GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #168 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dva nova ProBook-a
Bojan Stanojević
HP je ponovo proširio populranu seriju poslovnih prenosivih računara. Ovog puta predstavljamo dva slična modela nešto konzervativnijeg koncepta, zasnovana na različitim platformama.
- PC #168 (Jul/Avgust 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dva nova ProBook-a

HP ProBook 6540b. Ekran: 15,6” 1366×768 LED • Procesor: Intel Core i5 430M 2,26 GHz • Memorija: 2 GB • Disk: 320 GB • Grafika: Intel i5 • Operativni sistem: Windows 7 Professional. Preporučena cena: Oko 84.000 dinara

Serija poslovnih prenosivih računara ProBook naišla je na dobar odziv na tržištu, pa su u HP‑u odlučili da je redovno obogaćuju novim modelima. Posle prolećne kolekcije (u martovskom broju smo predstavili ProBook 4520s), na red je došla letnja, a mi smo isprobali dva njena predstavnika: ProBook 6540b i 6545b. Kao i ranije, radi se o računarima koji se ne razlikuju spolja, a zasnovani su na različitim platformama, ProBook 6540b na Intel‑ovoj, a 6545b na AMD‑ovoj.

Ovom prilikom, u HP‑u su se odlučili za jednostavno srebrnastosivo kućište, a ako su vas nervirale sjajne površine ranijih modela koje su skupljale otiske prstiju, sada možete da odahnete – površina kućišta novog ProBook‑a je mat, a još važnije je to što isto važi i za površinu ekrana. Ispod ekrana je tastatura slična onoj u ranijim modelima, s kompletnim numeričkim blokom. Tasteri su i dalje ravni i relativno plitkog hoda, ali čini se da sada imaju bolji odziv, sa jasnijim klikom. Budući da smo na testiranje dobili uzorke, tastature nisu bile lokalizovane, ali ne sumnjamo da će one na primercima u redovnoj prodaji biti.

Suprotno tastaturi, touchpad je vrlo mali i tradicionalno je pomeren ulevo – za veću preciznost moraćete da priključite miša. U propagandnom materijalu se pominje i opcioni pointstick, ali njega testirani primerci nisu imali. Desno od njega nalazi se čitač otisaka prstiju – dok je uz ProBook 4520s bila istaknuta mogućnost prepoznavanja korisnika pomoću kamere, ovde je u prvom planu staro i provereno rešenje. Na obodu kućiša naći ćete pravo bogatstvo priključaka, od četiri USB utičnice do FireWire, pa čak i starog dobrog modema. Ali, kada krenete da računar povežete s televizorom, čeka vas mala komplikacija: umesto uobičajene HDMI utičnice, ugrađena je Display Port ‑ ništa strašno, samo ćete morati da potražite novi kabl (a HDMI verovatno već imate). Kad smo kod kablova, moramo da pohvalimo strujne kablove koji su stigli uz računare: otprilike su dvostruko duži od uobičajenih, što može mnogo da znači – strujna utičnica ume često da bude daleko od radnog stola, naročito kada ste negde na terenu. Čak i ako vam ni sve ove utičnice nisu dovoljne, s donje strane je priključak za Docking Station, a HP nudi i mnoštvo dodatne opreme.

HP ProBook 6545b. Ekran: 15,6” 1366×768 LED • Procesor: AMD Athlon II M320 2,1 GHz • Memorija: 2 GB • Disk: 250 GB • Grafika: ATI Mobility Radeon HD 4200 • Operativni sistem: Windows 7 Professional. Preporučena cena: Oko 63.000 dinara

Sve do sada napisano važi za oba modela, a sada pogledajmo razlike: ProBook 6540b je zasnovan na Intel‑ovoj platformi, sa procesorom Core i5 430M i novom integrisanom grafikom (na procesoru), a testirani računar je imao 2 GB memorije i disk od 320 GB. ProBook 6545b je zasnovan na AMD‑ovoj platformi, sa procesorom Athlon II M320, takođe sa 2 GB memorije, ali sa manjim diskom – od 250 GB. Oba modela rade besprekorno, a sigurno rade još bolje uz više memorije; verzija sa Intel‑om daje nešto bolje performanse, ali nas je AMD prijatno iznenadio na drugom mestu – na testu Battery Eater, Probook 6545b je izdržao deset minuta duže (baterije su iste) – ili su u AMD‑u počeli da ozbiljnije shvataju mobilnije tržište, ili Intel još uvek nije usavršio mobilne verzije procesora s grafičkim jezgrom.

Kao i obično, ove konfiguracije nisu konačne, već HP (i to za oba modela) nudi čitav niz različitih procesora, memorijskih kapaciteta i diskova, pa pre kupovine proverite šta se nalazi u računaru na koji ste se već namerili.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter