GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #176 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Bojan Petrović
Smart telefon je novi računar, pa je red da se na njemu izdvoji i jedan, najbolji i najuspešniji operativni sistem. Ima li Android šanse da bude pobednik? Trenutno mu dobro ide...  «pročitajte više»
- PC #176 (April 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Bojan Stanojević
Za razliku od nedavno predstavljenih modela TouchSmart, HP AIO 200 nema ekran osetljiv na dodir, ali ipak nije ništa manje zanimljiv od njih. Na njemu možete da gledate i TV program...
preview
Nadežda Veljković
Život na planeti Zemlji opasniji je nego ikad, a neprijatelj je sve drugačiji. Pod danas ignorisanom, a onima s dužim (ne i boljim) pamćenjem prepoznatljivom parolom "Ništa nas ne sme iznenaditi", svetske vojne sile kreiraju nove vojnike i oružja budućnosti...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
iPhone 4 iz drugog ugla
Marko Savković
Otkako se pojavio, iPhone izaziva uglavnom pozitivne kritike, redefinišući čitavo tržište pametnih telefona. No, uglavnom se čuju korisnici Apple proizvoda - kako iPhone deluje jednom PC-jevcu?
nopreview
Domaći Internet oblak
Nikola Marković
Poslednjih meseci internet se pominje na svakom koraku, pa bi se reklo da se na Mreži dešavaju zanimljive stvari. Kuda će povoljni vetrovi odvesti naš Internet oblak?
nopreview
Tableti u oblacima
Boris Stanojević
Martovski CeBIT je u Hanoveru okupio sve - od elite IT sveta do malih firmi koje tek traže svoju šansu. Prošetali smo halama CeBIT-a i posmatrali budućnost uživo...
nopreview
Samsung u tri dimenzije
Branislav Bubanja
Blu-ray plejeri još uvek nisu ni u svetskim okvirima preuzeli primat u prodaji u odnosu na DVD uređaje, a već je na pomolu novi trend - 3D Blu-ray. Za razliku od televizora, ovi uređaji nisu previše skupi.
nopreview
Posle zime... i Barselone
Marko Savković
Nakon završenog Mobile World Congress-a u Barseloni bilo je jasno da nas čeka vrlo uzbudljivo proleće. 3D tehnologija je postala stvarnost i na telefonima, a novi modeli učiniće da ponovo nađemo opravdanje i zamenimo svoj džepni komunikator. Pred nama su se našli Samsung Galaxy S II, LG Optimus 3D, HTC Wildfire S, Desire S i Incredible.
nopreview
Tableti u naletu
Branislav Bubanja
Nakon iPad-a koji je do naših krajeva stizao alternativnim putevima i (pre)skupog Samsung Galaxy Tab-a, konačno i korisnici sa plićim džepovima mogu da razmišljaju o kupovini upotrebljivog tablet računara. Prestigio i ViewSonic nude zanimljive modele...
nopreview
Home Automation na delu
Mladen Mijatović
Posle prvih najava i prikaza tehnologije na kojoj se zasnivaju sistemi za automatizaciju doma, iz domaće firme Vucomm stiže kompletno rešenje za umreženi dom koje je prilagođeno potrebama širokog dijapazona korisnika.
nopreview
Noviteti iz Verbatim-a
Bojan Stanojević
Posle kraće pauze, Verbatim-ovi eksterni diskovi se opet mogu naći na našem tržištu. Dva modela koje smo ispitali pokazuju da ova firma drži korak s vremenom.
nopreview
Intex LCD SkyView
Branislav Bubanja
Kako da jeftino dođete do LCD televizora? Monitori sa Full HD rezolucijom mogu da se nađu za malo više od sto evra. Dodajte im samostalni TV tjuner, i za manje od 200 evra imaćete LCD TV...
nopreview
Samsung-ov USB 3.0 disk
Nebojša Rašković
Vreme USB 2.0 protokola je prošlo i proizvodi zasnovani na njemu polako nestaju sa tržišta, ustupajući mesto daleko bržim USB 3.0 gedžetima. Samsung-ov eksterni disk S2 je dobar ptimer.
preview
Branislav Bubanja
Ako u medija centru zadržite su samo elektroniku sa konektorima, cena će biti niža. Ukoliko imate USB flash ili hard disk velikog kapaciteta, ovaj koncept itekako ima smisla...
nopreview
Samsung Sens R540
Bojan Stanojević
Posle mnogo najava, Samsung-ovi prenosivi računari biće dostupni i u domaćim prodavnicama. Prikaz započinjemo jednim klasičnim modelom koji nosi oznaku Sens R540.
nopreview
Vrlo povoljan MFP
Nebojša Rašković
Mali inkjet MFP uređaji potisnuli su klasične štampače, zahvaljujući povoljnoj ceni po otisku. U HP-ovoj ponudi, pristupačnom cenom ističe se Deskjet 3050.
nopreview
Didonator: Mačke iz visokog (IT) društva
Jelena Rupnik
Kažu da su mačke idealni kućni ljubimci za kompjuterske stručnjake: i jedne i druge bije glas da su po malo asocijalni, najaktivniji su noću, a miševe da i ne spominjemo. Šta svet gedžeta nudi ljubiteljima mačaka?
preview
Nenad Veljković
Kompaktni DSLR sa 12 Mp, širokim ISO rasponom i AutoISO funkcijom, moćnim AF sistemom i Movie režimom dobar je predstavnik Pentax-ove Entry Level klase. Podrška za dva RAW formata i brzina od šest sličica u sekundi zvuče vrlo zanimljivo...
nopreview
Marija Šuljagić, Alpha Copy
Andrijana Maksimović, Aleksandra Šakić
Kako to izgleda kada se jedna žena u telekomunikacionoj firmi bavi implementacijom franšize, veleprodajom, koordinacijom komunikacije između sektora unutar kompanije, nabavkom robe, logistikom, marketingom, obukom? Razgovarale smo sa Marijom Šuljagić iz preduzeća Alpha Copy.
nopreview
Kancelarijski gedžeti
Andrijana Maksimović, Aleksandra Šakić
Maxell-ov ram za slike, Gigabyte GM-M 7700 wireless laser miš za devojke, šarene Elite Intex Web kamere i antibakterijske podloge za miša.
nopreview
Lepša strana Web-a
Voja Gašić
Izlazak završne verzije Internet Explorer-a 9, istovremeno na 40 svetskih jezika, obeležen je 19.marta i u Beogradu. Još jednom kažemo da najpopularniji Web browser nikada nije bilo lepši i brži...
preview
Stevan Josimović
GIS postaje nezaobilazan deo informacionog sistema svake ozbiljne organizacije. Google je i u ovu oblast uneo revoluciju Google Maps-om i čuvenim Google Earth-om, pa je ponuda GIS softvera sve bolja, a Quantum GIS je vrhunac ponude slobodnog softvera.
preview
Kristijan Lazić
Panda Internet Security 2011 namenjen je korisnicima koji osim osnovnih bezbednosnih elemenata, očekuju i niz dodatnih funkcionalnosti. Pogledajmo šta sve on donosi...
nopreview
Norton-ov sigurni krug
Jovan Bulajić
Norton 360 predstavlja vrh ponude kompanije Symantec kada je u pitanju softver za zaštitu kućnih računara. Nova verzija 5 nudi brži rad i poboljšane opcije za zaštitu od raznih opasnosti... sa svih strana. Otud i ono 360 u nazivu - pun krug zaštite.
nopreview
Izaberite pravi
Marko Herman
Kanadski Corel svoje grafičke proizvode nudi pojedinačno, ali i u raznim paketima. Otkrijte koji je paket pravi izbor za vas.
preview
Dejan Ristanović
Nabavka računara za firmu usko je vezana sa licenciranjem softvera – kako uz optimalne izdatke biti legalan, i kako to na najbolji način iskoristiti? Pripremili smo opsežan vodič za licenciranje Microsoft, Autodesk i Adobe softvera. Za početak, objašnjavamo neke od pojmova i osnovnih pravila.
nopreview
Pod budnim okom Poreske uprave
Marko Herman
Kontrola legalnosti softvera odnedavno je poverena Poreskoj upravi. Dr Dejan Vidojević, pomoćnik direktora sektora za razvoj i računarsku podršku govori o zakonskoj regulativi u ovoj oblasti.
nopreview
Nelegalno... i legalno
Marko Herman
Slavica Maksimović, načelnik odeljenja za kontrolu legalnosti softvera, govori o načinu rada poreskih inspektora, toku kontrole i posledicama ako se naiđe na nelegalan softver.
preview
Dejan Ristanović
Priča o licenciranju Microsoft-ovog softvera počinje od OEM softvera koji kupujete zajedno sa računarom. To je najčešći (i najjeftiniji) način da dođete do legalnog Windows-a, ali i osnova za nabavku drugog softvera kroz programe količinskog licenciranja. Govorimo o pravilima nabavke i korišćenja OEM softvera, njegovim cenama, kao i raznim verzijama Windows-a i Office-a koje možete nabaviti kroz OEM program.
nopreview
FPP - softver u kutiji
Dejan Ristanović
Pojedinačni korisnici Microsoft Office najčešće kupuje "u kutiji", a to je i način nabavke upgrade verzija, kao i mnogih drugih programa. Softver u kutiji je u prednosti zbog mogućnosti da ga prenosite sa računar na računar, a ni cene nisu visoke kao nekad, pa vredi malo računati... Istovremeno predstavljamo i proizvode namenjene legalizaciji postojećih Windows računara, GGK i GGW.
nopreview
Pravi model za vašu firmu
Dejan Ristanović
Kada proučite sve modele licenciranja, ostaje da izaberete onaj "najbolji". Naravno, u raznim firmama to će biti razni modeli, ali neki saveti važe za svakoga...
nopreview
Količinsko licenciranje
Dejan Ristanović
Za firme koje poseduju 10 i više računara OVS ugovor predstavlja prirodno rešenje - softver plaćate u ratama a nove računare možete dodavati kako se firma širi. Opisujemo ovaj model licenciranja, dajemo cene i proračune za manju firmu, a zatim prelazimo na OLP model, kod koga se softver plaća odjednom - proverite šta vam više odgovara.
nopreview
Put do licence
Marko Herman
Predstavljamo neke od Microsoft-ovih partnera i njihovu ponudu novih računara sa softverom kao i softverskih paketa. Da vidimo šta nude Extreme, Ewe Comp, CT Computers i Win Win Computer Shop.
nopreview
Adobe licenciranje
Dejan Ristanović
Kako kupovati Adobe programe, "u kutijama" ili kroz program količinskog licenciranja? Dajemo cene i osnovne uslove.
preview
Dejan Ristanović
Autodesk, globalni lider u oblasti CAD softvera, nudi niz proizvoda od kojih je najpoznatiji AutoCAD. Licenciranja svih Autodesk-ovih proizvoda prate jedinstvena pravila, koja analiziramo, baš kao i opcije i ograničenja pojedinih licenci.
nopreview
Pitanja korisnika
Dejan Ristanović
Ljubaznošću kompanije Microsoft, prikupili smo pitanja koja korisnici najčešće postavljaju na partnerskim skupovima, a bave se konkretnim licencama, ograničenjima, dodatnim mogućnostima, načinu kontrole...
nopreview
Broj na tablici
Voja Antonić
Na primeru čitanja registarske oznake sa uličnog snimka, videćemo kako "nealgoritamske" neuronske mreže sarađuju sa "algoritamskim" programima.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
System Mechanic, Advanced SystemCare, WinZip System Utilities Suite i WinRAR 4.00.
nopreview
Potpuno e-mail rešenje
Aleksandar Rakić
Godinu dana nakon prethodne verzije, Mdaemon je na tržište izbacio novi, dvanaesti Messaging Server.
nopreview
Podrška širenju proizvodnje
Marko Herman
ERP rešenje KOMPAS usmereno je prema malim proizvodnim pogonima. Saznajte na koji način je KOMPAS omogućio unapređenje rada u preduzeću "Vega".
nopreview
Mala kamera, velika slika
Mladen Mijatović
Axis nastavlja s proizvodnjom novih modela IP kamera, uvodeći PTZ platformu i HD rezolucije i u niže slojeve tržišta. Predstavljamo vam dve minijaturne kupolaste PTZ kamere.
nopreview
LTE - prvi utisci
Mladen Mijatović
Mobilni operateri u Srbiji se uveliko pripremaju za novu generaciju prenosa podataka. Prenosimo utiske sa prvih LTE testiranja u mreži MTS-a - da li konačno dobijamo mobilni internet koji može da zameni ADSL/kablovski pristup?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Plaćanje telefonom
Zoran Kehler
Telefonski račun će uskoro biti mnogo veći, ali ne zato što će usluge telefonije poskupeti: uz NFC tehnologiju, robu i usluge ćete plaćati bezkontaktno, preko mobilnog telefona. Čim se proizvođači i operatori dogovore kome će ostati najveći deo provizije...
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #176
Aprilski DVD je u znaku sistemskih alata - na njemu ćete naći Windows 7 Service Pack 1 u svim relevantnim verzijama, kao i Panda Interent Security 2011 koji, kao čitalac časopisa "PC", možete besplatno koristiti 90 dana. Sekcija PC Utility posvećena je alatima za "prolećno spremanje" diska - optimizujte instalaciju vašeg operativnog sistema i oslobodite se nepotrebnih stvari koje su se mesecima taložile... Od pomoći mogu biti i dve PC Aplikacije: Hard Disk Manager 2011 i System Mechanic Professional. Pogledajte i zvezdu sekcije PC Antivirus, program Norton 360 v5, zatim par igara iz sekcije PC Games, a za vašu zabavu tu su PC TimeLine i PC Fun...
nopreview
Trostruka zabava u vašem domu
Dejan Ristanović, Voja Gašić
Novi televizori zaslužuju novu televiziju! U ovom specijalu predstavljamo digitalnu kablovsku televiziju D3 koju nudi kompanija SBB - upoznaćemo ponudu kanala i paketa, tri različita set-top box uređaja za korisnike različitih prohteva, zatim Video zonu u kojoj, po Video-on-Demand principu, možete gledati filmove, kao i Mix ponudu koja kombinuje digitalnu televiziju i broadband pristup Internetu. Pišemo i o ekranima na kojima televiziju vredi gledati - testirali smo najmoderniji Samsung D8000 kao i nešto manj modele, D7000, D6750 i D6510, a tu je i mali rečnik pojmova koji se koriste u svetu kućne multimedije i broadband-a.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter