GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #167 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Ploča je osnova svega
Voja Gašić
Matična ploča je osnova svakog računara, pa o tim temeljima govorimo sa direktorom odeljenja za matične ploče kompanije Gigabyte - kako gospodin Claude Liao vidi budućnost?
- PC #167 (Jun 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Ploča je osnova svega

Poslednjih godina svedoci smo polarizacije tržišta na dve vrste zahtevnih korisnika. Poslovni korisnici zahtevaju jednostavnost i više stabilnosti, a entuzijasti i pasionirani overklokeri stalno traže više snage i brzine...

S obzirom na to da je nekada reč o sasvim oprečnim zahtevima, kako s te dve krajnosti izlazite na kraj?

Tržište se zapravo još nije značajnije izmenilo, ali se neki signali svakako uočavaju, a svi korisnici traže stabilnost i brzinu, ali i sve nove mogućnosti koje nude novi tehnološki standardi. Možemo konstatovati da je naš segment poslovne i osnovne ponude dosta stabilan, a da je potražnja u srednjem i višem segmentu porasla čak i u uslovima svetske ekonomske krize čiji smo svedoci.

Da li je veća integracija komponenti na ploči olakšavajuća ili otežavajuća okolnost?

Ništa se ne može oceniti kao apsolutno dobro ili apsolutno loše. Za korisnika to svakako znači prednost i snižavanje cene, ali nama često oduzima mogućnost da se razlikujemo od konkurencije. Zato naš razvojni tim svakodnevno istražuje nove mogućnosti da se naši proizvodi izdvoje po jedinstvenim mogućnostima koje nude.

Na primer, 3x USB snaga je predstavljena kao ideja da USB priključeni na naše ploče rade bolje i pouzdanije. Problem je što proizvođač osnovnih ploča ne može da kontroliše kvalitet kablova kojim je povezan neki uređaj, pa se povećanjem snage obezbeđuje siguran i nesmetan rad priključenih uređaja bez obzira na kvalitet kablova. Ispostavilo se da je ta tehnologija korisna i za uređaje koji tradicionalno važe kao „gladni struje“, pa tako na našim pločama možete puniti Apple iPod ili slične uređaje direktno iz integrisanog USB porta, a da ne koristite adapter ili Y kabl kojim napajate uređaj iz dva USB porta.

Stalni zahtevi za minijaturizacijom su još jedna od otežavajućih okolnosti. Koliko to komplikuje projektovanje?

Minijaturaizacija je uvek izazov – to je razlog što Mini‑ITX kućišta koštaju znatno više nego MicroATX. Bez obzira na teškoće, očekujemo dalju minijaturizaciju, pa upravo spremamo Mini‑ITX ploču baziranu na Intel‑ovom H55 čipsetu koja će podržavati i USB 3.0. To će biti pravo malo čudo na šestoslojnoj štampanoj ploči sa mnogo komponenti sa donje strane – što do sada nije bilo baš uobičajeno. Jeste komplikovano, ali imamo sjajan razvojni tim koji nas izdvaja od konkurencije.

Kakvi su vaši dalji planovi u osvajanju novih standarda za ploče (form factors) i novih dizajna?

Gigabyte je uvek u prvim redovima kada su u pitanju i standardi i inovacije. Naša Ultra Durable tehnologija koju primenjujemo od 2006. godine je inovativna, iako je primenjena na standardne form faktore.

Sa druge strane, ne možete zaista insistirati na novim standardima ako tržište ne pokaže interesovanje, a nije dovoljno imati samo ploču, jer zavisimo i od udela drugih u ovoj industriji. Setite se, na primer, Intel‑ovog BTX standarda. BTX ploča zahteva drugačije BTX napajanje i kućište, a to je neophodno da bi uopšte došla do kupaca. Tako da još čekamo BTX porudžbine, iako smo ploče odavno napravili...

Da ne idemo suviše daleko, šta možemo očekivati od Gigabyte‑a do kraja godine?

Svakako ćemo razvijati 3x USB koncept zajedno sa našim partnerima, jer se pokazao kao višestruko koristan. Spremamo i vrlo zanimljive nove alate za podešavanje i overklokovanje koji će ove procese značajno automatizovati, te olakšati i manje iskusnim korisnicima. Dosta toga videćete tokom našeg GO OC 2010 takmičenja.

Sledeći vrhunski proizvod je GA‑X58A‑UD9 – ploča koja je u stanju da pokrene četvorostruki (4‑way) CrossfireX odnosno SLI sistem. Ploča ima i jedinstven sistem napajanja za vrlo zahtevni procesor Core i7 980x. Čak i pre zvaničnog lansiranja, ona nam je obezbedila pobedu na šest svetskih brzinskih takmičenja.

Biće još iznenađenja do kraja godine, a ono što sigurno mogu da obećam su vrhunske performanse i stabilnost naših proizvoda, kao i primenu novih tehnologija čim budu raspoložive.

SLEDEĆI TEKST U PC #167
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter