GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #171 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
DVR u autobusima
Mladen Mijatović
Video-nadzor u autobusima zahteva poseban način ugradnje - pored kamera otpornih na potrese, treba obezbediti i medij na kom će snimljeni materijal biti sačuvan. Axis Q81080-R nudi sveobuhvatno rešenje.
- PC #171 (Novembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

DVR u autobusima

Video‑nadzor sve više ulazi u svakodnevni život – svedoci smo da se, ne samo na stanicama, već i u autobusima i drugim sredstvima javnog prevoza, često svašta dešava, pa nije potrebno objašnjavati zašto je video‑nadzor koristan i u vozilima. Naravno, misli se na sistem kamera povezan sa odgovarajućim snimačem, na kome će ostati dugotrajan zapis o svemu što se događalo tokom vožnje, koji bi bio raspoloživ po povratku u garažu. Ako je sistem digitalan, s obzirom na široku rasprostranjenost bežičnih tehnologija za prenos podataka, lako je zamisliti rešenje u kome bi podaci ili jedan njihov deo bili u realnom vremenu preneseni od vozila na putu do nekog nadzornog centra.

Oprema u pokretu

Rešenja koja se koriste u vozilima moraju da ispune neke posebne zahteve: oprema mora da bude otporna na vibracije, napajanje je specifično, a neophodno je da budu ispunjene i neke bezbednosne norme. Neke IP kamere su dizajnirane posebno za ove potrebe, ali da bi sistem IP video‑nadzora bio kompletan, neophodan je i mrežni DVR (Digital Video Recorder), server na kom će se čuvati sav snimljeni materijal.

Axis Q8108-R. Konektori: 8×PoE, gigabitni Ethernet, 2×SATA, 2×USB; univerzalni I/O portovi • Softver: Axis Camera Station sa licencama za 8 kamera • Podrška za: WLAN 802.11b/g, GSM/UMTS/HSDPA, GPS, akcelerometar. Cena: 3.957 evra

Axis je proizveo namenski DVR server Q8108‑R koji je predviđen za mobilne aplikacije u vozilima javnog prevoza. Uređaj je vrlo robustan, sa čvrstim aluminijumskim kućištem i ispunjava sve propise o otpornosti na vibracije i potrese koji se javljaju tokom vožnje. Opremljen je integrisanim Ethernet svičem sa osam portova i Power‑over‑Ethernet napajanjem, što je elegantan način za pojednostavljenje napajanja kamera – potrebno je samo rešiti problem napajanja za DVR server, a on će dalje preko bakarnih Ethernet kablova, kojima se kamere povezuju, obezbediti i električno napajanje za njih.

Po potrebi se može instalirati i dodatna zaštita za konektore kablova, čime uređaj stiče nivo zaštite IP‑65 (potpuna zaštita od prljavštine i prašine i zaštita od umereno snažnih mlazeva vode). Server ima integrisanu zaštitu od naglih skokova napona, kao i rezervno baterijsko napajanje koje pruža bezbedno automatsko gašenje sistema u roku od jednog minuta nakon naglog nestanka struje.

Kroz mrežu kamera

Axis Q8108‑R opslužuje maksimalno osam IP kamera istovremeno, snimajući materijal u HD rezoluciji i punom framerate‑u dok integrisani NTP server opslužuje kamere dajući im podatak o sistemskom vremenu. Uz server se dobija i softver Axis Camera Station s licencama za osam kamera. Ovaj softver služi za nadzor, snimanje, upravljanje događajima (detekcija pokreta i slično), kao i pretragu i pregled snimljenog materijala.

Slika se snima na dva zasebna SATA hard diska (koja nisu uključena u cenu servera), a uređaj ima i dva USB priključka na koje se mogu povezati eksterni medijumi poput prenosivih hard diskova i flash memorija. Postoji i podrška za povezivanje na bežične WiFi mreže, servise za prenos podataka preko mreže mobilne telefonije, integraciju sa akcelerometrima i GPS prijemnikom, što otvara mogućnosti za specifične primene koje se mogu uskladiti sa zahtevima korisnika.

Naravno, preporučuje se korišćenje kamera koje su namenjene ugradnji u vozila, kao što su Axis M3113‑R i M3114‑R. Ove dve kamerice su otporne na potrese, vibracije i promene temperature, napajaju se po standardu PoE, sliku formiraju progresivnim skeniranjem, a ugrađeni enkoder obezbeđuje višestruke H.264 strimove različitog kvaliteta. Razlika između ova dva modela je u rezoluciji: prva kamera daje SVGA sliku dok druga pruža HD kvalitet.

Korisne adrese:

IP Way
http://www.ipway.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #171
preview
OKI za kod kuće
Zoran Drenković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter