GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #177 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Iznenađenje ispod haube
Bojan Stanojević
Navikli smo da snažni prenosivi računari izgledaju agresivno. Asus N53SV deluje jednostavno, spolja se ne razlikuje od ostalih modela serije N. Iznutra je sasvim druga priča...
- PC #177 (Maj 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Iznenađenje ispod haube

Asus N53SV. Ekran: 15,6” 1366×768 LED. Procesor: Intel Core i7 2630QM 2 – 2,9 GHz. Memorija: 4 GB. Disk: 640 GB. Optički uređaj: DVD RW. Grafika: GeForce GT540M + Intel GMA 3000. Operativni sistem: Windows 7 Home Premium 64. Cena: 89.999 din.

Kada smo otvorili kutiju, dočekao nas je elegantan prenosivi računar u sivom aluminijumskom kućištu – sve je govorilo da se radi o uobičajenom modelu namenjenom poslovnim ljudima. Ipak, jedan detalj je odudarao, a to je neuobičajeno velika jedinica za napajanje. Kada smo računar uključili i podigli Windows, stvari su postale jasnije...

U korak s vremenom

Novi Asus‑ov model pokreće takođe nov Intel‑ov procesor serije Sandy Bridge, ali ne bilo koji – radi se o Core i7 sa četiri jezgra. Već to objašnjava veliku jedinicu za napajanje, ali N53SV donosi još jedno prijatno iznenađenje: diskretnu grafiku GeForce GT540M, dakle čip iz gornje srednje klase, koji se lepo snalazi sa savremenim igrama. Reklo bi se da je ovaj računar veliki potrošač energije, što on i jeste kada radi pod punim gasom, ali je sasvim umeren ako nije mnogo opterećen: budući da procesori serije Sandy Bridge (uključujući Core i7) imaju i grafičko jezgro, korišćenje diskretnog grafičkog čipa nije obavezno. Što je još lepše, računar će ga sam uključiti kada primeti da grafičko jezgro na procesoru nije doraslo zadatku, a isključiti ga ako pišemo neki tekst ili surfujemo.

Hardver je dovoljno jak da zadovolji prosečnog gejmera, a u Asus‑u su razmišljali i o multimediji. Ekran ima standardnu rezoluciju, pa Full HD filmovi neće biti prikazani u punom sjaju, ali signal možete proslediti do televizora preko HDMI priključka. U računaru su Bang & Olufsen‑ovi zvučnici, pa ćete imati pristojan zvuk, tu je čitač memorijskih kartica, kamera rezolucije 2 Mp se može isključiti, a isto važi i za WLAN. Testirani uzorak je imao Blu‑ray uređaj, ali se u prodavnicama trenutno mogu naći samo verzije sa DVD pisačem.

Velika jedinica za napajanje je dorasla snažnom hardveru, ali se to baš i ne bi moglo reći za bateriju – sa 48 Wh, ona spada u prosek, a hardver ovog računara je prilično iznad proseka. To ne znači da će se baterija brzo isprazniti ako računar obavlja lagane poslove, ali ne računajte na igranje bez struje: u testu Battery Eater, N53SV je izdržao jedva malo više od sata – a diskretni grafički čip pri tome nije bio uključen.

Udoban za svakodnevni rad

I kada smo podigli poklopac, dočekala nas je ista poslovna elegancija koju smo uočili tokom raspakivanja. Ekran sjane površine vizuelno se uklapa u okolinu, tastatura ima blago sužen numerički blok, a površina tastera je ravna; tasteri su nešto mekši od proseka, ali s jasnim klikom. Iznad osnovnog, nalazi se blok multimedijalnih tastera, a ispod tastature je veliki i srazmerno precizan touchpad; ispod njega su LED diode za signalizaciju.

Ako ste profesionalni korisnik kome treba snažan prenosivi računar, a nervira vas agresivan dizajn gejmerskih (otprilike jednako snažnih) modela, Asus N53SV je odlično rešenje, pogodno za sve primene – a moći ćete sasvim lepo i da se poigrate na njemu. Najlepše od svega je to što mu je cena sasvim umerena – nepunih 900 evra, u koje je uračunat i Windows, uopšte nije mnogo za ovakav računar. Jedino morate da pazite kako ga koristite kada ste daleko od izvora struje.

Korisne adrese:

Laptop centar
http://www.laptopcentar.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #177
preview
HDD i SSD: Sukob dva sveta
Guido Lohmann


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter