GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #169 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Struja i mreža
Marko Herman
U PC #168 smo predstavili Devolo powerline adaptere. Ovom prilikom prikazujemo šta nude TP-Link konkurenti - kako umrežiti stan bez razvlačenja dodatnih kablova?
- PC #169 (Septembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Struja i mreža

TP-Link, TL-PA101. Standardi: HomePlug 1.0 85 Mbps, IEEE 802.3 10/100 Ethernet • Port: 1×Ethernet RJ45 • Domet: 200 metara • Potrošnja struje: <6 W. Cena: 4.088,64 dinara. TP-Link, TL-PA201. Standardi: HomePlug AV 200 Mbps, IEEE 802.3 10/100 Ethernet • Port: 1×Ethernet RJ45 • Domet: 200 metara • Potrošnja struje: <6 W Cena: 6.863,59 dinara.

Male kućne ili kancelarijske mreže nikad nisu bile komplikovanije. Računari, mobilni telefoni, storage uređaji, konzole za igranje, štampači... a sada i televizori, povezuju se u jedan sistem. Neki od njih bez problema rade preko bežične veze, ali nekima je neophodna Ethernet žica.

Doskora je u takvim slučajevima jedino rešenje bilo nabaviti dovoljno dugačke kablove. Nešto elegantnije je nabaviti kanalice i tako sakriti kablove, a jedino pravilno rešenje je bilo projektovati odgovarajuću mrežnu infrastrukturu, što je moguće samo pri renoviranju ili novoj gradnji. Već neko vreme tržište osvaja novi tip umrežavanja koje koristi postojeće vodove za električnu energiju.

Dva standarda

Powerline adapteri nisu novost, ali je trebalo da prođe nekoliko godina da se tehnologija standardizuje, te da rešenja postanu dovoljno jeftina da bi skoro svako mogao da ih priušti. HomePlug asocijacija se od 2000. godine bavi razvojem standarda za umrežavanje putem elektroinstalacija, pa tako većina uređaja na svetskom tržištu podržava HomePlug 1.0 ili HomePlug AV standard. Prvi standard omogućava uspostavljanje veze maksimalne brzine 14 Mbps, a postoje i modeli s Turbo adapterom koji omogućava brzine do 85 Mbps. Noviji, AV standard namenjen je prenosu HDTV i VoIP signala, zbog čega omogućava uspostavljanje brzina do maksimalnih 200 Mbps.

TP‑Link je jedan od pridruženih članova HomePlug alijanse, pa svoje powerline modele razvija u skladu sa definisanim standardima, a do nas su došli njihovi prvi Powerline modeli TL‑PA101 i TL‑PA201.

Dva modela

Osnovni model podržava lako povezivanje i prenos podataka brzinom do 85 Mbps. PA101 modeli su vrlo jednostavni i od korisnika se očekuje samo da ih povežu na Ethernet portove uređaja koje žele da umreže, te da ih potom utaknu u struju. Uparivanje Powerline adaptera je automatsko, a na njima postoje samo tri lampice koje pokazuju da moduli dobijaju struju, da su uspostavili Ethernet vezu s uređajem na koji su povezani, te da su uspostavili Powerline konekciju s drugim adapterom. Umesto da trošite vreme razvlačeći novi kabl i smišljajući gde da ga provučete da što manje smeta, mrežnu vezu možete uspostaviti za nekoliko minuta.

To važi i za napredniji model PA201 koji pruža vezu brzine do 200 Mbps; on ima i jednu dodatnu lampicu, te dva tastera. Lampica HP 1.0 DET pokazuje da li na mreži postoji još neki uređaj koji podržava HomePlug 1.0 standard, a tasteri omogućavaju manuelno aktiviranje uparivanja, odnosno resetovanje uređaja. Oba Powerline adaptera imaju ugrađenu QoS funkciju koja garantuje kvalitet prenosa određenih sadržaja, poput glasovne komunikacije ili video‑striminga, te enkripciju podataka. PA101 za enkripciju koristi 56‑bitni DES algoritam, a moćniji uređaj 128‑bitni AES algoritam. Pored toga PA201 model ima i funkciju za ispravljanje grešaka u prenosu, što osnovni PA101 ne omogućava.

U realnom radu brzina komunikacije zavisi od kvaliteta elektroinstalacija i šuma koji stvaraju drugi uređaji. Ali, jednostavnost i brzina uspostavljanja mrežne veze nadoknađuje (redak) gubitak signala.

Korisne adrese:

Netiks
http://www.netiks.rs

TP-Link
http://www.tp-link.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #169
preview
Axis na 5 Mp
Mladen Mijatović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter