GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #172 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Navigacija sa stilom
Mladen Mijatović
NDrive je portugalska firma koja proizvodi navigacioni softver za mobilne telefone i samostalne uređaje. Predstavljamo dva elegantna i funkcionalna modela za navigaciju u vožnji: Touch Light i Camal 430i.
- PC #172 (Decembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Navigacija sa stilom

Pored GPS čipa, koji obezbeđuje prijem signala, ključni faktor funkcionalnosti GPS navigacionih uređaja jeste njihov softver. NDrive proizvodi kvalitetan navigacioni softver za razne mobilne uređaje, ali i za sopstvene stand‑alone navigacije. Ovoga puta vam predstavljamo dva PND (Personal Navigation Device) uređaja iz serije NDrive Go.

U auto‑enterijeru

NDrive Touch Light je jedan od najmanjih i najtanjih navigacionih uređaja, ali je uprkos skromnom ekranu od 3,5“, nakrcan korisnim opcijama. Vrlo je elegantno dizajniran i neće ga se postideti enterijer nijednog automobila. Prednjom stranom dominira touchscreen interfejs – postoji samo jedan „fizički“ taster za uključivanje navigatora (možete ga i prebaciti u sleep režim, što je korisno ako rešite da ga ponesete na duže pešačenje i prepustite samo internoj bateriji).

NDrive Touch Light. Dimenzije, masa: 96,6×75×13 mm, 114 g • Interfejsi i funkcije: 3,5“, 320×240 touchscreen, USB 2.0, Micro SD, svetlosni senzor, zvučnik, ugrađena Li-Poly baterija 820 mAh • Dodatno: Torbica za nošenje. MP cena: 132 evra.

NDrive Touch Light se napaja posredstvom USB interfejsa, preko kojeg se povezuje na računar ili na priključak za upaljač u kolima. U kompletu se dobija i konzola za montažu na vetrobransko staklo, a uređaj je opremljen i Micro SD karticom kapaciteta 4 GB. Interesantno je da u kompletu nema stylus‑a – po ekranu kuckate prstima ili vrhovima noktiju. Ekran ima rezoluciju od 320×240 tačaka i automatsko podešavanje osvetljaja, koje je vrlo korisno u vožnji, a tu je i noćni režim rada u kome je osnovna boja mape na ekranu crna da svetlost ne bi smetala vozaču. Uređaj ima i integrisani zvučnik preko koga izdaje glasovna obaveštenja i upozorenja.

NDrive Camal 430i je nešto većih dimenzija i gotovo iste debljine kao NDrive Touch Light. Krasi ga ekran od 4,3“ osetljiv na dodir, rezolucije 480×272 tačaka, opremljen je stylus‑om i konektorom za slušalice, a ima i Bluetooth interfejs preko koga se može upariti sa telefonom i koristiti kao spikerfon.

NDrive Camal 430i. Dimenzije, masa: 118,6×78×13,8 mm; 145 g • Interfejsi i funkcije: 4,3“, 480×272 touchscreen, USB 2.0, Bluetooth, Micro SD, svetlosni senzor, zvučnik, 3,5 mm audio izlaz, ugrađena Li-Poly baterija 1100 mAh • Dodatno: Torbica za nošenje. Cena: 163 evra

Oba uređaja stižu s navigacionim softverom NDrive 10, prilagođenim našem tržištu, koji uključuje detaljne mape Srbije i interfejs na srpskom jeziku. Jedini kompromis je što nema slova naše latinice, ali softver to prihvata i uredno pronalazi naše nazive. Navigacija ima i glasovnu funkciju koja je takođe korektno prevedena, pa će vas, ako je uključite, tokom vožnje glas na našem jeziku upućivati kada i gde da skrenete i na šta da obratite pažnju.

Lokacija se bira unosom naselja i ulice (ili eventualno koordinata), a pronalazi čak i zabačena seoska naselja. Rutu do cilja možete da računate po kriterijumu najkraćeg ili najbržeg puta, a postoji i režim za pešačenje koji u obzir uzima i puteve dostupne samo pešacima. Poseban detalj je tzv. avanturistički režim, koji će vam predložiti i teško prohodne puteve ako to želite.

Nakon određivanja rute dobijate podatke o rastojanju i procenjenom vremenu do cilja, trenutnoj brzini i vremenu, a u uglu ekrana u svakom trenutku možete da odaberete šta od ovih podataka želite da vidite. Možete tražiti da se iz rute isključi određena deonica, ili da zadate blokadu puta u određenoj dužini, a NDrive će pronaći alternativu. Položajem mape i zumom se jednostavno upravlja povlačanjem prsta po ekranu, a softver obiluje korisnim opcijama, kao što su mogućnost zadavanja upozorenja na prekoračenje brzine, određene saobraćajne znake i položaj policijskih kamera i radara. Neke od ovih opcija zavise od regiona, a nama je najviše žao što ovo sa znakovima i kamerama nismo videli kod nas. Oba PND uređaja se mogu povezati na računar posredstvom USB veze i programa NDrive Agent, i tako ažurirati softver i mape koje se često dopunjavaju aktuelnim podacima, pa se nadamo da će se i ove opcije uskoro pojaviti.

Korisne adrese:

Sion Net
http://www.sionnet.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter