GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #171 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Gigabyte H55N-USB3
Miloš Stamenković
Integracija i minijaturizacija matičnih ploča ponovo su aktuelne, i to zbog povećanog interesovanja tržišta za malim i kompaktnim računarima koji treba da obavljaju funkcije medija centra. Gigabyte na taj izazov odgovara pločom H55.
- PC #171 (Novembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Gigabyte H55N-USB3

Tehnologija izrade matičnih ploča sada omogućava da se sve neophodne komponente smeste na veoma mali prostor, čak manji od MicroATX formata. Novi mini‑ITX format dodatno smanjuje dimenzije PCB‑a uz očuvanje bazične funkcionalnosti. U stvari, mini‑ITX format nije baš sasvim nova stvar, kompanija VIA ga je još pre nekoliko godina ponudila tržištu. Tada je deo korisnika prepoznao prednosti mini‑ITX formata (male dimenzije, mali nivo buke, niska potrošnja energije itd.), ali ova kategorija nije postala popularna, jer je razlika u performansama ITX i ATX sistema bila velika. Danas se situacija drastično promenila, jer je sada moguće sklopiti mini‑ITX računar koji će se po performansama minimalno razlikovati od standardne ATX mašine.

Nekoliko proizvođača već je izbacilo nove modele bazirane na H55 generaciji Intel čipseta, koji je i po svojoj specifikaciji trenutno najpovoljniji izbor za mini‑ITX primene. Ovoga puta testirali smo Gigabyte H55N‑USB3 ploču na kojoj se, pored veoma malih mini‑ITX dimenzija (samo 170×170 mm), može primetiti još nekoliko zanimljivih detalja. I pored malog raspoloživog prostora, na PCB je smeštena 4+2 phase naponska jedinica koja je u stanju da podrži sve Core i3 i Core i5 procesore s maksimalnim TDP‑om od 73 W.

H55N‑USB3 nije toliko ograničavajući faktor kada je u pitanju procesorski kuler, već to direktno zavisi od kućišta u koje želite da je smestite. Na H55N‑USB3 se nalazi samo mali pasivni hladnjak preko H55 čipa koji se pokazao kao neophodan, jer se čipset dosta zagreva i pod punim opterećenjem lako može da preskoči granicu od 60 stepeni, što je veća temperatura od one koju proizvodi procesor. I na to treba obratiti pažnju pri izboru kućišta.

H55N‑USB3 ima dva memorijska slota, čime je omogućen normalan rad u dvokanalnom režimu memorijskog kontrolera. Iako H55 čipset ima integrisanu grafiku, na ploči se nalazi i PCI Express x16 slot čime je korisniku omogućeno da grafičke performanse svog mini‑ITX računara podigne na bilo koji željeni nivo. Odmah do PCI Express x16 slota nalazi se i dual BIOS čip – Gigabyte ni na ovoj ploči nije hteo da odustane od svih tradicionalnih funkcija.

H55N‑USB3 je opremljen i čipom NEC USB3, što ovoj ploči obezbeđuje i potpunu USB 3.0 funkcionalnost. Ako pogledamo I/O panel, možemo videti da je on sličan onom koji se primenjuje na FulATXIl pločama. Tu su četiri USB 2.0 plus dva USB 3.0 porta, DSUB, DVI i HDMI grafički izlazi integrisane grafike, jedan gigabitni LAN priključak i standardni set audio‑konektora za ALC892 kodek.

Gigabyte je i na H55N‑USB3 primenio standardni BIOS koji koristi i na ostalim H55 baziranim modelima, pa tako ova ploča ima standardne overkloking opcije. Neke naprednije opcije su uklonjene, ali na H55N‑USB3 i dalje možete podešavati napon procesora, memorije i čipseta bez ikakvih problema, pa se može čak dobiti i pristojan overkloking rezultat, koji ne zaostaje mnogo za FullATX modelima.

Iako bi se možda očekivalo da cena ove ploče bude veoma niska, H55N‑USB3 košta ravno 100 evra. Za taj novac možete kupiti FullATX ploču koja će vam ponuditi veći nivo funkcionalnosti, pa bi se moglo reći da je cena malo jača. S druge strane, tu FullATX ploču nikako ne možete smestiti u malo i elegantno kućište, a pošto se danas kompaktnost dodatno plaća, možemo razumeti nešto višu cenu.

Korisne adrese:

Gigabyte
http://www.gigabyte.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #171
preview
Sony Cyber-shot DSC-TX9
Nenad Veljković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter