GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #177 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Dašak svežeg vazduha
Stevan Josimović
Novozelandska firma Ambient Design je svojim painter-om ArtRage osvojila veliki broj korisnika. Program, pored atraktivnih mogućnosti i još atraktivnije cene, ima i "faktor X" uspešnosti...
- PC #177 (Maj 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dašak svežeg vazduha

ArtRage je pomalo nesrećno izabrano ime čiji je jedini kvalitet to što ostaje u ušima. Korisnička školjka na svu sreću nije rađena u besu, već je pažljivo promišljena, odlično dizajnirana i besprekorno implementirana. Najviše podseća na neke plug‑in‑ove čuvenog Kai Power Tools‑a, ali je za klasu brža, efikasnija i lepša. Ovaj odlični paint program je zbog svoje školjke pravi dašak svežeg vazduha na pomalo uspavanom i ukalupljenom tržištu.

Umetnost u nama

Elementi interfejsa su organizovani po pod-ovima i uvek lako dostupni
(kliknite za veću sliku)

ArtRage u aktuelnoj verziji 3 svakako nije u klasi Photoshop‑a ili Corel Painter‑a po broju opcija ili veza ka drugim alatima grafičke industrije. Ipak, on nudi raznovrstan skup alata, okretan je i štedi resurse, a ceni je teško odoleti. U današnje vreme multi‑core procesora, 4‑gigabajtnih laptopa i RAID nizova o štednji resursa se možda i ne razmišlja, ali šta ako volite da crtate napolju, a baterija vašeg laptopa izdržava manje od jednog sata pod opterećenjem Photoshop‑a i konstantnim „grabuljanjem“ po virtuelnoj memoriji? Šta ako uz program za crtanje morate da kotrljate još neku zahtevnu aplikaciju poput video‑editora i/ili browser‑a s gomilom tabova? Ili je Photoshop van vašeg budžeta i ima previše opcija? U svim tim situacijama ArtRage će zasijati punim sjajem.

Uz sve ograde oko broja opcija ArtRage‑a, ako pogledate primere iz korisničke galerije, videćete da se radi o kompetentnom programu za slikanje. Ima 15 alata za crtanje kojima možete postići mnogo toga, pošto se svaki alat može dodatno podešavati i prilagođavati. Ako imate relativno mali broj alata, njima brzo ovladate i svu pažnju posvećujete onome što želite da postignete. Uz to, ArtRage vas prosto mami da eksperimentišete i improvizujete.

Skup alata za crtanje čini lepu kolekciju i omogućava vam da se oprobate u svim tehnikama. Tu su četkica za slikanje uljem, olovka, krejon, vodene boje, molerski valjak, kreda, paletni nož, flomaster, air‑brush, rapidograf, sticker sprej, tuba s temperom, pa čak i tuba sa šljokicama i nešto što se zove gloop pen. Simulacija je dosta verna, a svi pomenuti alati dodatno ožive ako koristite neku od tabli za crtanje koje su osetljive na pritisak i/ili ugao. Malu zamerku imamo na to što teksturu na mnogim medijima nije moguće kontrolisati, ni po veličini ni po dubini. Takođe, ako želite da zakrivite (bend ili warp) sadržaj nekoj lejera, moraćete da potražite drugi alat jer ArtRage podržava jedino linearne transform alate.

Čudno je što ovakav softver nema jedan od prostijih ali efektnih trikova – simetriju. Simetrijom se vrlo lako postižu odlični efekti u pripremi pozadina za vaše crteže, a mnogi alati iz ArtRage‑a prosto vape za ovom opcijom. ArtRage vas neće sputavati u naporima da vizuelizujete svoje ideje, a ubrzo ćete upoznati i neka njegova skrivenija oruđa kao što su lejeri – taj element je sličan Photoshop‑ovom rešenju.

Iza maske

ArtRage meša i razmazuje boju na platnu
(kliknite za veću sliku)

Posebno interesantna opcija su maske, tj. matrice ili šabloni (stencils). Skup ponuđenih šablona je prihvatljiv, a mogu se dodati i sopstveni. Maske funkcionišu baš onako kako očekujete – sprečavaju da se boja širi van prosečenih delova maske. Naravno, možete ih povećavati i smanjivati, pomerati i rotirati do mile volje. Stencils sekcija nudi još dva interesantna moda koji samo na prvi pogled nemaju veze s tradicionalnim šablonima: lenjir (ruler) i vodič (guide). To su zapravo specijalni slučaj šablona, a razlika je u tome što lenjir neće dozvoliti da se ispod njega širi boja, dok će vam vodič samo pomagati u navođenju sredine četkice. Njen uticaj na papir i širenje boje vodič ni na koji način neće ograničavati.

Odabir boje je za pohvalu jer su prisutne sve moguće kombinacije HLS i RGB modova, pa ćete sigurno pronaći režim koji vam odgovara. Kada bi ArtRage pored ovih režima za odabir boje ponudio i kontrolu nad alpha kanalima, prešao bi u višu klasu proizvoda i otvorio sebi nova tržišta.

Tracing je interesantan trik koji funkcioniše tako što uvezete sopstvenu sliku ili fotografiju, a onda, kao preko pausa, precrtavate ono što vam je s te slike potrebno. Pri tome možete kontrolisati prozirnost i veličinu slike za precrtavanje, ali iz nekog razloga, ne i njen ugao. Sjajna opcija u ovoj sekciji jeste to što se boja bira direktno sa slike za svaki novi potez četkicom. To umnogome štedi vreme prilikom precrtavanja, ali zahteva navikavanje, osećaj za širinu četkice, kao i osećaj prilikom povlačenja linija. Ipak, takav rad je zabavan i daje odlične rezultate, naročito ako volite da radite sa stajlusom.

Kreativan bes

Napredna podešavanja za alate i širok izbor selekcionih modova
(kliknite za veću sliku)

Prava je šteta što neke opcije poput simetrije ili bolje transformacije lejera nisu implementirane u ovu verziju, pošto mnogi manje ambiciozni proizvodi to imaju. Uz malo truda, recimo po uzoru na čuvenog pretka svih modernih 2D painter‑a, program Deluxe Paint, ArtRage bi mogao da bude i odličan osnovni animatorski alat za raster animacije jer takav ne postoji na tržištu. Paketi za 2D animaciju retko imaju tako dobre paint kapacitete i često su krajnje asketski pa rad sa njima nije udoban i produktivan.

ArtRage 3 se isporučuje u dve verzije: Studio Pro i Studio. Studio Pro je znatno moćnija verzija i pretenduje da se nađe u ozbiljnijim studijskim okruženjima, pre svega zbog toga što nudi podršku Photoshop filterima i izvoz lejera u kanalne mape za potrebe 3D programa. Možda je to donekle pretenciozno, ali niko ne može da ospori odlične ilustratorske i slikarske kapacitete ArtRage‑a. Studio Pro verzija košta samo 80 dolara dok je Studio duplo jeftiniji. Na sajtu se iz nekog razloga može naći i starija verzija programa 2.6 po ceni od 20 dolara. Ona umnogome zaostaje za verzijom 3, ali je ArtRage‑u donela popularnost i poštovanje korisnika. Konačno, ArtRage postoji i u verziji za iPad, koja vam za 6,99 dolara nudi vrlo ozbiljan alat sa manje opcija od desktop verzije, ali finger painting‑u daje potpuno novo značenje.

Ako volite da crtate i slikate, ili vam je to posao, ArtRage nudi mnogo za uloženi novac. Ušteda u vremenu i materijalu isplatiće vam ArtRage za vrlo kratko vreme. S druge strane, postoje i konkurenti koji se razlikuju po mogućnostima i ceni, a svaki cilja na malo drugačiju korisničku grupu. I open source zajednica ima šta da ponudi u ovoj oblasti, a njihovu cenu i besplatnu pomoć koju korisnici i tvorci ovih programa daju ne treba potceniti. Dakle, izbori i vidici su široki pa birajte kome ćete se prikloniti carstvu. Nemojte propustiti da probate ArtRage u bilo kojoj varijanti jer se šarm, sposobnost, efikasnost i dobra cena retko pronalaze u istom paketu.

SLEDEĆI TEKST U PC #177
preview
Ko radi taj i greši
Voja Antonić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter