GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #168 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Axis asesoar
Mladen Mijatović
Instalacija kamera za video nadzor nije uvek jednostavan zadatak, posebno ako instalater mora da podesi kameru dok "visi" sa neke skele, a i prikaz slike ponekad traži gomilu opreme. Uz odgovarajući alat sve se može lako rešiti - Axis nudi takav alat.
- PC #168 (Jul/Avgust 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Axis asesoar

Instalacija kamera za video‑nadzor podrazumeva podešavanje niza parametara. Ako ovo probate da izvedete na svom radnom stolu, stvar je vrlo jednostavna. Pošto je IP kamera mrežni uređaj, za početak je potreban računar s kojim ćete je umrežiti i podesiti odgovarajuće IP adrese da možete da priđete konfiguracionim menijima i gledate sliku kamere na ekranu. Budući da moderne kamere uglavnom koriste PoE napajanje, za umrežavanje će vam biti potreban i neki PoE svič. Nakon toga možete da počnete. Prvo okrenete kameru na ono što želite da snima, malo pomerite zum da dobro kadrirate sliku, podesite oštrinu i proverite koliko daleko dohvataju pan/tilt pokreti (ako ih kamera ima) i na kraju definišete pravila pristupa u vidu korisničkih naloga i lozinki. Naravno, sve to radite ili kroz meni računara ili podešavajući ručno tastere i poluge sočiva na kameri, istovremeno gledajući u sliku na ekranu. Sve to nije nimalo teško.

Nažalost, kamere za video‑nadzor se retko instaliraju na radni sto, a mnogo češće na fasade, stubove, dovratke i druga visoka i teško dostupna mesta. E, sad probajte da zamislite kako sve ovo radite na merdevinama ili viseći sa neke skele – trebalo bi vam više ruku od hobotnice…

Mali monitor za sve

Axis T8412 sam nađe kameru, čak i ako mu ne saopštite njenu IP adresu

Axis T8412 je namenjen uskoj ciljnoj grupi – sistem integratorima i onima koji održavaju IP sisteme video‑nadzora. Optimizovan je za Axis‑ove IP kamere, mada uz neka ograničenja može korisno da posluži i za modele drugih proizvođača jer ima i analogni interfejs. Iako ga proizvođač deklariše kao monitor, ova fleksibilna spravica u stvari je minijaturni računar sa mrežnim interfejsom i softverom prilagođenim radu sa Axis‑ovim kamerama, uz nekoliko vrlo korisnih dodataka. Izgledom je nalik na neki prenosivi merni instrument, otprilike je velik kao digitalni unimer, staje u šaku i dolazi sa zaštitnom torbicom koja se može zakačiti na pojas, zajedno sa ostalim alatom. Uređaj se napaja preko adaptera ili iz integrisane Li‑Ion baterije koja mu daje oko tri sata autonomije. T8412 je opremljen kolor ekranom osetljivim na dodir, dijagonale 3,5 inča, kao i Ethernet interfejsom kojim se povezuje na LAN mrežu u kojoj su kamere. Posebno je korisno to što ovaj port obezbeđuje čak i PoE napajanje, tako da imate prenosivi izvor električnog napajanja za kameru. PoE skraćuje vreme trajanja baterije za trećinu, pa se po potrebi može i isključiti, a ako je na raspolaganju eksterni izvor PoE napajanja, on se povezuje preko posebnog RJ‑45 porta.

Uređaju možete dodeliti fiksnu IP adresu, ali ako ga ostavite da radi u režimu DHCP klijenta (što je ujedno i podrazumevana opcija), pomoći će vam da „nađete“ kameru čak i ako ne znate njenu adresu, a na mreži nema DHCP servera. Ova pametna spravica pronalazi čak i kamere koje nisu u odgovarajućem subnet‑u i sama menja sopstvenu IP adresu da bi se prilagodila. Rezultat pretrage je spisak svih Axis‑ovih kamera u lokalnoj mreži.

Kroz korisničke menije možete konfigurisati mrežne parametre svake od kamera, a T8412 nudi i mogućnost zajedničkog dodeljivanja istih kredencijala za administratorski pristup (root password) svim novim kamerama, što će vam uštedeti mnogo vremena oko konfigurisanja svake kamere ponaosob pri velikim instalacijama.

Kada jednom pristupite nekoj od IP kamera, na ekranu se prikazuje slika u realnom vremenu, tako da kameru možete lako da usmerite, a takođe i da podesite željeni zum (digitalni i optički) i oštrinu slike. Unutar slike se možete kretati levo‑desno i gore‑dole zahvaljujući podršci za pan/tilt funkcije, a pomoću ovog monitora se može upravljati čak i mehaničkim PTZ platformama. Budući da se kamere za video‑nadzor često postavljaju u obrnut položaj, tako da vise sa tavanice, slika na ekranu se po potrebi može rotirati za 180 stepeni. Pritiskom na poseban taster statična slika s kamere smešta se u internu ili eksternu memoriju (uređaj ima utičnicu za Micro SD kartice kao i USB interfejs), a snimljene fotografije su dostupne kroz jednostavan fajl menadžer. Zahvaljujući touchscreen interfejsu, kretanje kroz menije i većina akcija pokreću se dodirom.

Monitor je opremljen i analognim BNC konektorom, preko kojeg može da prikaže sliku sa analognih kamera ili bilo kog drugog izvora kompozitnog video‑signala, a od korisnih sitnica vredi pomenuti i tester za kablove koji prikazuje međusobnu povezanost svakog od pinova na različitim krajevima Ethernet kabla.

Kompaktni dekoder

Axis P7701 je kompaktan i jeftin, a za napajanje koristi PoE

Za prikaz slike sa IP kamera obično se koriste računari koji pristupaju ili direktno kamerama ili specijalizovanim serverima za video‑nadzor. Kada je potrebno samo prikazati sliku na nekom javnom ekranu, ovakva rešenja su previše glomazna (recimo, na ulazu u radnju ili tržni centar), a nepraktično je i opterećivati servere dekodiranjem samo da bi se na monitoru u kontrolnoj sobi prikazala još neka dodatna živa slika.

U takvim slučajevima može da posluži Axis P7701, dekoder za Axis‑ove IP kamere malih dimenzija i umerene cene. Ovaj mrežni uređaj se po potrebi može napajati po PoE standardu, a konfiguriše se kroz integrisani Web interfejs. Dekoderu se zadaju IP adrese i pristupne šifre željenih kamera u mreži i zadaje redosled i trajanje prikaza za svaku od njih. Dekoder zatim sekvencijalno prikazuje slike s kamera preko izlaznog DVI interfejsa na koji se može povezati običan monitor. Podržani su video‑kodek (novi) H.264 i (stariji) MPEG‑4 P2, kao i Motion‑JPEG.

Na raspolaganju su i analogni audio i video izlaz, s tim što se u tom slučaju snižava maksimalna HD video‑rezolucija sa 1280×720 na 720×576. Postoji i mogućnost zadavanja alarma na kamerama (detekcija pokreta) tako da se, kada se ovo desi, dekoder prebaci na prikaz kamere od koje je potekao alarm. Axis P7701 je opremljen i serijskim (RS‑422/RS‑485) interfejsima preko kojih se mogu slati serijske komande udaljenoj opremi (npr. PTZ platforme).

Dekoder je koristan i za razne druge primene u kojima je od značaja samo trenutan prikaz slike. Primer za ovo možete da vidite svakodnevno u jutarnjem programu televizije B92 – živu sliku sa beogradskih raskrsnica i mostova pružaju Axis‑ove kamere koje sekvencijalno proziva upravo Axis‑ov dekoder (doduše, nešto stariji model), dajući sliku za televizijsku produkciju.

Korisne adrese:

IP Way
http://www.ipway.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #168
preview
Dva nova ProBook-a
Bojan Stanojević


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter