GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #175 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pametniji život u 2011. godini
Aleksandra Šakić
Neposredno nakon CES-a, Samsung predstavlja novosti na već tradicionalnom Evropskom forumu u Budimpešti. Naglašeni su mobilnost i multimedija, a uređaji postaju sve pametniji.
- PC #175 (Mart 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pametniji život u 2011. godini

Nekoliko stotina novinara iz cele Evrope se 21. i 22. februara ove godine okupilo se u Budimpešti i sa velikim interesovanjem posmatralo postavku muzeja Musarnok. Nije tu bilo ničeg starog ni muzejskog. Namerno ili slučajno, Samsung je ovogodišnjim Evropskim forumom napravio pravi mali paradoks – muzej budućnosti. U nekoliko prostorija galerije bili su postavljeni novi modeli monitora, televizora, plejera, kućnih bioskopa, kamera, telefona, tableta, ali i laptopova koji su sada prisutni i na našem tržištu. Predstavljena je i Samsung-ova strategija za region, za 2011. godinu, u kojoj će se sve vrteti oko koncepta „Pametniji život“. Brojne aplikacije, intuitivan dizajn i konektivnost koja će omogućiti Samsung uređajima da se međusobno povežu čine srž Smarter Life koncepta koji će se prožimati kroz sve što Samsung bude proizveo u 2011. Od usisivača do Galaxy tableta.

Najveća gužva stvorila se u Galaxy odajama, a ništa manje interesovanje izazvali su i novi Samsung televizori. Smart TV koncept (a koji drugi) podrazumeva napredne funkcije poput jednostavne pretrage online sadržaja, pristupa Samsung Apps prodavnici (prvoj na svetu ove vrste), ali i pretraživanja interneta i pristupa socijalnim mrežama. Najavljeno je da će ove funkcije biti ugrađene u sve Samsung televizore iznad serije LED D5500 i PDP D6900, u 2011. Zato, pazite šta kupujete ove godine.

Bez 3D‑a se jedan ovako značajan forum nije mogao ni zamisliti, pa je Samsung predstavio veliki broj inovacija i na tom polju. Isprobali smo najlakše 3D naočare na svetu. Nemamo informaciju koliko su „teške“, ali bismo sigurno poverovali u priču da nisu mogli da ih izmere – da Šrek nije pokušao da iskoči iz ekrana, ne bih ni znala da nosim naočare.

3D manija nije zaobišla ni Blu‑ray plejere, pa je nova generacija značajno unapređena. Najpre se primeti elegantan, prefinjen dizajn. Model BD‑D7500 nudi konverziju sadržaja iz 2D u 3D, pretvaranje svakog sadržaja u full HD, ali i wirelless LAN konekciju. Ovaj, trenutno najtanji Blu‑ray plajer na svetu, verovatno je i najbrži – startuje se za svega tri sekunde, a može se pohvaliti i nagradom za najbolju invaciju u oblasti dizajna na CES‑u 2011.

Kada je reč o kamerama i fotoaparatima, najvažnija u 2011. je konektivnost. Zato Samsung posebno ističe SH100, aparat sa ugrađenim Wi‑Fi‑jem koji omogućava pristup društvenim mrežama i momentalni upload fotografija i snimaka. Moguće je podesiti i automatski backup, koji će sve što je snimljeno odmah prebaciti i na računar. Bilo bi neobično da Android nema baš ništa sa ovom pričom, pa tako telefoni sa ovim operativnim sistemom mogu pristupiti sadržajima na kameri, daljinskim putem. Ovaj uređaj može i da se konektuje sa televizorom, bežično, podrazumeva se. Najbolja Samsung-ova inovacija u porodici kamera odnosi se na ST700 – model sa dva ekrana i najvećim prednjim ekranom ikada napravljenim.

Samsung notebook računare smo dugo čekali, ali deluje da je vredelo. Serija 9, koja je predstavljena na forumu, donosi prve računare na svetu čije je kućište izrađeno od duralijuma, materijala duplo snažnijeg od aluminijuma. Računar se podiže za rekordnih 12 sekundi, a buđenje traje svega 3 sekunde.

U trenutku nastajanja ovog teksta ostalo je tačno 30 sati do zvaničnog predstavljanja Samsung notebook računara u Srbiji. Da li će serija 9 biti dostupna kod nas, znaćemo do izlaska ovog broja. A nešto o tome kakav utisak je na forumu ostavila dinastija Galaxy, pročitaćete u aprilskom broju connect‑a...



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter