GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #171 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kulena & medovače
Marko Herman
Blogeri iz regiona još jednom su pokazali da Internet ne otuđuje, već spaja ljude - posetili smo BlogOpen festival održan 9. i 10. oktobra u Novom Sadu.
- PC #171 (Novembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kulena & medovače

Četvrti regionalni susret blogera – BlogOpen, još jednom je pokazao izuzetnu želju ljudi koji svakodnevno satima bulje u monitor da se okupe i druže, razmenjuju ideje, saznaju nešto novo... Ove godine, BlogOpen je održan 9. i 10. oktobra u Novom Sadu, mestu koje će i ubuduće biti domaćin.

Ovogodišnji BlogOpen je u podnaslovu nosio frazu SocialOpen, ukazujući tako na otvorenost ne samo bloga i blogosfere, već i društvenih mreža koje su postale glavni motivator novih korisnika Interneta. Istovremeno, taj naziv kao da ukazuje na neodvojivost blogova i društvenih mreža, o čemu možda najbolje svedoči to što je do najvećeg broja posetilaca BlogOpen‑ a2010 informacija o manifestaciji stigla putem Twitter‑a i Facebook‑a.

Radno‑prijateljski

Na osoben karakter BlogOpen‑a većina gostiju je navikla. Naime, za razliku od „običnih“ konferencija na kojima predavanja počinju rano ujutro, a posle radnog dela se gosti većinom razbeže, BlogOpen je goste dočekivao u subotu oko podneva. To mnoge nije sprečilo da dođu i ranije samo da se što pre vide s dragim prijateljima s druge strane Web‑a, a druženje je trajalo i tokom svih prezentacija i nastavilo se do duboko u noć. A ni drugi dan nije zaostajao po ritmu druženja. Tome je doprinela i specifična konfiguracija sale: udobne fotelje, stolovi kao u kafiću, kafa na izvol`te, te interesantne pauze između predavanja.

Nakon zvaničnog otvaranja, radni deo prvog dana počeo je Vladimir Stanković Deda, jedan od najpoznatijih domaćih blogera, koji je blogovanje nazvao načinom življenja. Posle njega je bilo reči o značaju online prisustva, čak i bez bloga (Ivan Brezak Brkan), a značajnu pažnju je privukla tema o odnosu blogovanja i medijskog zakonodavstva (Ivana Radun i Đorđe Krivokapić). Ivan Rečević je pričao o ponudi društvenih medija kao servisa, a radni deo prvog dana zatvorio je Ranko Trifković pričom o značaju pravilnog i lepog pisanja za Web. Pauzu je prvog dana ispunila degustacija izvrsnog slovačkog kulena, a veče je zauzela BlogOpen žurka tokom koje su se gosti družili u veseloj atmosferi i isprobavali kreacije Destilerije Zarić (istakla se medovača!).

Ništa bez Twitter‑a

Program je drugog dana s namerom započet u 11 sati i otvoren je jutarnjim razgibavanjem koje ne znoji. Ivan Ćosić, autor bloga Debeljuca.com, govorio je prvi, a kasnije je predavanjem MotivAkcija i zatvorio zvanični deo BlogOpen‑a. Drugog dana se govorilo i o upotrebi Twitter‑a (Ivan Brezak Brkan i Peđa Pušelja), te slobodnom softveru u blog svetu (Bojan Bogdanović i Zoran Olujić). Da ceo dan protekne u zabavnoj atmosferi, pobrinuli su se Slavko Ilić i Danijel Šivinjski. Prvi je pričao o aktivizmu i delom pokazao njegovu snagu: naime, tokom priče o flash mob akcijama, u sali je nastao pravi flash mob! Posle toga Danijel je govorio o upoznavanju preko Interneta i na jednostavan a efektan način to i ilustrovao (pogledajte njegovu prezentaciju na sajtu festivala).

Drugog dana nije bilo organizovanog druženja, ali mnogi su nastavili neformalni deo BlogOpen‑a. Ovogodišnja manifestacija je neke podstakla da počnu da bloguju, neke da skinu paučinu sa svojih blogova, a osnažila je mnoge kontakte i uspostavila nove.

Kompletan sadržaj programa možete videti na sajtu www.blogopen.rs. Tamo su postavljene sve prezentacije, kao i video‑snimci nastali zahvaljujući Live‑e TV ekipi. Otkrijte šta ste možda propustili u zvaničnom delu, a šta za regionalnu blogosferu znači BlogOpen najlakše ćete saznati pretražujući blogosferu; tu prednjači Twitter – tražite na njemu hashtag #blogopen.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter