GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #172 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pogled u vazduh
Branko Nikitović
Kada je 2008. Apple promovisao MacBook Air, rezultati nisu bili sjajni: najlakši notebook na svetu koji nije postigao očekivani tržišni uspeh. Sada se pred nama našla nova generacija - da li su ispravljeni nedostatci prethodnika?
- PC #172 (Decembar 2010)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Pogled u vazduh

Od skupog laptopa očekuje se da bar u većini karakteristika bude bolji od konkurencije, a to se za prvu generaciju Air‑a nije moglo reći. Apple je pokazao sposobnost da fantastično dizajnira proizvode, prepozna potrebe najvećeg broja korisnika, ali i hrabrost da ukine neke opšteprihvaćene norme (recimo, prvi su izbacili serijski i paralelni port i ostavili računare samo sa USB‑om, prvi napravili MP3 plejer sa hard diskom...), u ovom slučaju se otišlo predaleko. Mašina koja košta preko 1.800 USD i ima ekran od 13,3“ (da steknete bolji osećaj njegove veličine), koliko god tanka, bila je prilično slabašna, a od konektivnosti imala samo jedan (!) USB port (i to nezgodno postavljen) i WiFi – praktično ni za šta drugo se nije našlo mesta...

Dve godine kasnije situacija se bitno izmenila – Apple nas je obradovao sa dva znatno unapređena MacBook Air računara koji rešavaju mnoge probleme prethodne generacije. Pored standardnog 13,3“ modela, sada je tu i jedan znatno manji (i lakši), sa ekranom od samo 11,6“ – jedva malo veći od iPad‑a. To smanjenje će obradovati one koji računar nose svuda sa sobom a navikli su na Mac platformu. Odmah moramo pomenuti značajno nižu (mada i dalje, u odnosu na konkurente, relativno visoku) cenu – u Americi, 11,6“ model košta od 999 dolara a 13,3“ model 1.299 dolara. U Evropi su cene, kao i obično, preslikane u evro bez obraćanja pažnje na kurs – 999 i 1.299 evra.

Air u rukama

Koliko puta ćemo ponavljati da su Apple uređaji fenomenalno dizajnirani i izuzetno pedantno napravljeni, tako da proizvode uživanje svog vlasnika čak i pre nego što on počne da ih koristi? Onoliko puta koliko se njima oduševimo. A MacBook Air je jedna od sprava koje zaista oduševljavaju. Iako su debljine oba modela Air‑a iste, mase se razlikuju: 1,3 kilograma prema jednom kilogramu.

Ekran rezolucije 1440×900 tačaka (na 11,6“ modelu 1366×768) je fenomenalan, čitljivost i boje su odlični, a drugačije se u današnje vreme ni ne očekuje od LED ekrana koji uzgred i troše vrlo malo energije. Površina mu je sjajna (glossy), što predstavlja problem za rad napolju (bar kada je vreme lepo), zbog odsjaja okoline. Iznad ekrana je diskretno smeštena FaceTime kamera.

Tasteri su crni, pune veličine. Čini se da bi Apple mogao da napravi novi korak napred i postavi novi standard tastature nalik na netbook računare – veliki tasteri vuku istoriju od ranih pisaćih mašina (u koje je morala da se smesti poprilična mehanika za rad), pa su za današnje vreme nepotrebno kabasti. Ispred tastature se nalazi uobičajeno ogromni touchpad koji nema tastere, već je ceo „klikabilan“. Pored toga, detektuje više istovremenih pritisaka (multitouch).

Jedan od glavnih aduta novog Air‑a je Instant On funkcija, trenutno uključenje računara kakvo smo do sada viđali samo na (nekim) mobilnim telefonima i tablet‑ima. Fraza Instant On nije daleko od istine: ako je računar u sleep modu, uključenje je zaista trenutno, dok je za podizanje iz isključenog stanja potrebno oko 13 do 14 sekundi. Već posle toga računar je potpuno spreman za rad – fantastično!

Core 2 Duo ispod haube

Kao i za svaki ultralaki prenosnik, brzina rada za Air nije presudna karakteristika – ove igračke su namenjene uglavnom poslovnim korisnicima koji ne žele da se osećaju kao da u torbi nose cigle, kao i nezaobilaznim šminkerima (nemojte me pogrešno razumeti – u tome nema ništa loše). Ipak, Apple je uspeo da u svoje sprave ubaci Core 2 Duo procesor, koji daje zadovoljavajuće performanse.

Apple nije pokušavao da uštedi koristeći sporije ULV varijante procesora, već je ponudio frekvenciju 1,86 GHz, odnosno 2,13 GHz (manji model radi na 1,4 / 1,6 GHz). Za grafiku je zadužen NVIDIA GeForce 320M grafički procesor sa 2 ili 4 GB grafičke memorije, što daje odlične rezultate. Mašine nemaju klasične hard diskove, već flash memorije (Apple ih tako i zove) koji se nalaze na posebnim pločicama. Ovde nažalost postoji značajno ograničenje – manji model može imati 64 ili 128, a veći 128 ili 256 GB flash‑a, i tu je izboru kraj.

Sve to kao celina daje iznenađujuće performanse, koje (barem kada govorimo o 13,3“ modelu) prilaze donjem kraju MacBook Pro serije – aplikacije u kojima su razlike bitne jesu grafički intenzivne igre, kao i obrada videa i fotografija, dok je praktično sve ostalo sasvim korektno. Iako Pro ima nešto brži procesor, on koristi isti grafički čip i klasični hard disk, što verovatno dovodi do balansa performansi. Sudeći po stranim testovima, izgleda da je manji brat nešto sporiji i zna da zaštuca pri emitovanju npr. 1080p HD videa.

Oba modela imaju ugrađene baterije, koje se po Apple‑ovoj standardnoj proceduri ne mogu samostalno menjati, ali imaju velike kapacitete (35 Wh i 50 Wh), što načelno daje 5 časova autonomije za manji i 7 sati sati rada na baterije za veći model. Na našem testu (mešavina rada u Office aplikacijama i Web browser‑u, uz jedan film), Air je radio preko 5 sati, što sa ekranom na maksimumu predstavlja odličan rezultat. Apple tvrdi da zahvaljujući novim baterijama računari mogu da stoje isključeni bez napajanja čak do 30 dana.

Na ivicama se nažalost nećete nagledati portova – tu su samo dva USB‑a, priključak za slušalice, prorez čitača SD kartica i MiniDisplay port za spoljni monitor. Za prikaz na VGA ili HDMI port moraćete da dokupite adapter. Nema Ethernet porta, što smatramo ozbiljnim minusom u današnje vreme brzih veza, a manji model nema čak ni čitač SD kartica. Optički uređaj? Apple očigledno smatra da je to stvar prošlosti, pa ga morate kupiti kao posebnu kutiju ako vam je baš potreban. I pored tehničkih ograničenja, skromno mislim da je moralo da se nađe mesta za interni 3G modem.

Valja li?

Valja li novi Air? Definitvno. Možda ne spada u brzinske šampione, ali to se od ovakvih računara ne očekuje – brzina je sasvim dovoljna za poslovne i multimedijalne primene, stabilnost rada koju donosi MacOS X je izuzetna (u paketu se dobija i komplet softvera iLife 11), a dugotrajan rad na baterije je ispunio sva očekivanja putnika. Nedostatak portova se nekako može kompenzovati kvalitetom izrade, lepotom i... nošenjem dodatnih uređaja i adaptera.

U upotrebi nema velike razlike između MacBook Pro‑a i 13,3“ Air‑a: ako ste navikli na Macintosh operativni sistem, i na ovom računaru ćete se osećati kao kod kuće. A uživanje je i samo gledati ga dok mirno leži na stolu, na krevetu, na krilu...

BIZIT 2021

YuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

Unicef


.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter