GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #167 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
AMD i Gigabyte sve u šest
Miloš Stamenković
Kada se 6-core Opteron pojavio na serverskom tržištu, očekivalo se da će AMD ubzo prebaciti 6-core procesore i u desktop svet. Konačno se to i desilo. Kako radi Phenom II X6 i kako mu pomaže Gigabyte 870A-UD3 matična ploča.
- PC #167 (Jun 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

AMD i Gigabyte sve u šest

Kraj prošle godine bio je odlično vreme za promociju, ali novo jezgro očito nije bilo spremno za desktop primene. Ipak, došlo je vreme da AMD pokaže šta ume sa šest jezgara.

AMD Thuban

Kontrolisanje TDP‑a je bio jedan od najvećih problema, jer je s dva jezgra više i znatno većim brojem tranzistora bilo realno da TDP kod hexacore procesora bude veći nego kod quadcore modela. Intel je kod Core i7 980X imao mogućnost prelaska na sitniji (32 nanometarski) proizvodni proces, dok AMD takvu opciju nije imao. Zbog toga su morali da primene sve moguće trikove kako bi Thuban hexacore jezgro ostalo u granicama potrošnje 140 W, što je i ranije bio zvanično deklarisani maksimum za sve AMD procesore.

AMD je sa C3 revizijom Daneb jezgra uspeo da obori TDP sa 140 W kod Phenom II X4 BE na 125 W, pa se primena sličnih rešenja očekivala i na Thuban jezgru. Thuban jezgro ima 904 miliona tranzistora na 346 mm2 naspram 758 miliona tranzistora na 258 mm2 kod Daneb jezgra. Ukoliko Thuban poredimo sa Gulftown‑om, razlika je u proizvodnom procesu – 32 nm naspram 45 nm, što rezultuje manjom površinom jezgra Gulftown‑a (240 mm2) i pored većeg broja tranzistora.

Ako se pitate kako je samo 25% više tranzistora u odnosu na Daneb, odgovor je veoma prost. AMD nije primenio isto rešenja kao Intel kod Gulftown‑a, gde su dodata dva jezgra sa kompletnom keš memorijom. AMD je kod Thuban‑a dodao dva jezgra, ali nije povećao količinu L3 keš memorije, čime se dobija razlika od svega 25% u broju tranzistora. Tako svih šest jezgara na raspolaganju imaju 6 MB L3 keš memorije, potpuno isto kao i četiri jezgra kod Phenom II X4 procesora.

Thuban i dalje koristi standardni dual channel memorijski kontroler, što znači da ceo procesor sa dva jezgra više ima isti memorijski protok kao i quadcore modeli. Propusna moć integrisanog memorijskog kontrolera jeste dobra, ali kada šest jezgara treba da dele bandwidth od 13 MB/s, može se pojaviti usko grlo. S druge strane, upotrebom standardnog memorijskog kontolera i istog procesorskog socket‑a očuvana je kompatibilnost novog procesora sa svim aktuelnim AM3 matičnim pločama, što znači da je za rad sa Thuban procesorima neophodno samo osvežavanje verzije BIOS‑a.

Thuban uvodi još jednu novinu – AMD Turbo Core tehnologiju. Ona je slična Intel‑ovoj TurboBoost tehnologiji, a zadatak joj je da ubrza izvršavanje aplikacija koje imaju manje thread‑ova. Implementacija je drugačija. Intel koristi posebnu jedinicu za praćenje zauzetosti jezgara i broj aktivnih thread‑ova, a dok jezgra koja se ne koriste mogu se ugasiti. AMD Turbo Core predstavlja unapređenje Cool&Quiet tehnologije, sistem je mnogo prostiji i zavisi isključivo od toga koliko je jezgara trenutno aktivno. Zahvaljujući TurboCore opciji, najbrži Thuban procesor će biti brži od Phenom II X4 965 BE modela, jer će radni takt pri upotrebi manjeg broja jezgara automatski biti podignut.

Gigabyte 870A‑UD3

Iako je Phenom II X6 kompatibilan s dosadašnjim AM3 matičnim pločama, AMD je predstavljanjem 800 serije čipsetova na drugi način uslovio pojavu novog modela ploča. Tako su Gigabyte i Asus na scenu prvo izašli sa top 890GX i 890FX modelima. Radi se o odličnim pločama, ali su one skuplje nego što odgovara trenutnoj AMD‑ovoj filozofiji.

Gigabyte 870A‑UD3 je jedno od trenutno najinteresantnijih rešenja za nove Phenom II X6 procesore. Ploča je bazirana na 870 verziji čipseta, najprostijoj varijanti iz 800 serije, što u praksi i nije veliki nedostatak. Verzija 870 se od 890GX razlikuje po tome što nema integrisanu grafiku i ima manje PCI Express linija, što automatski matične ploče bazirane na 870 čipsetu čini mnogo jednostavnijim.

Tako 870 čipset nema podršku za Crossfire režim rada s dve grafičke karte iako na Gigabyte 870A‑UD3 možemo videti dva PCI Express x16 slota. Međutim, ako pogledamo poleđinu PCB‑a, videćemo da je drugi slot samo PCI Express x4 sa velikim podnožjem. Crossfire podrška za ogromnu većinu korisnika i nije bitna, pa se to što je nema ne može uzeti kao mana Gigabyte 870A‑UD3 ploče. Na raspolaganju su dva PCI Express x1 i čak tri PCI slota. Layout na Gigabyte 870A‑UD3 ploči je odličan: sva tri PCI slota su uvek dostupna, oko procesorskog socket‑a ima dovoljno prostora, PATA i flopi konektori su odlično postavljeni, a tu je osam SerialATA konektora.

SB850 southbridge podržava SerialATA 6 Gb/s preko šest portova, dok su dodatna dva SerialATA II porta obezbeđena preko Gigabyte RAID čipa. Ploča podržava i USB 3.0 preko standardnog NEC čipa, čime Gigabyte ispunjava svoje obećanje da će sve njihove nove ploče imati podršku za USB 3.0 standard. Malo neuobičajeno, preko MOSFETA 8+2 Phase naponske jedinice nema pasivnog hladnjaka, ali upotreba komponenti najnovije generacije omogućava da sve normalno radi. Pasivno hlađenje postoji samo na čipsetu, gde je RD870 northbridge opremljen malo većim, a SB850 southbridge samo malim klasičnim hladnjakom. S obzirom na cenu ploče, primenjena rešenja su i očekivana, ali dovoljna samo za umereni overkloking.

Dobar pokazatelj overkloking mogućnosti jeste BIOS, koji nije redukovan za neke bitne opcije. Naprotiv, na raspolaganju je čak i Core Unlock opcija koja omogućava da se zaključana jezgra kod nekih modela procesora veoma lako aktiviraju. Naš test Phenom II X6 procesor smo bez problema overklokovali na 4 GHz.

Isplativa kombinacija

(kliknite za veću sliku)

Thuban jezgro se ne može porediti s Gulftown jezgrom i Core i7 980X procesorom, ali pošto je razlika u ceni ogromna, ova dva procesora, iako imaju isti broj jezgara, nikako nisu konkurencija. Sa Phenom II X6 1090T procesorom AMD je konačno u mogućnosti da ponudi alternativu jeftinijim Core i5 i Core i7 procesorima, pa je cena tako i pozicionirana. Zahvaljujući Turbo modu, Phenom II X6 1090T nudi performanse koje su bolje od Core i5 750, bez obzira na to da li se radi o aplikacijama koje koriste više ili manje thread‑ova.

Cinebench, Maya i aritmetika kroz LinX jasno pokazuju dobitak koji dva nova jezgra donose. Takođe, Phenom II X6 1090T uspeva ono što do sada gotovo nijedan AMD procesor nije mogao, da bude brži od Nehalem procesora u teškim multithread primenama.

Thuban jezgro se ne zagreva ništa više od standardnog Phenom II X4 procesora iako ima dva jezgra više. Na osnovu toga pretpostavljamo da Phenom II X6 1090T može da ide do frekvencije od 4 GHz bez većih problema. Pošto je procesor otključan, ova pretpostavka se može veoma brzo proveriti u praksi. S radnim naponom od 1,4 V, Phenom II X6 1090T stabilno radi na 4 GHz, i to s klasičnim vazdušnim hlađenjem. Naravno, za ovo je neophodna i odgovarajuća matična ploča, a Gigabyte 870A‑UD3 se tokom testiranja pokazao kao adekvatno rešenje.

Korisne adrese:

Gigabyte
http://www.gigabyte.rs

AMD
http://www.amd.com

SLEDEĆI TEKST U PC #167
preview
Od senzora do slike
Aleksandar Veljković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter