GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #174 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Intermec CS40: mobilno i robustno
Mladen Mijatović
Intermec CS40 je profesionalni uređaj za komunikaciju, prikupljanje i obradu podataka. To je fizički ojačani smatrphone, otporan na grubo rukovanje, sa korisnim dodacima poput bar-kod čitača.
- PC #174 (Februar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Intermec CS40: mobilno i robustno

Intermec CS40. OS: Windows Mobile 6.5 • Komunikacija: UMTS (HSUPA), 802.11 b/g, Bluetooth, GPS + akcelerometar, čitač 1D i 2D bar-kodova, micro USB, docking kontakti, 3,2 Mp kamera • Ekran: 2,8“ QVGA, osetljiv na dodir • Izdržljivost: IP-54 zaštita, otporan na padove na beton sa 1,2 m visine • Dimenzije: 133×63×24 mm, 196 g. Cena: Uzorak.

Moderni smart telefoni su u hardverskom pogledu dovoljno snažni da podrže i zahtevne aplikacije. Dok god je priroda posla takva da veliki ekran i tastatura nisu od presudnog značaja, ovi uređaji drže korak s klasičnim računarima. Čak i vrlo kompleksne aplikacije namenjene specifičnim poslovnim primenama, prilagođene za mobilni operativni sistem, mogu da se instaliraju na telefon, a male dimenzije uređaja čine ga zgodnim za nošenje i pristupačnim na terenu. Savremeni smart telefon dobro ide uz kancelariju, aktentašnu, odelo i kravatu, ali u potpunosti odudara od magacinskog prostora, gradilišta i radnog odela. Ovi uređaji su, jednostavno, suviše nežni da bi izdržali grubo rukovanje i teške uslove rada na terenu.

Intermec CS40 rešava ovaj problem – namenjen je svima koji traže izdržljiv i pouzdan računar za rad na terenu, ali u manjem pakovanju, nalik na smartfon. Intermec je jedan od utemeljivača bar‑kod tehnologije, a ova američka kompanija proizvodi profesionalnu opremu za automatsko prikupljanje podataka. Model CS40 je najmanji profesionalni uređaj u Intermec‑ovoj ponudi i, premda ima slične karakteristike kao smart telefoni, poređenje sa njima može donekle da navede na pogrešne zaključke. Uređaj ima slot za SIM karticu i sve uobičajene funkcije mobilnog telefona, ali glasovna komunikacija je samo jedna od stvari koja je potrebna radniku na terenu. Mnogo značajnije su aplikacije koje se izvršavaju pod operativnim sistemom Windows Mobile, kao i mogućnost komunikacije preko mobilne mreže po UMTS protokolu (uz podršku za HSUPA koji podržava velike brzine upload‑a), WiFi interfejsa ili Bluetooth‑a, što sa centralom firme, što sa raznim perifernim uređajima.

CS40 može da posluži za praćenje prometa robe kroz namenske aplikacije, kao ulaz u korporativni VPN negde na terenu, ali ga isto tako možete povezati sa štampačem, eksternim GPS prijemnikom ili nekim drugim uređajem za prikupljanje podataka u magacinu, prodavnici, dostavnom vozilu itd. Uređaj je opremljen internim GPS prijemnikom, akcelerometrom i bar‑kod čitačem kojim se mogu očitavati jednodimenzionalni i dvodimenzionalni kodovi.

Kućište je izrađeno od izuzetno otporne plastike sa metalnim okvirom, pa proizvođač garantuje da CS40 neće pretrpeti štetu ni posle više uzastopnih padova na beton sa visine od 1,2 metra. Kad običan telefon padne na pod, čak i ako preživi pad, obično se raspadne tako da mu ispadne baterija – ovde je poklopac baterije napravljen da to onemogući. USB konektor je zaštićen gumenim zaptivačem, a čitav uređaj podržava IP54 nivo zaštite, što znači da je otporan na prašinu, kišu i prskanje vodom. Ulazni interfejs čine tastatura (u dve verzije, numerička i QWERTY) i ekran osetljiv na dodir, sa stilus‑om povezanim s kućištem da se ne bi zagubio. Tastatura ima pozadinsko osvetljenje, otporna je na habanje, a ekran je izrađen od hemijski očvrsnutog stakla, što garantuje veliku izdržljivost i dug radni vek.

Zbog svega toga, CS40 je veoma pouzdan u radu, što ga čini pogodnim za svakodnevnu upotrebu u maloprodajnim objektima, kod raznih vrsta kontrola, u prijemu i otpremi robe i pošiljki, ali i pri transportu, jer za vozače predstavlja mobilnu vezu sa centralama špediterskih preduzeća tokom puta. Za Intermec‑ove uređaje postoji snažna softverska podrška koja razvojnim timovima omogućava izradu namenskog softvera u skladu sa specifičnim zahtevima svakog korisnika, a tu su i gotove aplikacije za skeniranje dokumenata, prepoznavanje teksta (OCR) i daljinsko upravljanje raznim uređajima.

Korisne adrese:

Alba tehnologije
http://www.albatech.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter