GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #171 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
SketchUp: Osma inkarnacija
Đorđe Grujić
Google nastavlja da razvija popularni i u mnogim oblastima neprevaziđeni SketchUp. Jedan od najboljih i najbržih modelera oblika u verziji 8 ide po dva jasno određena puta...
- PC #171 (Novembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

SketchUp: Osma inkarnacija

(kliknite za veću sliku)

Da bi Google svet postojao u realnom prostoru, u ovim vremenima naravno i virtuelnom, mora da postoji alat kojim se taj svet pravi. Google je odavno izabrao SketchUp i izgleda da nije pogrešio. U osmoj generaciji besplatna verzija je još jasnije odvojena od Pro verzije, sa jasnom orijentacijom ka graditeljima Google sveta za besplatnu, i profesionalcima koji postavljaju svoja dela u taj svet za Pro verziju.

Besplatna...

Google SketchUp možete besplatno da preuzmete sa sketchup.google.com/intl/en/product/gsu.html . Kako ga instalirate i pokrenete, pojavljuje se Welcome prozor iz koga imate pristup interaktivnoj obuci, spisku novosti, značajnim blogovima i drugom materijalu koji će vam olakšati rad. Tu birate i okruženje u kome ćete raditi – od početničke obuke, preko planova, maketarstva, inženjeringa i arhitekture, do Google Earth modelovanja. Sva okruženja su raspoloživa u metričkom i britanskom sistemu mera, i najbolje opisuju ciljne grupe korisnika i pretpostavljene primene SketchUp‑a.

(kliknite za veću sliku)

Verovatno najzanimljivija novost je integracija sa Google Earth alatima. Šta god da modelujete – recimo PC Press kiosk na Trgu Nikole Pašića – to radite u realnom okruženju. Ovo je i glavna novost verzije 8, jer, kako Google ispravno kaže, „sve je negde“. Jednostavno nađete lokaciju na Google Earth, uvučete je u SketchUp, i tu je snimak, a ako postoji, i teren, kao i okolne zgrade. Da bi ovaj posao bio lakši, uvedena je direktna veza sa Google Building Maker‑om, tako da modele iz ovog alata možete da doradite u SketchUp‑u.

Poboljšano je i modelovanje zgrada na osnovu fotografija fasada, čuveni MatchPhoto alat. Kad modelujete, od sada možete da gurnete ili povučete prethodno izabrani deo SketchUp modela. U prikazu je od sada moguće videti i nevidljive ivice (naravno isprekidano), što je zgodno kod modelovanja manjih predmeta ili maketa. Zanimljivo je da u SketchUp ulaze i neki ozbiljniji alati kao što su proračun zapremine i definisanje spoljašnjosti modela. Prvo je upotrebljivo u proračunima količina, dok se druga novost može iskoristiti u mnoge svrhe – od 3D štampanja do proračuna energetske efikasnosti modelovanja zgrade. Spisak novosti u besplatnoj verziji završava mala, ali simpatična ideja – definisane scene imaju i ikonu, tako da ne morate da pamtite šta vam je scena 1, 3, ili 55, iako ste im dali lepa imena.

... i Pro verzija

(kliknite za veću sliku)

Spisak novosti za Pro verziju je malo duži i očigledno namenjen onima koji SketchUp koriste u poslu. U modelovanju, glavna novost su Bulove operacije čvrstih tela – dodavanje, oduzimanje, spajanje, razlika i deljenje. Ovo ne znači da je SketchUp‑ova geometrija interno postala Solid u smislu profesionalnih CAD/CAM alata, ali uvodi metode modelovanja koji su deo profesionalnog rada već decenijama.

Pošto se i dalje ne može pobeći od DWG formata, SketchUp 8 Pro čita i piše DWG i DXF formata 2010, pogotovo u Layout‑u koji nosi oznaku verzije 3. LayOut je deo samo Pro paketa i služi za pravljenje tehničkih crteža ili crteža za prezentaciju. Kao novosti su u ovoj verziji uvedeni i kotiranje uglova, pogađanje središnje tačke i precizno pomeranje elemenata.

Kakav bi to bio tehnički crtež da nema isprekidanih i tačkastih linija? Uz ponuđene, možete da napravite i svoje linije, izmenom postojećih, po potrebi. Povezanost sa Google Earth znači i da svoj projekat možete tačno da postavite na lokaciju koju ste odabrali ili gde će objekat zaista biti.

Zaključak

(kliknite za veću sliku)

SketchUp 8 je alat koji Google postavlja kao jedan od osnovnih za izgradnju digitalnog, virtuelnog sveta. Besplatna verzija je toliko laka za upotrebu i privlačna svojim mogućnostima, da će bukvalno svako ko želi da napravi nešto teško odoleti iskušenju. Pro verzija svojom niskom cenom i velikim mogućnostima privlači profesionalce, barem na nivou idejnog rešenja, ako ne i celovitog alata koji će zaokružiti rad u nekom od 2D paketa na pun 3D nivo.

Sve ostaje na nivou površinskog modelovanja, i smatrati SketchUp BIM alatom nije na mestu. No, mnogi dodaci za rendering, Ruby skriptovi i izuzetna korisnička podrška, kao i saradnja korisnika na Internetu daju SketchUp‑u mnogo veću snagu od očekivane. U svojoj osmoj inkarnaciji, SketchUp ostaje na tronu modelera koji su laki za upotrebu i učenje, jeftini ili besplatni, a daju vam onoliko koliko vi uložite – pre svega vremena i ljubavi!

Ne zaboravimo, „sve je negde“, a SketchUp na sketchup.google.com/intl/en/product/gsu.html

SLEDEĆI TEKST U PC #171
preview
Stuxnet: Evolucija virusa
Branko NikitovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter