GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #171 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Laptopmanija
Voja Gašić, Bojan Stanojević, Vladimir Cerić
Ove godine u novogodišnju kupovinu krenuli smo malo ranije - pravi je trenutak za novi, tehnološki savršeniji laptop. U Tehnomanija prodavnicama našli smo preko 400 laptopa, od kojih smo za vas odabrali 40 najboljih...
- PC #171 (Novembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Laptopmanija

Acer Aspire 8735ZG
(kliknite za veću sliku)

Vaš sledeći računar je notebook, bez obzira na to da li ste kućni ili poslovni korisnik. Malo je primena koje danas zahtevaju stoni računar, a notebook je mnogo ekonomičniji - zauzima manje prostora, možete da ga ponesete sa sobom (ili samo sklonite sa stola), nema šume kablova oko njega, a i cena je sasvim pristupačna.

Koji laptop?

Ukoliko često putujete i nosite računar sa sobom, najbolje je da se odlučite za neki od malih i lakih računara (poglavlje "Laptop za malu tašnu"). Takvi računari su skuplji, ekran i tastatura su im manji, ali ćete nositi kilogram ili dva manje u torbi. Ukoliko računar kupujete za kućnu upotrebu, pogledajte poglavlje "Laptop za dnevnu sobu" - to su veći i teži računari, koje ćete retko nositi sa sobom, ali koji zato imaju veći ekran i snažniji hardver, posebno pogodan za igre. Za većinu korisnika najinteresantniji su univerzalni notebook računari, dovoljno kompaktni da ih možete nositi na put, a opet dovoljno moćni za većinu primena. Predstavili smo ih u prvoj sekciji ovog Vodiča, "Laptop za svaki dan".

Koji procesor?

Asus N61JV
(kliknite za veću sliku)

Važno je da izaberete neki od procesora novije generacije, ne samo zbog bržeg rada, već i zbog manje potrošnje energije - stariji procesori su se značajnije grejali, što je brže praznilo bateriju, a osim toga je kućište računara bilo toplije, toliko da ga je neprijatno držati u krilu. Možete se opredeliti za procesor firme Intel ili AMD. Od Intel-ovih procesora u obzir dolaze Core i3, Core i5 i Core i7 - sva tri će obezbediti udoban rad, pri čemu je i5 moćniji (i skuplji) od i3, dok je i7 još snažniji, ali je bolje prilagođen većim računarima. AMD procesori pogodni za notebook računare su iz Fusion klase. Atom je procesor za najmanje i najlakše računare, ali ima snage samo za jednostavnije poslove.

Koliko memorije?

Za savremene operativne sisteme potrebno je 2 gigabajta (GB) memorije. Memorija notebook računara se može povećati, ali dobro je da u startu uzmete 2 GB.

Kakav ekran?

Dell Inspiron N5010
(kliknite za veću sliku)

Glavni parametar ekrana je dijagonala - u prodavnicama ćete uglavnom naći notebook računare sa ekranima dijagonale 13 do 17 inča. Drugi parametar je rezolucija - koliko tačaka vidite na ekranu. Ideal je full HD rezolucija 1920*1080, na kojoj možete da gledate filmove u punom sjaju. Većina notebook računara obezbeđuje rezoluciju 1280*800, što je takođe dovoljno za gledanje filmove i sve poslovne primene. Veoma velika rezolucija na malom ekranu nije nešto čemu treba težiti, pošto to čini slova manjim, a to odgovara samo ljudima savršenog vida - slova se mogu softverski povećati, ali je dobro da izaberete ekran takav da i u podrazumevanom stanju možete lako da čitate tekst sa njega. Najzad, možete se opredeliti za sjajnu ili mat površinu ekrana, što je uglavnom stvar ukusa.

Koliki disk?

Interni disk notebook računara nije pogodan za skladištenje velikih količina podataka (recimo, brojnih filmova) - na tom disku ćete držati operativni sistem, programe i podatke sa kojim radite, dok ćete filmove i muziku upisati na eksterni disk. Zato je već i disk od 120 GB uglavnom dovoljan, mada dodatni prostor (250 ili 500 GB) uvek dobro dođe. Poslednih meseci pojavljuju se računari u kojima se umesto diska instalira flash memorija - termin za to je SSD, Solid-state drive. Takva memorija je odlično prilagođena notebook računarima pošto troši manje energije, otpornija je na potrese a pristup je brži; problem je jedino cena, pa su SSD diskovi i dalje skupi, a kapaciteti su im obično 80 ili 120 GB.

Koji optički uređaj?

Fujitsu LifeBook A530
(kliknite za veću sliku)

Najmanji notebook računari uglavnom nemaju optički uređaj, dok modeli većih gabarita imaju DVD pisač ili Blu-ray čitač koji omogućava reprodukciju HD filmova. Zgodno je imati neki optički uređaj, pre svega zbog instalacije softvera na računar, ali ako ga i nemate, može se priključiti eksterni.

Kakvo umrežavanje?

Važno je da računar ima Ethernet (mrežni) priključak kako biste ga uključili u kućnu ili firminu mrežu. Sa mrežom ćete ipak uglavnom komunicirati bežično, pa računar ima WiFi interfejs. Dobro je ako taj WiFi podržava povezivanje po standardu 802.11n - slovo n označava bržu komunikaciju. Na Internet ćete se povezivati preko mobilnog telefona (u tom slučaju je važno da računar ima Bluetooth interfejs), preko modema koji se priključuje na USB port, a neki od modernijih notebook-a imaju ugrađen GSM modem, pa je dovoljno da umetnete SIM karticu mobilnog operatera.

Koji priključci?

HP Pavilion DV7
(kliknite za veću sliku)

Većina periferijskih uređaja (tastatura, miš, flash disk, modem, štampač...) priključuje se na USB portove, pa je dobro da ih računar ima što više - dva su minimum. Za povezivanje sa televizorom dobro je imati HDMI port, dok je za priključivanje eksternih diskova pogodan eSATA port, brži od klasičnog USB-a.

Koji softver?

Neki proizvođači, u želji da cena u katalogu izgleda povoljnije, uz računar ne prodaju operativni sistem, ili stavljaju FreeDOS od koga nećete imati koristi. Zato uz računar treba da kupite operativni sistem, i to Windows 7 Home Premium ili Windows 7 Professional. Kućna (Home) verzija je pogodna za multimediju, a Professional za uključenje u firminu mrežu (postoji i verzija Ultimate, koja obuhvata sve mogućnosti). Pošto notebook nosite sa sobom i pošto je on podložan kontrolama na granicama i aerodromima, važno je da na njemu imate legalan operativni sistem, što se potvrđuje i nalepnicom sa hologramom na kućištu. Windows je ubedljivo najjeftiniji ako ga kupite uz računar, pa iskoristite priliku da vam proizvođač ili prodavac optimalno konfiguriše sistem.

Pošto ste razumeli osnovne parametre, pročitajte prikaze računara, analizirajte tabelu, izaberite nekoliko kandidata, pa dođite u "Tehnomaniju" da ih isprobate i izaberete onaj koji vam najviše odgovara. Srećno!

Laptomanija

Lenovo G555
(kliknite za veću sliku)

Prenosivi računari stizali su nam tokom cele godine, pa su nam trendovi uglavnom poznati. Ipak, postoje dva perioda kada se kupuje više nego inače - onaj manji smo prebrodili pred leto i letnja putovanja, ali u novembru i decembru očekuje nas "prava sezona". Da bismo sagledali ovogodišnju ponudu, odlučili smo da odemo na "mesto na kome se kupuje tehnika". Slogan sa kojim "Tehnomanija" nastupa već nekoliko godina potpuno je opravdan, jer na lageru ovog velikog lanca za prodaju tehničke opreme uvek možete da pronađete 140 do 150 različitih modela notebook računara. Broj modela raspoloživih za naručivanje je mnogo veći, pa kompletna lista ima preko 400 stavki, ne računajući netbook modele koje smo izuzeli iz ovog pregleda kao posebnu kategoriju.

Drugi važan razlog za odlazak u "Tehnomaniju" su veoma stručni prodavci koji mogu da vam pomognu pri izboru. Deana Marinković i Bojan Milojković su imali dosta strpljenja i sa nama, pomažući nam da se sve testira i kasnije vrati u normalno stanje, odgovarajući pritom na naša mnogobrojna pitanja. Toliko smo se zbližili, da ćemo još jedan vikend provesti zajedno - u Durmitorskoj broj 2, prvoj i reprezentaivnoj prodavnici "Tehnomanije", 5. 6. i 7. novembra zajedno ćemo pregledati nove modele HDTV uređaja, odgovarati na vaša pitanja i pomoći vam oko izbora, bilo da se radi o notebook računaru ili HD televizoru. Znamo ponešto i o fotoaparatima, kamerama i još ponekim zanimljivim stvarima koje ćete tamo zateći...

Naravno, to ne znači da ne možete i sami da odete u neku od "Tehnomanija" prodavnica. Kao što je običaj, možete da povedete i prijatelja sa ekspertskim znanjem, ali prema našem iskustvu, prodavci će vam dati mnogo bolji savet od većine prijatelja, jer će mnogo pre znati da procene vaše potrebe, a raznovrsnost modela sa kojima se sreću je mnogo veća od onoga što je i dosta dobar poznavalac u prilici da vidi.

Krenimo od početka

Toshiba Satellite A665-11T 3D
(kliknite za veću sliku)

Nismo bez razloga pomenuli vaše potrebe, jer bez obzira na sve ostale kriterijume, vaše potrebe treba da budu osnovni kriterijum po kome ćete izabrati računar. Nipošto nemojte tražiti najbolji računar - da takav postoji, ostali se ne bi ni pravili.

Pored standardnog profila "kupca koji traži najbolje", vrlo je čest i kupac koji ne zna tačno šta traži, a na pitanje za šta će koristiti računar, obično odgovara "za sve pomalo". Čak i ako je to tačno, morate uložiti dodatni napor da procenite šta će od toga "svega pomalo" prevagnuti. Nije svejedno da li računar kupujete za posao ili kućnu zabavu, da li ćete često ili retko da ga prenosite, da li se bavite pisanjem, fotografijom ili videom, koliko koristite Internet, da li ćete računar koristiti sami ili ga deliti sa ukućanima...

Sa tehnološke strane, napredak u odnosu na prošlogodišnji pregled tržišta notebook računara je očigledan. To i nije neka naročita novost, jer značajan tehnološki napredak uočimo svake godine, ali treba ponoviti da prilikom izbora novog računara uvek prednost dajemo tehnološki novijim (i naprednijim) modelima. I Intel i AMD su u međuvremenu izašli sa značajnim novostima na polju procesora, grafike i njihove integracije. Zato smo u pregledu izbegli starije modele - možda biste bili zadovoljni nekim Celeron ili starijim DualCore procesorom, ali naš savet je da se odlučite za aktuelnu tehnologiju, baziranu na Intel Core ili AMD Fusion.

Toshiba Qosmio F60-126
(kliknite za veću sliku)

Dodatna poboljšanja kod savremenijih grafika nisu tu samo da omoguće igranje - čak i bezazleno krstarenje Internetom biće mnogo lakše i lepše ako grafika u vašem računaru ume da pomogne procesoru, te dodatno podrži Flash animacije ili video.

Obratite pažnju i na naizgled nebitne detalje. Ako se oko računara okuplja porodica, važno je da bude opremljen velikim i kvalitetnim ekranom. Sa druge strane, prenosivi računar je često "vrlo lični" računar, pa čak i nije poželjno da se sa strane mnogo vidi - karakteristike ekrana u ova dva slučaja i ne treba da budu iste.

Dobra tastatura i touchpad su veoma bitni ako mnogo radite na terenu, ali ako računar prevashodno držite na radnom stolu, verovatno ćete ga ubrzo dopuniti standardnom tastaturom i mišem koji će umanjiti značaj ovih komponenti. Slična je situacija i sa robustnom konstrukcijom - kvalitetnija izrada i konstrukcija su poželjne, ali nisu ključne ako računar ne prenosite suviše često - bolje da dodatna sredstva prelijete na neke druge komponente. Uostalom, pre nekoliko godina kompanija HP napravila je pravu malu revoluciju uvodeći koncept "neprenosivog prenosnika" za korisnike kojima robustna konstrukcija nije presudna stavka.

Ako je to ikako moguće, pokušajte da izbegnete plan u kome ćete računar kasnije proširivati. Teoretski to je moguće, ali se u praksi vrlo retko dešava. Čak se i memorija retko proširuje, mada je takav zahvat sasvim jednostavan. I najzad, prilikom izbora oslobodite se predrasuda i preteranog planiranja. Ma kako bio dobar računar koji kupujete, za par godina će vas iz izloga mamiti mnogo bolji modeli kojima nećete moći da odolite. Najzad, zašto ne biste izabrali računar i prema dizajnu i boji kućišta? Dakle, dođite sa nama u "Tehnomaniju", možda vas neki model tek tako osvoji. Samo zato što je kao pravljen za vas...

Za test 40 računara, tabelu karakteristika, ocene i preporuke urednika pogledajte PC #171.

Korisne adrese:

Tehnomanija
http://www.tehnomanija.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #171
preview
DVR u autobusima
Mladen MijatovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter