GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #171 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sony Cyber-shot DSC-TX9
Nenad Veljković
Softver fotoaparata brzo napreduje - novi DSC-TX9 je došao do toga da razlikuje odrasle ljude i decu u kadru ili da umekšava samo kožu lica, a ne i ostatak fotografije. Da vidimo rezultate...
- PC #171 (Novembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sony Cyber-shot DSC-TX9

Sony Cyber shot DSC TX9. Rezolucija: 12,2 Mp • Veličina senzora: 10 mm CMOS • ISO raspon: 125 – 3200 • VGA video sa zvukom: 1920×1080i, AVCHD, MPEG • LCD displej: 3,5“ • Rezolucija displeja: 921.600 p • Interna memorija: 32 Mb • Tip memorijske kartice: MStick Duo, Pro HG, SDHC, SDXC • Autofokus: 9 pozicija • Touch screen: Da • Dimenzije: 97×57×18 mm • Masa: 149 g • Kontakti: USB 2.0, HDMI • Cena: 44.900 dinara.

Sony Cyber‑shot DSC‑TX9 je zamenio TX7. Sledeći estetiku ostalih TX slimline modela, TX9 ima klizajući prednji metalni panel koji prekriva objektiv. Na gornjem delu su zum, okidač i power taster, a sa prednje strane najtanji blic koji ste ikada videli. Inače, taj blic ima četiri režima rada i sistem uklanjanja "crvenih" očiju.

Aparat je koncipiran oko 12,2 Mp CMOS senzora (Sony Exmor R). Objektiv ima 4X optički zum (Carl Zeiss Vario‑Tessar). U 35 mm ekvivalentu nudi optiku raspona od 25 mm (širokougaoni) do 100 mm (umereni teleobjektiv) ili 27‑108 mm u 16:9 režimu. Blenda varira od f/3,5 do f/6,3 u širokougaonom rasponu, dok je maksimalni otvor blende u telephoto režimu f/4,6. Autofokus je moguć čak do 1 cm udaljenosti od objekta (širokougaoni) do 50 cm kod teleobjektiva. Snimci imaju dimenzije u odnosu 4:3 sa maksimalnom rezolucijom 4000×3000 piksela, a po aspektu 16:9 rezolucija je 4000×2248. Video-režim pruža 60 slika u sekundi sa maksimum 1920×1080i piksela i Dolby Digital stereo zvukom (AVC HD kompresija).

Na zadnjoj strani aparata nalazi se 3,5“ 16:9 TFT LCD touch panel rezolucije 921.600 tačaka. Ovaj displej je jedini izbor kod kadriranja jer Sony Cyber‑shot TX9 nema vazdušni vizir. Autofokusni system baziran je na devet tačaka sa mogućnošću detekcije do osam lica na sceni, pri čemu razlikuje decu od odraslih! Ova mogućnost se i koristi kod Smile Shutter funkcije koja automatski slika kada se objekt smeje, uz sve moguće opomene da li je model trepnuo ili ne.

TX9 nudi tri metoda određivanja ekspozicije – multi‑pattern, center‑weighted i spot metering. Brzine su od dve sekunde do 1/1600 sekundi u okviru automatske kontrole. Raspon osetljivosti proteže se od ISO 125 do 3.200. Na raspolaganju je i kompenzacija ekspozicije do 2 EV u 1/3 koracima. Aparat ima Optical SteadyShot stabilizaciju slike pa je smanjena mogućnost zamućenja zbog podrhtavanja kamere. Kolornoj korekciji posvećeno je mnogo pažnje jer je integrisano čak 11 white balance postavki, uključujući auto opciju i devet predefinisanih vrednosti (dve su za podvodnu fotografiju) plus manuelni WB režim.

Ponuđena je 21 varijanta scenarija od kojih i nekoliko novih – sumrak, portret u sumraku, pejzaž, plaža, sneg, vatromet, podvodna, ljubimci, soft koža, pozadinska neoštrina... Postoji i inteligentni režim koji će automatski izabrati jednu od devet opcija. TX9 Sweep Panorama funkcioniše kao i ona stara (fotograf snima kadrove pomerajući kameru oko sebe) samo se sada scene analiziraju i u fazi snimanja i kod formiranja panorame, pri čemu se uklanjaju objekti u pokretu. Pored toga, u aparat je implementirana i 3D Sweep Panorama funkcija koja koristi matematiku kako bi kreirala 3D sliku samo sa jednim objektivom.

Posebno je interesantan Backlight Correction HDR režim, viđen i u ranijim Alpha DSLR i Cyber‑shot modelima. Kamera automatski napravi nekoliko slika sa varirajućim ekspozicijama i onda ih automatski kombinuje u jednu fotografiju povećanog dinamičkog opsega. Nova opcija je Background Defocus u kojoj se odmah formiraju dve slike sa različitim fokusom – drugi snimak je namerno razoštren. Dva snimka se porede a onda se formira maska prema konturi glavnog objekta koja potom i omogućava razoštrenje pozadine. Tako se nadoknađuje nemogućnost ove klase aparata da formiraju „prirodnu“ neoštrinu kao njihovi DSLR rođaci. Soft Skin režim radi u sadejstvu sa face detection funkcijom koja omogućava da se umekša samo koža lica. Tracking focus predstavlja režim u kome se prepoznati glavni objekat stalno održava u fokusu.

Slike i filmovi mogu se snimiti na Memory Stick Duo, PRO Duo, PRO Duo High Speed ili na PRO‑HG Duo karticama, kao i na uobičajenim SDHC ili SDXC. Aparat sadrži 32 Mb interne memorije koja može da pomognew ako se zaboravi osnovna memorijska kartica. HDMI kontakt je već postao standardan deo opreme kao i USB 2.0, a snaga dolazi iz NP‑BN1 LithiumIon baterije koja obezbeđuje oko 230 snimaka.

Korisne adrese:

Sony
http://www.sony.rsZebra


Orion DataKing

RNIDS

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter