GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #172 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Omnia i novi Windows
Marko Savković
Sredinom oktobra predstavljena je nova Microsoft-ova džepna platforma. Jedan od prvih proizvođača koji su je prihvatili je Samsung, pa smo bili veoma nestrpljivi da isprobamo model Omnia 7.
- PC #172 (Decembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Omnia i novi Windows

Nakon jesenje premijere novog operativnog sistema uverili smo se u tvrdnje Microsoft‑a da će svi uređaji na tržištu sa Windows Phone 7 operativnim sistemom imati isti korisnički interfejs. Nazvan je Metro i predstavlja drugačiji pristup interakciji korisnika sa mobilnim uređajem, čime se potrebe privatnih i poslovnih korisnika spajaju.

Metro na delu

Jedan od deset predstavljenih telefona prilikom premijere novog OS‑a je i Samsung Omnia 7. Konzervativne linije prate filozofiju nove platforme pa se za ovaj telefon ne može reći da je uzbudljiv na prvi pogled. Uz prilično veliki ekran, masa od 136 grama deluje razumno. Prednjom stranom dominira ekran, jasne ivice i tri funkcijska tastera. Već kada telefon pogledamo sa strane, vidimo da je Omnia 7 zaobljena i da odlično leži u ruci, a pozadina kućišta, uključujući i poklopac baterije, izrađena je od kvalitetnog aluminijuma. Sa desne strane se nalaze Power i taster za snimanje fotografija, dok je levo taster za kontrolu jačine zvuka. Osim 3,5 mm audio konektora, sa gornje strane se nalazi i microUSB sa slajder poklopcem. I pored izuzetnog kvaliteta izrade, nije nam izgledalo da telefon odudara od konkurencije... dok nismo videli ekran.

Nakon inicijalnog podizanja sistema bili smo suočeni sa SuperAMOLED ekranom dijagonale 4“ (identičan se nalazi i u Android modelu Galaxy S). Crna je apsolutno crna i praktično se ne razlikuje od okvira telefona dok su nas ostale boje prosto oduševile. Pored Bada (Wave) i Android platforme, sada se i WP7 može pohvaliti telefonom sa ovim tipom ekrana.

Pominjali smo novi pristup Microsoft‑a kada je u pitanju WP7 platforma – proizvođačima nije ostavljeno puno manevarskog prostora. Oni mogu napraviti sopstveni Hub ili poboljšanja u vidu novih dinamičkih pločica – tiles – koje se mogu postaviti na osnovnom ekranu. U softverskom smislu Omnia 7 liči na sve ostale WP7 telefone, a zahvaljujući odličnom hardveru na njoj se svi zadaci izvršavaju bez problema. Qualcomm Snapdragon procesor koji radi na 1 GHz sa odličnim grafičkim podsistemom zaslužan je da sve Office aplikacije ali i izvanredne igre koje je moguće preuzeti kroz Marketplace Hub rade odlično. Kamera od 5 Mp pravi solidne fotografije kao i video u 720p rezoluciji. Podržani formati za reprodukciju video materijala su MPEG‑4, H.263, H2.64 i naravno WMV. Količina interne memorije može biti 8 ili 16 GB, ali Windows Phone 7 telefoni za sada nemaju podršku za izmenljive memorijske kartice.

Ekran u centru pažnje

Tehnologija je napredovala ali ne i za baterije, sa kojima svi smart proizvođači telefona imaju isti problem – Omnia 7 uz intenzivno korišćenje može da izdržni nešto više od jednog dana bez punjenja.

Smatramo da ekran dijagonale 4“ predstavlja optimum kada je ova platforma u pitanju a Samsung Omnia 7 je jedini predstavnik WP7 telefona koji ima SuperAMOLED ekran, što mu je ključna prednost. Operativni sistem (i dalje) proizvođačima ne dozvoljava dovoljan stepen slobode pa poređenja uglavnom baziramo imajući u vidu hardver. Kvalitet fotografija i videa je na zavidnom nivou a ergonomija ga čini posebno zanimljivim.

Korisne adrese:

Samsung
http://www.samsung.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #172
preview
Navigacija sa stilom
Mladen Mijatović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter