GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #173 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
3D vašar taštine
Voja Gašić
Samsung-ova serija C9000 predstavljena je početkom godine na CES-u 2010. Poput većine korisnika, vrhunskim modelima smo se divili na sajmovima, ali su se takvi televizori sada našli u domaćim prodavnicama. Što znači da ih treba znatno pažljivije isprobati...
- PC #173 (Januar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

3D vašar taštine

Premda sam tri puta „privođen“ na detaljno pregledanje (Beč, Seul, Berlin), svakog puta sam uočavao sitnice po kojima se Samsung c9000 zaista razlikuje od svih ostalih displeja kojima je ova godina obilovala. Nikada se nisu toliko utrkivale CCFL, EDGE LED, LED backlit i plazma tehnologija, nudeći sve veće rezolucije, sve vernije boje, sve bržu sliku, 3D prikaz... ili barem niže cene.

Pobedu za sada odnosi LED backlit ili „pravo pozadinsko osvetljenje“. Zbog lakše realizacije, većina proizvođača kombinuje pozadinsko i ivično LED osvetljenje, ali C9000 ima samo pozadinske LED‑ove sa veoma sitnom matricom i komplikovanim local dimming algoritmom koji je zadužen za osvetljavanje regiona ispod LCD matrice. Gušća LED matrica obezbeđuje bolje detalje u domenu prikaza boja i veći kontrast slike.

Šta je dovoljno?

Serija C9000 nudi samo dve dijagonale – 47“ i 55“. Već prvi pogled na brušeno aluminijumsko kućište sa dodacima titanijuma uveriće vas da se radi o skupoj spravi. Samsung je trenutno u prijatnoj poziciji firme koja ne mora niskom cenom da se bori za tržište, jer je C9000 najbolji kućni displej koji može da se kupi, barem dok se ne pojave modeli za sledeću godinu. Ipak, čini se da 650 hiljada dinara („Tehnomanijina“ cena za 55“ model) izaziva gorušicu čak i kod onih koji ne razmišljaju suviše dugo kada se odlučuju za tehnološke poslastice.

Zauzvrat, uživaćete čak i u pogledu na isključen televizor, jer ovaj zagasito srebrni materijal pruža udobnije gledanje od popularnih piano‑finish kućišta, gde efekat ogledala često odvlači pažnju ili bar smeta kod gledanja. Debljina televizora je svega 7,9 mm, pa on posebno lepo izgleda montiran na zid. Komplet za montažu je priložen, pa tako bar za to niste izloženi dodatnim troškovima. Sistem za upravljanje smešten je u postolju pa ćete ga izgubiti prilikom montaže na zid, ali daljinski upravljač je takođe unikatna Samsung tvorevina, pa vam tasteri iz podnožja neće mnogo nedostajati.

Što se tiče prijema signala, C9000 je opremljen DVB tjunerom koji nudi prijem svih poznatih standarda DVB‑T/T2/C/S2, što obuhvata zemaljske (terrestrial), kablovske i satelitske signale, uključujući i verzije 2 koje omogućavaju prijem HD i 3D signala. U tom svetlu, malo je neobična činjenica da C9000 nema CI slot (ležište za karticu za dekodiranje zaštićenih sadržaja), ali iz iskustva znamo da je neopisivo teško (praktično nemoguće) objasniti kablovskim operatorima da ne želite set‑top‑box, već samo smart karticu.

Ostalih priključaka ima sasvim dovoljno: četiri HDMI porta, svi su po standardu 1.4 (što znači da može da se priključi 3D izvor) i podržavaju ARC (Audio Return Channel) neophodan za savremene sisteme koji pored televizora obuhvataju i AV risiver sa ozbiljnijim zvučnicima. Opet dosledno, Samsung ne prilaže audio izlaz ili izlaz za slušalice, jer ćete sve (pa i slušalice) vezati na AV risiver, ali je tu optički audio SPDIF za one koji imaju starije risivere bez ACR podrške.

Tu su i dodatni AV ulazi, jedan kompozitni, kombinovani kompozitno/komponentni i (opet dosledno) bez SCART priključka. Ne čudi odsustvo gabaritnih konektora poput SCART‑a, jer su svi konektori smešteni u tanko postolje, a SCART je ionako odavno prevaziđen, osim kod naših kablovskih operatora. Tu su Ethernet i dva USB porta – u jedan se priključuje wireless adapter, a u drugi ide USB disk sa koga možete reprodukovati muziku, slike ili video – Samsung nudi odličnu podršku za razne video formate uključujući MKV, DivX, DivX HD, a zahvaljujući relativno snažnom procesoru koji je ugrađen (1 GHz), uspeva mu i video reprodukcija materijala sa kojima ostali proizvođači imaju problema.

A čemu služi?

Sjajnu sliku i 3D mogućnosti smo već naglašavali, ali obavezno podesite Ethernet i povežite C9000 na kućni ruter. Samsung‑ova varijanta povezivanja se naziva Allshare i pored toga što podrazumeva DLNA mrežu, omogućava i dodatna rutiranja signala između povezanih uređaja. Za precizniji opis mogućnosti trebalo bi nam znatno više vremena i više povezanih uređaja, ali prosleđivanje signala iz prostorije u prostoriju više nije problem.

Ako mreža ima izlaz na Internet, na raspolaganju su vam i razni podržani servisi. Sve radi kroz Samsung Internet@TV interfejs, a namenskim widget‑ima možete koristiti BLOCKBUSTER, Facebook, YouTube, Flickr, AccuWeather, Netflix, Pandora, Vudu i Twitter servise. Broj servisa se neprestano uvećava, a neophodne widget‑e koji omogućavaju korišćenje, pretraživanje ili naplaćivanje (kod plaćenih servisa), možete da preuzmete sa SamsungApps sajta koji, naravno, ima svoj widget. Kad ste već na Internetu, jedan od USB portova dozvoljava da povežete Web kameru i koristite Skype servis sa PiP opcijom – dakle, videćete i sebe i sagovornika. Naravno i Skype ima svoj widget.

Savetujemo da priključite i wireless adapter koji podržava 802.11n i omogućava HD striming. Drugi razlog da uključite wireless adapter je unikatni daljinski upravljač koji je deo C9000 opreme. Iako možete da ga koristite kao bilo koji drugi daljinac sa IR portom, njegove posebne karakteristike dolaze do izražaja tek kada uspostavi WiFi vezu sa televizorom. Tada više nije neophodno da daljinski upravljač uperite ka televizoru, a postoje i raznorazne skrivene mogućnosti koje nećete uočiti na prvi pogled. Najpre ćete primetiti da daljinski podseća na savremene telefone i da nema tastere. Radi se o touchscreen modelu, što omogućava da se na ekranu uvek nađe manje kontrola, ali onih koje su potrebne baš u tom trenutku.

Najspektakularnije je ipak mogućnost gledanja programa na daljinskom upravljaču. Tako nećete propustiti nijednu scenu, čak i ako morate da izađete iz sobe, a moguće je na daljinskom gledati čak različit program od onog koji se prikazuje na televizoru. Sav posao zapravo obavlja televizor koji prima i obrađuje signal, a na kraju ga, strimingom kroz WiFi, šalje do daljinskog upravljača.

Izgleda da nema dovoljno USB priključaka, jer ne možete istovremeno da uključite Web kameru, USB disk sa filmovima, USB disk za time‑shift i PVR (personal video recorder), te wireless adapter. Činjenica je da nikada i nećete koristiti sve istovremeno, ali ostaje strah da stalnim uključivanjem i isključivanjem USB dodataka ne pokvarite ovako skupu spravicu.

Svega toga ne bi bilo...

Može li uz sve te dodatke na C9000 da se gleda televizija? Samsung na polju prikaza slike ima toliko iskustva da tako nešto uopšte ne treba dovoditi u pitanje, pa pored odličnog LED osvetljenja koje smo već apsolvirali, kvalitetu slike doprinosi Ultra Clear Panel i 3D HyperReal Engine koji se odlično snalazi sa filtriranjem svih formata i zapisa. Zahvaljujući njima i SD signali, kao i video nižih rezolucija, izgleda veoma dobro.

Da ne bismo preterali sa hvalom, pomenimo i zamerku. Pored briljantne slike i sjanih mogućnosti umrežavanja, zvuk deluje pomalo bledunjavo. Na nekom drugom televizoru to bi možda i prošlo, ali uz ostale karakteristike modela C9000 prosto primetite da je zvuk nešto nižeg kvaliteta. Istina, teško je očekivati da iz kutije debljine 7,9 mm izlazi neki impresivan zvuk, posebno kada su u pitanju basovi, pa su zvučnici tu samo za prvo vreme, dok Samsung C9000 ne povežete u dostojan kućni AV sistem.

Ostaje i prilično gorak osećaj kad pogledate nalepnicu sa cenom, ali kvalitet mora da košta. Da li je ta cena previsoka, moraćete da procenite sami...

Korisne adrese:

Tehnomanija
http://www.tehnomanija.rs

Samsung
http://www.samsung.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #173
preview
Nuvi 3790 na road testu
Boris Stanojević


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter