GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #176 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Čipovi pod šlemom
Nadežda Veljković
Život na planeti Zemlji opasniji je nego ikad, a neprijatelj je sve drugačiji. Pod danas ignorisanom, a onima s dužim (ne i boljim) pamćenjem prepoznatljivom parolom "Ništa nas ne sme iznenaditi", svetske vojne sile kreiraju nove vojnike i oružja budućnosti...
- PC #176 (April 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Čipovi pod šlemom

Cilj je već vekovima isti: napraviti oružje koje će biti što izdržljivije, efikasnije i ubojitije, a s druge strane osmisliti načine da se sopstveni vojnici i civili zaštite od oružja protivnika. Najveći budžet za razvoj oružja ima – naravno – SAD, najsnažnija i najopremljenija vojska u istoriji čovečanstva. Iza nje slede vojne snage Rusije, Kine, Izraela, Velike Britanije i drugih zemalja Evropske unije.

Savremena vojna organizacija se ne može ni zamisliti bez informaciono‑komunikacionih tehnologija. Prisutne su u svim segmentima vojne tehnike, počev od odeće, opreme i ličnog naoružanja vojnika, preko savremenih metoda treninga zasnovanih na kompjuterskim 3D simulacijama ratnih okruženja, pa do oružja i sistema komunikacije.

Vojnici budućnosti

U nekoj daljoj budućnosti možda će ratovati roboti, ali zasad je to ljudski posao. Kao primer, pogledajmo kako izgleda high‑tech super soldier iz Velike Britanije. Njegov izgled do detalja je osmislilo britansko Ministarstvo odbrane u programu FIST (Future Infantry Soldier Technology) koji je otpočeo 2003. godine, a praktična primena očekuje se od 2015. do 2020.

Britanski pešadinac budućnosti kao da je upravo sišao sa ekrana ratne video‑igre ili SF filma: „pametno“ maskirno odelo, napredno oružje i komplikovana oprema za komunikaciju, kontrolu i izviđanje. Uniforma mu je tako napravljena da znatno smanjuje mogućnost opažanja, detekciju radara i IC uređaja, uz istovremeno obezbeđenje temperaturne regulacije i delimične fizičke zaštite od projektila i drugih agresivnih dejstava.

Na glavi pešadinca je šlem koji ima i niz dodatnih komponenti: štitnike na ušima koji obezbeđuju zaštitu sluha od eksplozija, ali mu istovremeno omogućavaju da jasno čuje glasove saboraca, zatim štitnik za usta i nos, kao i zatamnjene naočare za balističku zaštitu i zaštitu od UV zračenja. Na šlemu je i mali ekran za prikaz svih značajnih informacija o situaciji u kojoj se vojnik nalazi. Preko GPS‑a baza neprekidno dobija informacije o lokaciji na kojoj se vojnik nalazi, a povratne informacije se prikazuju na ekranu šlema.

Puške s „pametnim“ mecima

Neophodna oprema svakog vojnika je puška. Američki vojnici u Avganistanu uskoro će biti opremljeni novim puškama XM25, koje će doneti pravu revoluciju u ratovanju. XM25 košta oko 25.000 dolara, dok jedan okvir metaka košta dvadesetak dolara.

Ovo vrhunsko hi‑tech oružje s laserskim nišanom meri udaljenost do mete i određuje kada će projektil eksplodirati. Posebna priča su „pametni“ projektili, programirani tako da eksplodiraju na određenoj udaljenosti. S puškom su povezani radio‑bežičnom vezom, tako da vojnik pomoću tastera „+“ i „‑“ može da koriguje mesto eksplodiranja na rastojanju do tri metra. Time je omogućeno da se meta pogodi čak i ako je ona pokretna ili se nalazi iza zaklona (na primer, snajperista).

Domet puške iznosi čitavih 700 metara. Kalibar metaka je 25 mm, a standardno punjenje je ponuđeno u četiri varijante: rasprskavajuće, za probijanje oklopa, za probijanje vrata i zaslepljujuće. Za svoje vojnike u Avganistanu američka vojska će naručiti 12.500 primeraka 2012. godine, a za početak će još ove godine desantnoj jedinici Airborne Division biti poslato 800 komada, za po jednog vojnika u svakoj desetini.

Elektronska kamuflaža

Na osnovu negativnih iskustava u dosadašnjim sukobima i gubitaka oklopnih vozila zbog nemogućnosti kamuflaže na pustinjskim terenima, britansko Ministarstvo odbrane pokrenulo je projekat razvoja tehnologije za elektronsku kamuflažu (e‑camouflage), koja će britanskoj vojsci do 2015. godine omogućiti korišćenje „nevidljivih“ tenkova. Biće najefikasnija na pustinjskim terenima, a sa nešto manje efekta primeniće se i na drugim mestima. U budućnosti će tehnologija moći da se koristi i za kamuflažu ratnih brodova i aviona.

Elektronska kamuflaža se ostvaruje prevlačenjem površine oklopnog vozila nekom vrstom elektronskog mastila. Na njega se, korišćenjem sistema senzora, projektuje slika okolnog pejzaža, pa se vozilo uklapa u ambijent okolnog okruženja. Slika se projektuje neprekidno i obnavlja u realnom vremenu, tako da, bez obzira na kretanje vozila i promenu ambijenta, ono sve vreme ostaje teško vidljivo.

Tehnologija e‑camouflage razvijena je u okviru projekta Future Projected Vehicle kompanije BAE Systems, britanskog lidera u sektoru odbrane. Taj projekat ima za cilj istraživanje i razvoj novih tehnologija za zaštitu ljudstva i tehnike na bojnom polju. Osim „nevidljivih“ tenkova, u okviru projekta razvijen je i robot za pronalaženje i deaktiviranje mina Pointer, višenamensko modularno vozilo Bearer, polunevidljivo vozilo Wraith, pešadijsko transportno vozilo Safeguard i vozilo za napad Charger, kao i tehnologija biometrijske integracije, koja pomoću vrhunskih kompjuterskih programa u masi ljudi omogućava izolovanje potencijalnih opasnosti po bezbednost.

Robot spasava ranjenike

U narednih nekoliko godina očekuje se prava ekspanzija upotrebe besposadnih kopnenih vozila i drugih robotskih naprava. Već više od godinu dana američki vojni centri testiraju robota za lociranje i spasavanje ranjenika sa bojnog polja. To je BEAR (Battlefield Exstraction – Assist Robot), koji je napravila Vecna Robotics u saradnji sa Istraživačkim centrom za telemedicinu i napredne tehnologije TATRC.

Zadatak BEAR‑a je da locira ranjenog vojnika, dođe do njega, podigne ga i prenese na sigurno mesto. Ima simpatično lice medvedića, a kreće se dvema „nogama“ – guseničkim točkovima sa sfernim zglobovima u člancima, kolenima i kukovima. Pri kretanju je vrlo stabilan. Visina mu je 180 cm, tako da ranjenika može da podigne i stavi na neku izdignutu površinu. Pomoću hidrauličnih ruku nosi težinu do 227 kg, a može i da pravi precizne pokrete prstima.

Robotom se upravlja na dva načina: korišćenjem daljinskog upravljača – kontrolera postavljenog na rukohvatu puške M‑4 (Mounted Force Controller), što vojnicima omogućava da nesmetano drže oružje u rukama, ili gestovima, korišćenjem rukavice iGlove (proizvođač AnthroTronix). Zasad se za ovu primenu koristi ista verzija rukavice koju je ova kompanija razvila za druge (mirnodopske) primene, ali AnthroTronix planira razvoj specijalne rukavice za ovu primenu koja će imati dodatni akcelerator i daljinski kompas.

Osim traženja i spasavanja ranjenih vojnika, BEAR će imati i druge zadatke. Moći će da otkriva i demontira eksploziv i druge opasne materije, da pomaže u nadzoru i izviđanju... Za početak, njime će upravljati čovek, ali se za „medveda“ u budućnosti planira izdavanje složenijih komandi, na osnovu kojih će moći da izvršava i samostalne akcije.

SLEDEĆI TEKST U PC #176
preview
Intex HDMI Player
Branislav Bubanja


Nordeus

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter