GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #172 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
TV manija - HD i 3D pride
Bojan Stanojević, Voja Gašić
Iz prodavnica vas mame atraktivni televizori velike dijagonale sa full HD ili čak 3D slikom, a vaš operater vas izaziva novim HD signalom i video-on-demand servisom. Uz sve to ide i nova godina, tradicionalno vreme kupovine televizora. Posetili smo "Tehnomaniju" i za vas izabrali najatraktivnije modele...
- PC #172 (Decembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

TV manija - HD i 3D pride

(kliknite za veću sliku)

Postoje dva tipična scenarija kupovine novog televizora. Prvi, jednostavniji, počinje od tačke kada se stari televizor pokvari. Nevini kupac tako ulazi u prodavnicu gde ga čeka gomila lepih modela i dug niz informacija i tehničkih pojmova o kojima on nema pojma i koji ga samo zbunjuju. Na kraju kupac odlazi sa najskupljim modelom iz radnje koji može da plati. Drugi scenario podrazumeva kupca koji pažljivo proučava detalje, informiše se o vrstama i razlikama između panela, analizira kolorimetrijska merenja po forumima, istražuje 3D komb filtere, proučava kako se update-uje, unapređuje ili hakuje firmware... Na kraju, takav kupac obično iz radnje odlazi bez televizora, jer "prave stvari" samo što nisu stigle, a sledeća godina je i tako bezbednija za kupovinu...

Između ove dve krajnosti sigurno postoji mnogo dobrih načina da se opredelite za svoj novi HDTV. Pre svega, imajte u vidu da je vizuelni doživljaj subjektivna stvar i da niko ne treba da vas ubedi da ono što vam se sviđa nije za vas prava stvar. I pored toga, treba znati neke tehničke osnove, pre svega da bi vam ono što vidite bilo jasnije i da biste se opredelili za tip televizora na koji ćete usmeriti pažnju.

Zamke i zamčice

(kliknite za veću sliku)

Jedan od veoma prostih kriterijuma za kupovnu je veličina ekrana: veći televizor uvek deluje impresivnije od manjeg. Granicu u veličini može da odredi vaš budžet (veća dijagonala je uvek skuplja), ali i praktični razlozi kao što je uklapanje u postojeći enterijer. Dakle, izaberite najveći model koji se uklapa u vaš budžet, a ne zahteva pomeranje zidova ili razmeštanje nameštaja.

Jedan od zbunjujućih faktora kupovine je svakako nastojanje proizvođača da na prvi pogled zadive kupca. Tek otpakovani televizori koji su izloženi u radnjama su skoro uvek podešeni da budu preosvetljeni, sa prenaglašenim dinamičkim kontrastom i vivid bojama - cilj je da se vaše oko u trenutku "zakači" baš za njihov model.

(kliknite za veću sliku)

Ako zaista gledate televiziju, sigurno nećete dugo izdržati da ga gledate sa tako prenaglašenim podešavanjima, jer bi takve boje iritirale vaš korteks. Ako vas neki model zaista zanima, tražite da se osvetljenje, kontrast i zasićenje boja smanje na razumne granice (negde oko sredine skale), jer je to verovatno režim u kome ćete ga gledati kod kuće.

Robovanje brendovima takođe može da vas odvede na stranputicu. Svet se stalno menja, pa se tako od vaše prethodne kupovine verovatno promenio odnos snaga na tržištu. Naravno, želja da imate neki brend je potpuno legitimna, ali je činjenica da po kvalitetu i inovativnosti već nekoliko godina prednjače korejski proizvođači. A dobar brend je samo onaj koji ima ne samo raznovrsnu ponudu, već i dobru servisnu mrežu.

Prst na čelo...

(kliknite za veću sliku)

Kao i u mnogim drugim slučajevima, razmišljanje pomaže i kod opredeljenja za novi TV. Korisno bi bilo da na kandidatima pogledate sadržaj koji inače volite da gledate ili najčešće gledate. Ako ste pasionirani filmofil, ponesite neki od omiljenih filmova i pogledajte kao izgleda na vašim kandidatima. Ako volite sport, ponesite snimak neke utakmice. Ako spadate u intelektualce koji "inače ne gledaju TV", tražite da vam puste dnevnik. Gledanjem poznatog sadržaja procenićete TV mnogo pre nego proučavanjem tehničkih karakteristika.

Jedno je siguno - vaš budući Full HD televizor je mnogo osetljiviji na sve smetnje ili šumove. Svaku grešku prikazaće "u Full HD-u", pa je neophodno da mu obezbedite najbolji mogući signal koji vam je dostupan. Zaboravite na veranje po krovovima i postavljanje antena, već potražite dobro kablovsko ili satelitsko rešenje (ako je moguće digitalno, sa HD sadržajima) za programe koje gledate, a raspitajte se i za mogućnost nabavke snimljenih HD sadržaja. A onda, opružite se na kauču i uživajte u vašem novom televizoru!

Za detaljan opis 50 odabranih televizora, tabele karakteristika i preporuke urednika pogledajte PC #172. Ili dođite u "Tehnomaniju" 6. decembra od 13 do 18 časova, da biramo zajedno...

Korisne adrese:

Tehnomanija
http://www.tehnomanija.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #172
preview
Omnia i novi Windows
Marko Savković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter