GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #171 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sedamnaest ti je godine... tek?
Jelica Protić
Od 26. septembra do 2. oktobra u Budvi je održan 17. INFOFEST koji je, pod sloganom "Da se bolje vidi", okupio kompanije i pojedince spremne da kreiraju budućnost ICT-ja u regionu.
- PC #171 (Novembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sedamnaest ti je godine... tek?

Odlazak na INFOFEST krajem septembra za mnoge ICT profesionalce postao je prijatna navika kojom se zaokružuje prethodna i najavljuje nova radna sezona. U poslednjih 16 godina, na putu u informaciono društvo, INFOFEST je rastao i pratio tehnološke prodore i društvene promene, od prvih nesigurnih koraka sredinom turbulentnih devedesetih, do današnje faze zrelosti primene informacionih tehnologija sa blagim naznakama zasićenja i donekle neispunjenih očekivanja običnih ljudi. Još jedan susret informatičara u hotelima „Avala“ i „Mogren“ doneo je zato i neke novine, izražene težnjom da se podstakne polemika, da se manje prezentira a više komunicira, što je izraženo kroz dve nove forme: panel „Gde smo i kako dalje“ i INFOFEST parlament „Da se bolje vidi“, sa idejom da predstavnici istaknutih kompanija i telekomunikacionih operatera daju doprinos raspravi o ključnim pitanjima današnjeg ICT‑a i podstaknu učesnike na živu diskusiju.

Otvaranje INFOFEST‑a na terasi hotela „Avala“ bilo je osveženo nešto izmenjenom koncepcijom i podržano lepim vremenom. Umesto političara i zvaničnika, festival je otvorio student Ivan Radunović, koji je jedan od nagrađenih na konkursu „10 za 10“, kojim je Ministarstvo za informaciono društvo Crne Gore studentima ponudilo mogućnost da izlože originalna ICT rešenja. Inspirativnim govorom učesnicima se obratila predsednica Stručnog odbora dr Milica Pejanović-Đurišić, glumac Slobodan Marunović je recitovao „Noć skuplja vijeka“, a klapa Assa Voce je dala otvaranju svečani ton vrhunskim izvođenjem mediteranskih melodija.

Kompanijska izložba ove godine je postavljena u hotelu „Mogren“, gde su se predstavili Čikom, e‑Smart, Pošta Crne Gore i ASW. U hotelu „Mogren“ održana je tradicionalna konferencija Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore, kao i više posebnih programa, kao što je savetovanje „Homogenizacija ICT mogućnosti i potreba finansijskog sektora“ , čiji je nosilac bio Asseco SEE. Privredna komora Beograda takođe je organizovala panel „ICT virtuelizacija i novi modeli bankarskih servisa“, dok je kompanija S&T osmislila višečasovni seminar o budućnosti informacionog društva. Centralni program tokom pet festivalskih dana obeležile su kompanijske prezentacije u kongresnoj dvorani hotela „Avala“. Kao ekskluzivni učesnici INFOFEST‑a 2010 predstavili su se Čikom iz Podgorice, Asseco SEE, Crnogorski telekom, Pošta Crne Gore, MDS informatički inženjering, Telegroup, NPS i ComTrade Group. Prezentacije su kao specijalni učesnici imali: Ericsson Nikola Tesla, Microsoft, Saga, MFC – Mikrokomerc i Ministarstvo zaštite životne sredine Crne Gore.

Poslednje večeri učesnici INFOFEST‑a okupili su se u Kongresnoj sali, radoznali da saznaju kome je stručni žiri dodelio priznanja. ASW je dobio priznane za kvalitet ERP rešenja ASW Dominus, a Saga za unapređenje regionalne tržišne pozicije i jačanje ponudbenih kapaciteta. Nagradu za najbolji kompanijski nastup podelili su "Čikom" iz Podgorice i e‑Smart Systems iz Beograda.

Veče sa Budvanima organizovano je ispred hotela "Mogren". Pevalo se i sviralo do kasno u noć, a binom je vladao orkestar Žutog Serhatlića. Tokom pet festivalskih dana smenjivali su se sunce i kiša, da bismo na odlasku brojnim prilično vremešnim turistima iz evropskih zemalja ostavili mirno more i lepo vreme. Sačekaće nas, nadamo se, kada sledeće godine stignemo u Budvu, na proslavu punoletstva INFOFEST‑a...

SLEDEĆI TEKST U PC #171
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter