GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #178 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sharp poslovni monitori
Zoran Dranković
Poslovni monitori su namenjeni radu u najtežim uslovima - kad god, gde god i za bilo koje potrebe. Uglavnom treba non-stop da rade... i da budu vidljivi sa prilične daljine. Da vidimo šta mogu Sharp PN-L601B i PN-V601, dijagonala metar ipo.
- PC #178 (Jun 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sharp poslovni monitori

(kliknite za veću sliku)

Poslovne monitore velike dijagonale naći ćete pre svega na aerodromima i autobuskim/železničkim stanicama – to su monitori koji prikazuju red letenja/vožnje. Takođe se mogu videti u kontrolnim sobama dispečera ili drugih nadzornih službi, gde je više monitora poređano jedan pored drugog, prikazujući nekoliko zasebnih slika ili jednu veliku. Mogu biti postavljeni vertikalno ili horizontalno, u zavisnosti od sadržaja koji treba da prikazuju. Ima i drugih primena: reklame u tržnim centrima, supermarketima, restoranima, holovima hotela, u bankama, brokerskim firmama, sportskim dvoranama, stadionima... Čak mogu služiti za prezentacije i video‑konferencije.

Poslovni monitori su namenjeni radu u najtežim uslovima – kad god, gde god i za bilo koje potrebe. Uglavnom treba non‑stop da rade. Pošto ne koriste ventilatore, već se pasivno hlade, veoma su tihi i u njih ulazi minimalno prašine, te je njihovo redovno održavanje lako. Zbog nedostatka ventilatora, ugrađeni su toplotni senzori, koji u zavisnosti od unutrašnje temperature regulišu jačinu pozadinske svetlosti i održavaju temperaturu na optimalnom nivou. Da bi administratorima još više olakšali upotrebu, Sharp‑ovi inženjeri su dodali funkciju programiranja rasporeda rada monitora – čak osam zasebnih podešavanja za automatsko uključivanje i isključivanje, koje može biti na dnevnom ili nedeljnom nivou ili u tačno traženo vreme. Pritom, monitorima se može pristupiti sa udaljene lokacije, kroz Web browser.

(kliknite za veću sliku)

Za prikazivanje slike na ovim LCD panelima koristi se UV2A tehnologija (Ultraviolet‑induced multi‑domain Vertical Alignment). UV2A tehnologija znatno povećava iskorišćenje primljene svetlosti, povećava kontrast i poboljšava vreme odziva, što povoljno utiče na ukupne karakteristike monitora. Boljom kontrolom pozadinskog svetla, s manje snage dolazi se do iste količine svetlosti, odnosno sa istom količinom pozadinskog svetla povećava se sveukupna osvetljenost, a pri prikazivanju crne potpuno se zatvara dotok svetlosti. Krajnji rezultat je manja potrošnja električne energije.

Jedan od naprednih monitora iz ove Sharp‑ove familije je PN‑L601B. Prvo što ćete primetiti jeste dijagonala od metar i po (preciznije 152 cm ili 60 inča). Sve što je na ekranu može se videti s više (desetina) metara udaljenosti, zahvaljujući HD rezoluciji, što ga čini više nego povoljnim za javne prostore. Hedonisti mogu da ga koriste kao zamenu za računarski monitor, ali to ipak nije njegova primarna funkcija. Interesantna opcija je dodatna nalepnica Sharp‑ovog logotipa i oznake za obeležavanje dve prednje komande u horizontalnom položaju, za slučaj da monitor stoji uspravno!

Model PN‑V601, takođe dijagonale metar i po, specifičan je po tome što mu je ram oko slike samo 6,5 mm (2,4 mm na desnoj i donjoj ivici i 4,1 mm na levoj i gornjoj ivici), pa se više ovih ekrana može povezati u željenu matricu kako bi prikazali mnogo veću sliku. Sa izrazito tankim okvirom koji se jedva primećuje, slika na više monitora prosto očarava. Time se nadoknađuje HD Ready rezolucija ovog modela. Poslovni monitori imaju i poslovnu cenu, ali zbog prednosti koje nesumnjivo pružaju, u skorijoj budućnosti ih očekujemo u našem okruženju.

Korisne adrese:

Digitron ist
http://www.digitron-ist.co.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter