GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #173 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Novi zvučni talasi
Branislav Bubanja
Xwave je na našem tržištu prednjačio po brojnim novitetima. Ovoga puta pred nama su se našli T2 zvučnici, S5U zvučni sistem sa čitačem kartica (kompjuter mu nije neophodan) kao i K10U zvučni sistem koji je teško klasifikovati...
- PC #173 (Januar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Novi zvučni talasi

Do sada smo, kada je Xwave u pitanju, imali prilike da se družimo gotovo isključivo sa 5.1 audio‑sistemima, što znači da je ciljno tržište uglavnom bilo vezano za kupce DVD plejera. Tri nova modela audio‑sistema pomeraju fokus ka drugim grupama potencijalnih korisnika.

Osetljivi mališa

Xwave T2

Ne dozvolite da vas zbuni prethodni međunaslov – zvučnici koji nose oznaku T2 jesu osetljivi, ali ne po pitanju robustnosti, već po pitanju kontrole. Napravljeni su od visokopolirane plastike, tako da svaki dodir neminovno ostavlja tragove; srećom, ovaj model ima i daljinski upravljač.

Zbog lepog dizajna, ali i kontrola osetljivih na dodir postavljenih na niskotoncu, T2 ćete verovatno držati na stolu, a ne ispod njega. Dodirom može da se reguliše jačina zvuka, i to povlačenjem prsta u prstenu predviđenom za to – pokretanjem prsta u pravcu kazaljke na satu se pojačava, a obrnuto utišava. Unutar prstena je još jedna površina osetljiva na dodir pomoću koje možete da odaberete na koji deo zvuka će se odnositi podešavanje (niske ili visoke tonove), a šta se trenutno podešava, znaćete na osnovu boje višebojnog LED osvetljenja koje diskretno obasjava okvir niskotonca.

Na zadnjoj strani woofer‑a je 3,5 mm izlaz za slušalice i ulaz za priključenje izvora zvuka. Ukupna snaga sistema je 14 W, pri čemu niskotonac uzima gotovo dve trećine snage. Frekvencijski opseg je nešto uži od čujnog opsega čoveka, a zvuk je veoma dobar. Deformacija zvuka se čuje kada se jačina odvrne na više od dve trećine, ali to ćete verovatno retko raditi – ovi zvučnici su namenjeni za reprodukciju umereno tihog zvuka u kućnom ili kancelarijskom okruženju, a ne za žurke.

Čitač muzike

Xwave S5U

Xwave S5U je jedinstven po mnogo čemu. Niskotonac je duplo veći nego kod prethodnog modela, a uz to je napravljen od drveta. Sateliti su plastični, takođe veći nego na prethodnom modelu, prvenstveno zato što se na svakom od njih nalaze po dva ista zvučnika. Sve ukazuje na to da se radi o idealnom spoju gde zvučnici idu na sto, a woofer može da bude zgodna podloga za noge. Kod ovog modela se to ipak neće desiti – da biste koristili zvučnike, moraćete da nađete mesto na stolu i za niskotonac. Zašto? Jednostavno, sumnjamo da ćete se saginjati ispod stola svaki put kad budete hteli da promenite USB disk ili memorijsku karticu.

Ne, nije greška – Xwave S5U je prvi zvučni sistem koji smo imali prilike da probamo sa ugrađenim USB priključkom i čitačem kartica. U samom woofer‑u je elektronika MP3 plejera koja je u stanju da pročita muzički sadržaj sa svih vrsta eksternih diskova, uključujući klasične MP3/MP4 plejere i da ih reprodukuje. Dakle, stari flah disk od gigabajta ili stara memorijska kartica obezbediće vam stotine sati muzike bez potrebe da uključujete bilo koji drugi izvor zvuka. Tasteri kojima se donekle može uticati na tok reprodukcije nalaze se odmah pored USB‑a i konektora za karticu, na gornjoj strani niskotonca. Ne bi škodilo da je korisniku omogućen malo veći stepen kontrole, pošto ne postoji dugme za promenu načina reprodukcije (shuffle, čitanje pesama po izboru...) jer je moguće samo zaustaviti i pokrenuti reprodukciju i prebaciti se na sledeću, odnosno vratiti na prethodnu pesmu. Dobro, i ovo je mnogo više nego što smo očekivali od jednog zvučnog sistema, ali nije loše razmisliti i o takvom unapređenju u nekoj novoj inkarnaciji ovog modela – ne zvuči previše komplikovano.

Pošto ne postoji daljinski upravljač, jačina zvuka se podešava na niskotoncu. Snaga basa se reguliše potenciometrom sa zadnje strane, a globalna kontrola zvuka je postavljena na točkiću smeštenom u centru prednje strane zvučnika. Ukupna snaga sistema je solidna 32 W, i ukoliko vam nije potreban daljinac, ulaganje od dodatnih 1.000 dinara u odnosu na prethodni model se itekako isplati. Pomenućemo i da se sateliti vezuju putem klasičnih „žabica“, a da se kao audio‑ulazi koriste RCA stereo konektori, pa je ovaj sistem moguće direktno povezati i sa televizorom, medija centrom ili DVD/Blu‑ray plejerom.

Drveni mutant

Xwave K10U

Provereni recept glasi: uzmite veliko drveno kućište, u njega ubacite bas, srednjetonac i visokotonac, izvadite elektroniku iz modela S5U, dodajte FM prijemnik, dobro posolite i kuvajte na tihoj vatri naredna dva sata. Kao rezultat dobićete Xwave K10U, zvučnike koje smo teško klasifikovali. Radi se o velikim stereo zvučnim kutijama (visoke su 55 cm), tako da po izgledu spada u 2.0 sisteme. Ali, po funkcionalnosti to nije klasičan stereo, pošto se u svakoj kutiji nalazi i po jedan niskotonac, okrenut na bočnu stranu, pa ga možemo koristiti i kao 2.2 sistem. Kako god da ga zovemo, radi se o audio‑sistemu kakav do sada nismo viđali.

Kvalitet izrade ukazuje da se radi o uređaju znatno više klase u odnosu na prethodna dva modela, a i dizajn je takav da smo sigurni da ćete potražiti neko vidno mesto u prostoriji na koje ćete ih smestiti. Njihov izgled više podseća na Hi‑Fi zvučnike nego na zvučnike koji će se naći pored nekog računara. Na boku desnog zvučnika nalazi se čitač USB diskova i memorijskih kartica, a elektronika na ovom modelu je pojačana FM prijemnikom, tako da on predstavlja potpuno zaokružen sistem – možete samostalno da reprodukujete muziku i radio program, pa gotovo da ne postoji potreba za povezivanjem s nekim drugim izvorom zvuka – naravno, moguće je i to, preko RCA stereo konektora. Ukoliko osetite poriv da i sami pokažete svoj pevački talenat, možete to da uradite, čak i u duetu, pošto postoje dva ulaza za mikrofone.

Sistem ima slične kontrole kao Xwave S5U koje se tiču reprodukcije sa USB‑a ili memorijske kartice, ali i nešto detaljnije kontrole vezane za izlazne karakteristike zvuka. Ukupna snaga sistema od čitavih 100 W biće dovoljna da se prigodnom muzikom osvetite komšiji koji voli da pušta „Dnevnik“ tako da ga čuju i u susednoj zgradi. Bas je jak, jedino nam se čini da bi visoki tonovi mogli da budu za nijansu oštriji. Ipak, specifičnosti koje smo naveli predstavljaju daleko veći plus i stoga je ovaj sistem odlično rešenje za one koji su spremni da malo više odreše kesu.

SLEDEĆI TEKST U PC #173
preview
Hot Portege
Bojan Stanojević


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter