GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #172 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Corel za tehničare
Aleksandar Rakić
Iz kompanije Corel stigla je nova verzija objedinjenog dizajnerskog okruženja, Designer Technical Suite X5. Autori kažu da ste, ako želite da vam posao izgleda kao dečija igra, na pravom mestu. Zato smo se poigrali...
- PC #172 (Decembar 2010)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Corel za tehničare

Ponavljanje se, iako je majka znanja, izbegava u IT industriji što je više moguće. Princip neredundantnosti primenjuje se i u dizajnu jer dizajneri koriste postojeće fotografije i šablone da bi brzo kreirali nove proizvode. Tehnološki dizajn je druga priča. Često treba dizajnirati 3D objekte koji se kasnije ubacuju u neku 2D ili (u poslednje vreme) 3D prezentaciju, retuširati neke delove ili napraviti fotografiju za katalog proizvoda. Za takve stvari vam je uglavnom potrebno nekoliko različitih programa, koji nisu međusobno povezani. Corel tu uskače sa svojim paketom Designer Technical Suite, a nova verzija X5 donosi nekoliko poboljšanja i novih opcija.

Designer

Glavna komponenta ovog paketa je Corel Designer, program za vektorsku grafiku čije su funkcije prilagođene radu na projektima tehničkog tipa: zgrade, mašine i slično. Tu se njegova upotrebna moć ne završava: zahvaljujući ostalim programima, može se raditi i pregršt drugih poslova. Ipak, najveći broj budućih projekata započinjaće u Designer‑u, a kasnije će se radovi kreirani u njemu pomoću drugih programa dodatno menjati.

(kliknite za veću sliku)

Po prvom pokretanju Designer‑a biće prikazan početni ekran koji će vam ponuditi stvaranje novog praznog dokumenta ili stvaranje novog dokumenta po nekom od šablona. Ponuđeni šabloni dovoljno govore o tome šta sve možete uraditi pomoću Designer‑a. Tu su posetnice, čestitke, flajeri, brošure, ali i dokumenti po ANSI standardu koji se koriste za arhitekturu, građevinu ili mašinstvo. Sve ovo znatno ubrzava početak rada i dizajner može dobiti ideju odakle da krene. Pored ovih, postoji i veliki broj najrazličitijih šablona koji se mogu preuzeti sa Interneta. Početni ekran, takođe, sadrži i sekciju sa uputstvima koja vam mogu demonstrirati mogućnosti ovog programskog paketa.

Interfejs Designer‑a je čist i pregledan, a najčešće korišćeni alati nalaze se u posebnom toolbox‑u. Pored toga, linija menija sadrži i dodatne opcije, koje ćete koristiti za neka specifična podešavanja i efekte. Ispod menija se nalaze dve linije sa alatima koje se prilagođavaju trenutnim akcijama, tako što im se sadržaj menja i postavlja najčešće korišćene opcije za trenutnu akciju ili selektovani deo crteža. Dodatno olakšanje pri radu donosi i dugmence koje naređuje programu da upamti trenutna podešavanja za objekte određenog tipa, pa tako kada više puta budete crtali linije ili objekte iste debljine, oivičenja ili boje, možete znatno ubrzati posao.

Ukratko, Designer se može shvatiti kao aplikacija za objedinjen rad sa svim vrstama podataka koja je predviđena za strukturni rad na nekom dokumentu: početak, kraj i dodavanje oblika i slika kreiranih pomoću drugih delova programskog paketa.

PhotoPaint

(kliknite za veću sliku)

Designer je namenjen tehničkoj grafici, a PhotoPaint je glavni alat za rad sa rasterskim slikama. Interfejs je sličan onom u Designer‑u, ali je prilagođen radu sa fotografijama. Glavna funkcija je da brzo izmenite neku postojeću sliku ili fotografiju i onda je, po potrebi, dodate u projekat započet u Designer‑u.

I ovde će vam po pokretanju biti prikazan ekran koji nudi mogućnost kreiranja nove slike, otvaranja postojeće ili preuzimanja sadržaja clipboard‑a. Mogućnosti za rad sa slikama su brojne pa je lako kreirati nove, koristiti šablone, retuširati, modernizovati, davati dubinu...

CorelDRAW

(kliknite za veću sliku)

Verovatno najpoznatiji brand name ovde je svakako CorelDRAW. U pitanju je program za vektorsko crtanje koji će vam vrlo brzo napraviti 2D crtež. Po funkcijama, mogao bi se opisati kao spoj Designer‑a i PhotoPaint‑a: interfejs predviđen za rad sa vektorima ali sa mogućnostima izmene boja i oblika sličnim onima u PhotoPaint‑u. Razlika je u glavnom toolbox‑u koji ima mnogo više alata za crtanje nego prethodna dva programa.

Kada je reč o većim projektima, njegova svrha je da brzo kreirate šablone i dizajn za štampu na papiru koji će imati čist izgled, jasne boje i vidljive natpise. Dokaz je Document paleta, zaseban toolbox koji po početnim podešavanjima stoji na ekranu i sadrži boje koje ste koristili u aktivnom dokumentu.

Koristeći ponuđene alate, možete i rasterisati vektorske delove crteža i menjati ih piksel po piksel pa tako napraviti vrlo realne crteže. Zato je ovaj program pravi alat za sve one koji vole da slikaju.

Corel Connect

(kliknite za veću sliku)

Najveća novina u ovom paketu je Corel Connect, browser slika i digitalnih fotografija koji, kako mu ime kaže, povezuje vaš rad. Svrha mu je da omogući laku i brzu pretragu rasterskih i vektorskih slika ili fontova koje dizajner može da iskoristi u radu ili kao inspiraciju za trenutni projekat.

Pored File Explorer‑a na levoj strani su Network Explorer i Internet explorer koji vam za sada omogućavaju da se povežete sa sajtovima Flickr, Fotolia i iStockphoto. Kada budete pretraživali slike pomoću neke ključne reči, biće pretraživane sve lokacije koje uključite i jednom kada nađete nešto što vam se sviđa, možete ga dodati u omiljene slike ili poslati nekom od programa na dodatnu obradu. To Connect čini pravim rešenjem za bilo koje radno okruženje.

Povezivanje za okruženjem

Pošto je Connect predviđen za pretragu slika, dodatne pogodnosti pri traženju materijala možete naći u programu Right Hemisphere Deep Exploration. Reč je o programu koji nudi napredni pregled svih tipova podataka koje CDTS X5 podržava, a pomoću njega možete tražiti sve ono što bi ikad moglo da vam zatreba u radu, bilo da ste ga kreirali vi, neko drugi ili nekim drugim programom.

(kliknite za veću sliku)

Corel nudi visoku kompatibilnost u radu sa 2D i 3D CAD datotekama. Moguće je uvoziti fajlove koje su kreirali drugi korisnici i raditi dalje s njima. Takođe, Deep Exploration je alat koji strukturno može da poveže rad svih programa unutar Technical Suite‑a.

Recimo da vam treba tehnička projekcija bez perspektive nekog 3D objekta rastavljenog na komponente. Pomoću Designer‑a se zatraži uvoz podatka i tada se pokreće Deep Exploration koji se, za početak, ponaša kao pretraživač sa prozorom za pregled. Ovde locirate objekat koji želite da promenite i sada Right Hemisphere stupa na delo. Možete da pregledate željeni 3D objekat, namestite pogled iz ugla koji vam odgovara, rastavite objekat na komponente i postavite sve delove u željenu poziciju. Tada jednostavnim klikom na Send to Designer otvarate kraći dijalog u kom možete da podesite detalje projekcije koja će biti poslata. Kada namestite sva podešavanja i pošaljete sliku, u Designer‑u će se pojaviti slika kontura tog objekta spremna za dodatnu obradu.

U Designer‑u se slika može obraditi tako da se dodaju neke tehničke specifikacije poput osa, linija prodora, spoljnih i unutrašnjih mera itd. Takođe, ovde se i menja boja projekta pa možete imati crtež crno na belo ili blueprint, možete dodati pozadinsku mrežu radi bolje perspektive i tako dalje.

Designer sada može poslati ovaj rad na dodatno bojenje ili senčenje u Draw ili PhotoPaint i tako se može kompletirati posao.

Još ponešto

Pored svih tipova datoteka koje CDTS X5 inače koristi, podržani su i svi najčešće korišćeni formati za dokumentovanje teksta i slike, u koje lako možete dodavati svoj tekst ili crteže, sve u cilju brze izrade potrebne dokumentacije za projekat ili prezentacije.

Još jedan lep dodatak je dobra integracija u Windows 7 operativni sistem, koja daje lep pregled poput tabova i veoma dobro koristi aero okruženje. Na Internet prezentaciji Corel‑a postoji probna verzija programa koja će obezbediti potpunu funkcionalnost u trajanju od 30 dana pa se lako možete uveriti u kvalitet koji Designer Technical Suite pruža u radu, kako početnicima tako i majstorima.

Korisne adrese:

Extreme
http://www.extreme.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter