GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #171 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Voja Gašić, Bojan Stanojević, Vladimir Cerić
Ove godine u novogodišnju kupovinu krenuli smo malo ranije - pravi je trenutak za novi, tehnološki savršeniji laptop. U Tehnomanija prodavnicama našli smo preko 400 laptopa, od kojih smo za vas odabrali 40 najboljih...  «pročitajte više»
- PC #171 (Novembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Mladen Mijatović
Video-nadzor u autobusima zahteva poseban način ugradnje - pored kamera otpornih na potrese, treba obezbediti i medij na kom će snimljeni materijal biti sačuvan. Axis Q81080-R nudi sveobuhvatno rešenje.
preview
Zoran Drenković
Nastavljajući predstavljanje OKI štampača, stigli smo do model C310dn - A4. Radi se o SOHO printeru, ali sa ponekim rešenjem tipičnim za višu klasu...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
Šta nam je otkrio iPad
Stevan Josimović
Možda nemate iPod ili iMac, ali vrlo verovatno imate neki uređaj koji je što-šta preuzeo od ovih bestselera. Pre nekoliko meseci Apple je ponudio iPad koji će nastaviti tradiciju... i koji ćete uskoro imati. Makar u drugom obliku.
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
Odrekli smo se stylus-a da bismo sa svojim mobilnim uređajem komunicirali prstima. Da li ćemo se pokajati - stylus je ipak manji i lakši za nošenje od hirurških rukavica...
nopreview
Windows Phone 7 kandidati
Marko Savković
Sredinom oktobra predstavljen je Windows Phone 7. Novi operativni sistem za pametne telefone pokušaj je Microsoft-a da povrati izgubljenu poziciju. Bacimo prvi pogled na glavne adute, ali i na prve telefone sa novim džepnim Windows-om.
nopreview
LG HD bioskop u kući
Branislav Bubanja
Nakon što su cene Blu-ray uređaja konačno postale koliko-toliko pristupačne, proizvođači počinju da izbacuju i proširene verzije - Home Theater. LG je odgovorio na izazov predstavivši HB45E i HB965TZ.
nopreview
Hemisferna tehnologija
Mladen Mijatović
Mnoge IP kamere za video-nadzor pružaju mogućnosti napredne obrade slike u realnom vremenu. Mobotix-ova hemispheric tehnologija pruža doslovce sveobuhvatnu sliku, izvlačeći nekoliko virtuelnih kamera iz jednog jedinog sočiva.
nopreview
Igra sa poštenim prevarantom
Voja Antonić
U kockarskom svetu važi isto pravilo kao i u džungli: treba doći do ručka, a ne postati nečiji ručak. Može li se to u savremenim kockarnicama? Kakva matematika tamo vlada i imate li ikakvu šansu protiv mašine?
nopreview
Grafen - materijal veka
Nadežda Veljković
Već decenijama su računari zasnovani na silicijumskoj tehnologiji, ali smo sve bliži njenim granicama. Zbog toga se već dugo razmišlja o alternativnim materijalima, a jedan od najperspektivnijih je grafen.
nopreview
Konica Minolta bizhub PRESS C8000
Slađana Radivojević
Na ovogodišnjem sajmu "Grafima", sistem za digitalnu štampu Konica Minolta bizhub PRESS C8000 osvijo je nagradu Zlatni pečat. Pogledajmo koliko se digitalna štampa približila klasičnoj...
nopreview
Acer za netbook
Marko Herman
Ako vam je netbook neudoban, Acer ima rešenje - dodajte mu monitor, tastaturu, miša i zvučnike. I to sve u kompletu!
preview
Miloš Stamenković
Integracija i minijaturizacija matičnih ploča ponovo su aktuelne, i to zbog povećanog interesovanja tržišta za malim i kompaktnim računarima koji treba da obavljaju funkcije medija centra. Gigabyte na taj izazov odgovara pločom H55.
nopreview
Gigabyte GV-N450OC-1GI
Voja Gašić
Došao je trenutak da zamenite grafičku karticu? Birate komponentu za novi računar? Gigabyte nudi čak 16 modela zasnovanih na novim NVIDIA čipovima iz serije 400.
nopreview
Gigaset za kancelariju
Dejan Ristanović
Novim modelima telefona Gigaset se obraća pre svega manjim firmama i kućnim kancelarijama. DX800A ali in one je stoni telefon koji treba da zameni sve ostale.
nopreview
Yamaha Home Theater
Branislav Bubanja
Prva asocijacija na ime Yamaha često su motocikli, neko pomislili na klavire, sintisajzere i ostale instrumente, a audiofili i naši čitaoci na audio/video opremu...
nopreview
Šetajuće školske table
Mladen Mijatović
Interaktivne školske table postoje u raznim varijantama. Neke su statične, neke mogu da se kreću gore-dole i iz jedne u drugu prostoriju, pojedine čak imaju i krila. Pogledajmo šta i-conAct i Smart imaju da kažu na ovu temu.
preview
Nenad Veljković
Softver fotoaparata brzo napreduje - novi DSC-TX9 je došao do toga da razlikuje odrasle ljude i decu u kadru ili da umekšava samo kožu lica, a ne i ostatak fotografije. Da vidimo rezultate...
nopreview
Olympus FE-4050/FE-5050
Nenad Veljković
Dva Olympus-ova aparata koja smo testirali nisu izneverila ni fotografska ni tehnološka očekivanja - da vidimo šta ume novi TruePicIII procesor.
preview
Andrijana Maksimović, Aleksandra Šakić
Ovog meseca zvezda Pinkterview-a je dama koja voli tehniku, telefone i gadžete. Voli i Beograd, pa je zato čest gost našeg glavnog grada. Sa nama je Danijela Rathner, regionalni menadžer prodaje kompanije Gigaset.
nopreview
Iskulirajte notebook
Andrijana Maksimović
Zagrižene pristalice desktop računara kao osnovnu manu notebook-a navode njihovo pregrevanje. Zato smo pronašle dva zgodna cooler-a: Revoltec RNC 1100 i, za zahtevnije, Speedlink Plexus.
nopreview
Ulepšajte notebook
Aleksandra Šakić
Ako niste na vreme razmišljale o izgledu svog notebook-a već su performanse bile u prvom planu (?!), ne bi trebalo više da odlažete rešenje ovog problema. Za početak, Speedlink nalepnica za netbook ili notebook...
nopreview
Obucite notebook
Aleksandra Šakić
Kada ste obezbedile računar od preteranog zagrevanja i izmenile mu lični opis, spreman je za upotrebu i šepurenje, ali ne i za put. Za one istinske ljubitelje leopard ili zebra printa zgodno rešenje je Vivanco Africa Leopard torba.
nopreview
Microsoft Office 2010: Polazna tačka
Dragan Grbić
Microsoft Office 2010 je na tržištu već nekoliko meseci i bilo je dovoljno vremena da ga detaljno proučimo. Pogledajmo ga zato još jednom i potražimo odgovor na ključno pitanje: zašto biste vi prešli na Office 2010?
nopreview
Delphi XE laganim korakom
Jovan Bulajić
Delphi XE je nova generacija još uvek veoma popularnog alata za razvoj softvera. Izostali su neki očekivani noviteti, a najznačajnije promene su rešeni bagovi. Ipak, Windows programeri imaju šta da vide...
preview
Đorđe Grujić
Google nastavlja da razvija popularni i u mnogim oblastima neprevaziđeni SketchUp. Jedan od najboljih i najbržih modelera oblika u verziji 8 ide po dva jasno određena puta...
nopreview
NX rešenje za CAD/CAM/CAE
Mladen Mijatović
NX je CAD/CAM/CAE programski alat koji pokriva sve potrebe mašinskog projektovanja i izrade proizvoda. Tesno je integrisan sa TeamCenter PLM rešenjem, a odlikuje ga i sinhrona tehnologija koja uspostavlja nove standarde u ovoj oblasti.
nopreview
Panda AV 2011
Kristijan Lazić
Temeljna zaštita računara ne mora da znači i udubljivanje u silu opcija. To potvrđuje i novi Panda Antivirus.
preview
Branko Nikitović
Kompjuterski virusi evoluiraju, a njihove mogućnosti su, na žalost po korisnike, sve veće. Letos je primećena opasna mutacija, ali ne u tehnologiji već u - nameni. Pojavio se virus koji napada računare u atomskim centralama...
nopreview
Kaspersky za 2011. godinu
Kristijan Lazić
Kaspersky antivirus je osnovni proizvod poznatog proizvođača AV softvera. U verziji za narednu godinu nema suštinskih noviteta, ali su osnovne funkcije poboljšane i unapređene.
nopreview
Kućni backup
Aleksandar Rakić
Stigla je nova verzija Acronis-ovog programa za backup podataka. Ovoga puta pred nama je True Image Home, dakle varijanta za kućne korisnike.
nopreview
Zašto je potrebno centralno upravljanje
Vladimir Vučinić
U nastavku priče o PGP algoritmu šiforvanja javnim ključem i njegovim primenama, govorimo o Universal Server-u i centralnom upravljanju PGP ključevima.
nopreview
Retuširanje portreta
Nenad Veljković
Nema tog portreta koji ne može biti još bolji i lepši, niti oblasti fotografije u kojoj je model manje spreman da prihvati činjenice. Bilo da ste autor ili ugrožena strana, lako će vas utešiti (ili obrukati) program koji sve češće spominje i žuta štampa - Adobe Photoshop.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Windows Live Essentials, KerioControl firewall, MagicICO i VistaSwitcher.
nopreview
Velika Dynamics implementacija
Marko Herman
Kompanija Stylos Group značajno je unapredila svoje poslovanje Microsoft Dynamics NAV implementacijom, uz potpuno integrisano LS Retail rešenje za maloprodaju.
nopreview
Kuda idu rešenja poslovne informatike
Aleksandar Jocić
Standardizovana ERP rešenja predstavljaju najbolji način da obezbedite informatičku osnovu uspeha i razvoja vašeg preduzeća. Kojim onda putem krenuti?
nopreview
ERP dileme
Marko Herman
Sagledajte svoju situaciju i odgovorite na neka pitanja pre odluke o izboru ERP softvera.
nopreview
HTC u oblacima
Marko Savković
Novi Android telefoni kompanije HTC dolaze sa dodatno poboljšanim korisničkim interfejsom. Sense je sada prerastao u HTCSense.com, a ime koje podseća na Web sajt nije slučajno izabrano. Zavirili smo u novitete...
nopreview
Deljeni bankomat
Boris Stanojević
Uprkos svim prednostima bezgotovinskog plaćanja, keš je i dalje prisutan na mnogo mesta. Ono što povezuje ova dva pojma - karticu i keš - jeste bankomat. Multicard koncept treba da pomogne da bankomata bude manje, a da korisnici budu na dobitku.
preview
Vesna Knežević
U povezanom svetu mnoge stvari uzimamo zdravo za gotovo. Poneko se ipak zapita kuda idemo - o kakvoj borbi Davida i Golijata pričamo kada jedan umetnički duet uzme na zub Google, Amazon i eBay?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
preview
Marko Herman
Blogeri iz regiona još jednom su pokazali da Internet ne otuđuje, već spaja ljude - posetili smo BlogOpen festival održan 9. i 10. oktobra u Novom Sadu.
nopreview
GOOC 2010 - finale
Dušan Kovačević
Svetsko finale Gigabyte-ovog takmičenja u overklokingu održano je krajem septembra na Tajvanu. Trijumfovali su Rumuni, a naš takmičar nije dobro prošao...
preview
Jelica Protić
Od 26. septembra do 2. oktobra u Budvi je održan 17. INFOFEST koji je, pod sloganom "Da se bolje vidi", okupio kompanije i pojedince spremne da kreiraju budućnost ICT-ja u regionu.
nopreview
Intel-ov paralelni svet
Aleksandra Šakić, Andrijana Maksimović
Intel Software seminar održan je 7. oktobra u Sava centru, u organizaciji kompanije "Pavlović Consulting". Tema seminara bila je paralelizacija, a o Intel-ovim alatima govorio je Edmund Preiss, menadžer za poslovni razvoj u Intel softverskoj diviziji. Iskoristili smo priliku da popričamo sa njim.
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Windows 7 bajtovi
Voja Gašić
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #171
Na novembarskom DVD-u zaokružujemo Office 2010 porodicu i pružamo vam priliku da isprobate i 30 dana besplatno koristie Microsoft Project Professional 2010. A ako vas više zanimaju besplatni dodaci za Windows, isprobajte Live Essential 2011 koji obuhvata Messenger, Photo Gallery, Movie Maker, Mail, Writer, Messenger Companion, Outlook Connector Pack... PC Aplikacije su Acronis True Image Home, zgodan backup sistem o kome pišemo u ovom broju "PC"-ja, i Bitdefender Rescue CD koji će vam pomoći kad se nađete pred nekim računarom koji je toliko krcat virusima da Windows na njemu ne može da se podigne. Tema novembra su firewall programi koji će štititi vaš računar dok surfujete, a tu su i sve redovne sekcije: PC StandardPack, PC Antivirus, PC TimeLine, PC Games i, naravno, PC Fun.BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter