GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #171 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
OKI za kod kuće
Zoran Drenković
Nastavljajući predstavljanje OKI štampača, stigli smo do model C310dn - A4. Radi se o SOHO printeru, ali sa ponekim rešenjem tipičnim za višu klasu...
- PC #171 (Novembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

OKI za kod kuće

OKI C310dn. Brzina štampača: 22 ppm kolor, 24 ppm mono • Emulacije: Windows/Mac Host‑based Printing System • Rezolucija: 1200×600 dpi • Mesečni obim štampe: Maksimalni 45.000 strana; preporučeni: do 5.000 strana • Interfejsi: USB, Ethernet. Cena: 325 evra

OKI je poznat u poslovnim krugovima jer su njihovi štampači uglavnom namenjeni zahtevnijim okruženjima. Pa ipak, preduzeća koja se mogu svrstati u SOHO kategoriju mogu naći nešto za svoje potrebe. U svetu, kao i kod nas, važi pravilo da je manjim preduzećima potrebniji radnik kojeg će malo plaćati, a C310dn je jedan od takvih. Ne traži mnogo, a pruža više nego što se od njega očekuje (ne govorimo o kućnom ljubimcu). Visokopouzdana digitalna LED tehnologija, u kojoj je OKI bio među pionirima, iznova se dokazuje već 20 godina. Čvrste građe i kompaktnih dimenzija, dizajnom ne odskače od konkurencije, što mu i nije cilj jer spada u poslovnu klasu, tj. namenjen je kancelarijskoj primeni, s povremenim štampanjem u boji.

Papir se standardno stavlja u prednju fioku, koja prima do 250 osamdesetogramskog papira. Popunjavanjem svih fioka, stavićete 880 papira. Najteži papir koji C310dn prima ima težinu od 220 grama, što je dovoljno za svakodnevnu upotrebu. Toneri u boji su veliki i deklarisani za do 2.000 strana, a crni čak do 3.500. Pristupa im se lako – sve je na dohvat ruke pa su male šanse da ćete se isprljati pri zameni tonera. Informacije o trenutnom kapacitetu svih tonera mogu se očitati sa LCD ekrana, pored koga je i nekoliko tastera za rukovanje osnovnim funkcijama. Obradu sveg materijala poslatog štampaču obavlja procesor radnog takta 266 MHz uz saradnju 64 MB memorije. Ako ga dirate dok spava, probudiće se i za nepun minut odštampati prvu stranu. Ako je samo dremao, prva strana će izaći za pola minuta. Kada je spreman i zagrejan, za prvu stranu mu ne treba više od devet sekundi, bilo da je ona crno‑bela ili u boji.

Testirali smo ga štampajući različite fotografije i tekstualne dokumente i bili smo zadovoljni ostvarenim rezultatom, iako se čist i jasan tekst i očekivao od štampača iz poslovne klase. Fotografije su pak bile u okviru proseka ove klase. U automatskom režimu otisci su bili za nijansu tamniji, ali to nije problem koji se ne može rešiti odgovarajućim podešavanjima. U krajnjem slučaju, ovo i nije foto‑štampač. Dokumente u boji štampali smo brzinom koja je veoma blizu deklarisanoj. Za strane koje su imale tekst i slike, postigli smo brzinu od 20 strana po minutu. Skoro iste rezultate smo dobili kada smo štampali crno‑bele strane. Kad smo štampali dvostrano, brzina bi se spustila na 7,5 listova po minutu, što je zapravo 15 strana.

Kada se podvuče crta, C310dn je dobar i vredan radnik, koga će svako znati da ceni, što zbog njegovih rezultata, što zbog nenametljivog i vrednog poslovanja. Brzina i kvalitet štampe su na visokom nivou, kada se uzme u obzir cena uređaja. U paketu se dobija i jedinica za dvostrano štampanje i interfejs za priključivanje na računarsku mrežu, što je vredno pažnje – mala (ili kućna) kancelarija sigurno će biti zadovoljna ovim štampačem.

Korisne adrese:

Original
http://www.originalgrupa.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #171
preview
Gigabyte H55N-USB3
Miloš Stamenković


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter