GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #172 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
3D Soundbar
Branislav Bubanja
Iako je količina dostupnog 3D video-sadržaja u Srbiji minimalna, uređaji za njihovu reprodukciju postaju sve dostupniji. Predstavljamo vam jedan interesantan dizajnerski koncept u realizaciji LG-ja: HLX55W plejer.
- PC #172 (Decembar 2010)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

3D Soundbar

LG HLX55W 3D Blu-ray soundbar. Zvuk: 4.1, 430 W RMS, bežični niskotonac • Konektori: Kompozitni video izlaz, HDMI, LAN, bežična mrežna konekcija, USB, 3,5 mm audio izlaz, iPod/iPhone konektor. Preporučena cena: 82.000 dinar

Do sada smo nekoliko puta sretali video‑uređaje u obliku soundbar‑a, a LG HLX55W je prvi ponudio „dasku“ izvajanu u tri dimenzije. Soundbar sistemi, iako se po njihovom izgledu to ne bi moglo zaključiti, po definiciji nude okružujući zvuk – tako je i sa ovim modelom. Svi sateliti su u istoj kutiji s plejerom, dok je niskotonac odvojen i sa ostatkom sistema komunicira bežičnim putem. Ukupna snaga audio‑podsistema iznosi respektabilnih 430 W, od čega je 280 W podeljeno na satelite (po 70 W) dok subwoofer dobija 150 W.

Zahvaljujući zvučnicima koji su u istom kućištu s plejerom i bežičnom niskotoncu, konektora nema mnogo. Plejer na zadnjoj strani ima kompozitni video‑izlaz, HDMI i mrežni konektor, a omogućena je i bežična konekcija. Na levom boku je postavljen USB priključak preko koga se mogu povezati i eksterni hard diskovi sa NTFS particijama, izlaz za slušalice i konektor za iPod/iPhone.

Plejer je smešten u centru „daske“, kružnog je oblika, sa ekranom i senzorskim kontrolama. Ležište za diskove je u slot varijanti, tako da ne postoji klasičan loader. Umesto toga, cela prednja maska (odnosno njen centralni kružni deo) izvlači se nekoliko centimetara, čime se oslobađa prostor za ubacivanje diska. Celokupan dizajn naročito dolazi do izražaja ako uređaj visi na zidu. Soundbar sistemi i jesu predviđeni da vise ispod televizora, a mogu da stoje i na stolu ili polici.

LG HLX55W nudi reprodukciju klasičnih Blu‑ray, DVD, DivX, XviD, MP3, audio CD‑ova, DTS audio diskova i kontejnerskog formata MKV. Podržan je i format 3D Blu‑ray, mada od njega nećete imati koristi dok ne kupite 3D televizor i prateće naočare. Softver koji pokreće uređaj isti je kao na LG‑jevim plejerima u Home Theater sistemima koje smo vam predstavili u PC #171. - animirani meniji sa dosta korisnih sadržaja koji zahtevaju aktivnu vezu sa Internetom (YouTube, vremenska prognoza, Picassa...). Tu je i (za LG‑jeve Blu‑ray plejere nove generacije) standardna funkcija GraceNote koja automatizuje preuzimanje informacija sa Interneta o sadržajima koji se reprodukuju, ali i mogućnost ripovanja muzike direktno na povezane USB diskove.

Reprodukcija podržanih formata je izvedena na visokom nivou, mada smo primetili dva problema. Prvi se odnosi na nedostatak podrške za format titlova SUB kod komprimovanih video‑zapisa - oni se u stvari prepoznaju, ali se iz nekog razloga ne prikazuju na ekranu. Drugi potencijalni problem je nemogućnost čitanja ručno snimljenih Blu‑ray medija. Mali broj korisnika računara ima Blu‑ray pisače a i cena praznih Blu‑ray medija je prilično visoka, ali ipak...

LG HLX55W je spreman za 3D revoluciju - kada ona dođe. Ali, njegova upotrebna vrednost je vrlo velika i sada, dok 3D tehnologija još uvek nije zaživela u našim domovima. Kamen-temeljac je postavljen, sad samo treba čekati da padne cena odgovarajućih televizora i da se omasove 3D sadržaji.

Korisne adrese:

LG
http://www.lge.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #172
preview
Corel za tehničare
Aleksandar Rakić
BIZIT 2021

Weekend Media 2021


Čitaj PC Press

Excel kuhinjica


.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter