GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #167 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tablet netbook
Bojan Stanojević
Minijaturnih prenosivih računara sada već ima u izobilju, pa je bilo vreme da se smisli nešto novo. Lenovo je predstavio model IdeaPad S10-3t čije se ekran može rotirati - netbook tablet. Mališa donosi još nekoliko noviteta...
- PC #167 (Jun 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tablet netbook

Lenovo IdeaPad S10‑3t. Ekran: 10,1“ 1024×600 LED • Procesor: Intel Atom N450 1,67 GHz • Memorija: 1 GB • Disk: 250 GB • Grafika: Intel 3150 • Operativni sistem: Windows 7 Starter. Cena: 45.990 din.

Netbook u tablet varijanti? Nismo mnogo razmišljali o takvom uređaju, ali Lenovo očigledno jeste. Doduše, Lenovo IdeaPad S10‑3t koji je stigao do nas je malo širi od uobičajenih netbook‑a i ima masu od 1,5 kg, ali niko ne može poreći da se radi o netbook‑u. Uz to, veća širina znači da su tasteri bliži standardnim, a veća masa daje veću robustnost, koja je dodatno povećana savremenim mehanizmima za ublažavanje efekata udara ‑ računar odlično podnosi padove i grubo rukovanje.

I Lenovo prepoznaje korisnika

Pre dva meseca, predstavili smo HP‑ov računar koji pomoću ugrađene kamere prepoznaje korisnikov lik i omogućava mu pristup. I IdeaPad S10‑3t to ume, ali koristi drugačiji softver, koji se zove VeriFace. Razlika je najprimetnija u procesu „učenja“: ovaj računar insistira da skinete kapu i naočare, a ceo proces traje nešto duže. Primetili smo da najviše pažnje posvećuje očima (da li ste skoro vadili nov pasoš ili ličnu kartu? Svaka sličnost sa softverom koji se tamo koristi je slučajna), ali kad je korisnik „zabeležen“, prepoznavanje je pouzdanije i manje osetljivo na promene ambijenta.

Drugi metod za prepoznavanje korisnika zove se VeriTouch ‑ osim što može da se rotira, ekran je i osetljiv na dodir, pa bi pomoću ovog softvera trebalo da bude omogućeno i prepoznavanje korisnikovog dodira, ali s njim nismo bili previše uspešni. Ekran osetljiv na dodir funkcioniše na klasičan način, mada zbog malih dimenzija upravljanje nije preterano precizno. Alternativa je korisnički interfejs Lenovo Natural Touch koji se automatski aktivira kada se ekran prebaci u tablet položaj. Preko velikih ikona može se pokrenuti nekoliko najčešće korišćenih programa, a on se lako može isključiti.

Ukoliko više volite klasičan pristup, IdeaPad S10‑3t ima i touchpad, ali je on prilično mali. Ekran možete da koristite i u portretnoj varijanti – odgovarajući taster će sadržaj okrenuti za 90 stepeni. Još jednim specijalizovanim tasterom možete zaključati tastaturu da neki taster ne bi bio slučajno aktiviran.

Hardver – ništa novo

IdeaPad S10‑3t je zasnovan na Intel‑ovoj platformi, sa procesorom Atom N450 i integrisanom grafikom. Memorije ima uobičajenih 1 GB, ali je disk nešto veći: 250 GB. Umrežavanje je moguće na razne načine, wireless je tipa n, Ethernet je gigabitni, a tu je i Bluetooth. Računar smo dobili sa malom baterijom kapaciteta 29 Wh neobičnog napona – 7,4 V. To nam je dalo nadu da se za napajanje koristi adapter sa izlaznim naponom od 12 V, što bi omogućilo primenu jednostavnog adaptera za napajanje u automobilu, ali nažalost adapter daje standardnih 20 V. Uprkos maloj bateriji, IdeaPad S10‑3t je na testu Battery Eater izdržao više od dva sata, ali u ovom slučaju taj rezultat nije previše pouzdan, jer je Windows 7 bio neposlušan: iako smo za Power Plan izabrali High Performance, u nekom trenutku ga je Windows prebacio u Balanced. Test smo ponovili, ali je Windows bio uporan…

IdeaPad S10‑3t je primetno skuplji od uobičajenih notebook‑a, ali tu nema misterije – već ekran osetljiv na dodir i tablet opcija opravdavaju razliku u ceni, a sve ostalo je čist dobitak: radi se o pouzdanom i robustnom računaru sa lokalizovanom tastaturom i Windows‑om 7 – doduše, Starter Edition, ali to vam verovatno neće predstavljati problem.

Korisne adrese:

PC Practic
http://www.pcpractic.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #167
preview
Hi-Fi za kompjuteraše
Marko HermanRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter