveže neki novi IP video‑telefon ili sličan uređaj na mrežu.

Napajanje za par Mx2wire adaptera najčešće se realizuje preko PoE sviča ili injektora na strani koja vodi „nagore“, ka jezgru mreže, dok je s druge strane obično samo jedan udaljeni uređaj koji prima to napajanje. Može i drugačije: ako veza sa Internetom postoji u nekoj prostoriji u kojoj uopšte nije potrebna (sva IT oprema se nalazi u udaljenom delu zgrade), u nebitnoj prostoriji ostaje samo modem za vezu sa Internetom koji se poveže na Mx2wire, dok se adapter na drugoj strani vezuje na PoE svič preko kojeg je umrežena računarska oprema u IT prostorijama. Ne treba zaboraviti ni da je bakarni Ethernet ograničen dužinom kablova od 100 m dok Mx2wire uspeva da progura 15 Mbit/s i na rastojanjima od oko pola kilometra!

Korisne adrese:

Vucomm
http://www.vucomm.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #167
preview
Ploča je osnova svega
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter