GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #179 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
TabLetovanje 2011
Marko Savković
Kako da ostanete u kontaktu dok ste na odmoru? Ekran mobilnog telefona je ipak premali za komforan pristup Internetu, što je dobar razlog da kupite jedan od pet tablet računara koji su odskora pristupačni i na našem tržištu.
- PC #179 (Jul/Avgust 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

TabLetovanje 2011

ZTE V9+
(kliknite za veću sliku)

Trend tablet uređaja nije zaobišao ni naše tržište. Nakon inicijalnog pojavljivanja Apple iPad-a i odgovora konkurencije, sa zadovoljstvin primećujemo da izbor nikada nije bio bolji. Domaći operatori ih nude uz internet pakete, a sve popularnija Android platforma, jaka baza domaćih aplikacija, kao i dolazeće leto otvaraju sezonu nabavke tablet-a. Na njima možemo pregledati fotografije, slušati muziku, gledati filmove, ali i igrati video igre na godišnjem odmoru. Naravno, tu je i čitanje knjiga kao i upotreba standardnih aplikacija za mobilne uređaje.

HTC Flyer

Iako je dugi niz godina zaslužan za inovacije na polju mobilnih uređaja, HTC je prilično dugo čekao da se uključi u tablet utakmicu. Iako je kompanija ranije imala klasične tablet modele sa Windows-om, HTC Flyer je prvi njihov tablet sa Android operativnim sistemom. Dolazi u bogatoj opremi, sa kožnom torbicom i kapacitivnom olovkom, koja predstavlja jedan od glavnih aduta. Pre izvesnog vremena HTC je patentirao način za precizno unošenje podataka na kapacitivnim ekranima, pa je bilo pitanje vremena kada će tehnologija zaista biti iskorišćena.

HTC Flyer
(kliknite za veću sliku)

Pred nama se našao kompaktan tablet sa ekranom dijagonale 7 inča, spakovan u aluminijumsko kućište, a masa od 420 grama je sasvim prihvatljiva za držanje u jednoj ruci. Za Flyer je izabran procesor sa jednim jezgrom, ali radnim taktom od čak 1.5 GHz i gigabajtom RAM-a. Raspoloživo je 32 GB interne memorije, kao i memorijski microSD slot za nadogradnje. U pakovanju se osim samog uređaja dobija punjač, kabl za sinhronizaciju i olovka sa malom AAA baterijom. Ona na sebi ima dva tastera, pa osim funkcije pisanja može da služi za podvlačenje teksta ili brisanje napisanog.

Nakon kraja ere rezistivnih ekrana nestala je i mogućnost preciznog pisanja po ekranu, pa je ova kompanija patentirala HTC Digital Pen. Olovkom pišete u biloj kojoj aplikacija, a nakon prvog dodira sa ekranom snima se statična slika po kojoj pišemo. Ovu sliku je moguće dodati u notes, tokom sastanka snimati razgovor i kasnije pregledati zabeleške. Sastanke je moguće nastaviti i narednih dana, tačno tamo gde smo stali sa pisanjem. Prilikom pisanja belešku je moguće snimiti u internu memoriju, na memorijsku karticu ili sinhronizovati sa cloud serverima kompanije zaslužne za Evernote softver koji je izabran kao sistemski alat za beleške.

Huawei IDE­OS S7 Slim
(kliknite za veću sliku)

Flyer je opremljen sa dve kamere, zadnja od 5 Mp je namenjena fotografisanju dok je prednja predviđena za VoIP pozive. Na ovom modelu nije implementiran dialer tako da ga nije moguće koristiti umesto telefona. Flyer radi kako u portrait tako i u landscape režimu, a interesantno je da se i tasteri pomeraju zajedno sa orijentacijom ekrana. Pored tri funkcijska tastera, samo olovkom je moguće aktivirati i četvrti kojim je moguće definisati tip i širinu čektice, boju... Olovka čini veliku prednost ovog tableta a od nje se očekuje još više jer će HTC uskoro zainteresovanim programerima staviti na raspolaganje API za njenu upotrebu.

Kada je u pitanju instalirani softver, HTC se odlučio da ovaj model na tržište izađe sa verzijom Android-a 2.3.x, pošto se Honeycomb izgleda pokazao nestabilnim. Tablet je u potpunosti lokalizovan na srpski, kako u menijima tako i u smislu tastature i ugrađenog rečnika za ispravljanje. Još jedan veliki adut ove kompanije je HTC Sense koji je veoma sličan onom koji smo videli na telefonu Sensation. Nakon detaljnog testiranja Flyer se odlično pokazao pa ga preporučujemo svima kojima odgovara dijagonala ekrana od 7 inča.

Samsung Galaxy Tab 10.1v

Sam­sung Ga­laxy 10.1v
(kliknite za veću sliku)

Kada govorimo o uređajima dijagonale 10 inča, iPad je dobio ozbiljnu konkurenciju. Samsung Galaxy 10.1v je najavljen u februaru u Barseloni od nedavno je dostupan i kod nas. Izgleda atraktivno, sa krivinama na poleđini koje osiguravaju da tablet i pored velike dimenzije ne isklizne iz ruku. Masa od 600 grama je u rangu konkurentskog iPad-a 2.

Prednjom stranom dominira ekran rezolucije 1280*800 piksela, što smatramo punim pogotkom za ovu veličinu ekrana. Na njemu je moguće reprodukovati 720p video materijale, što se ne može reći za iPad sa svega 1024*768 piksela. Uglovi gledanja su sasvim zadovoljavajući a nivo detalja odličan za uređaj ovih dimenzija. Poleđina je rezervisana za kameru rezolucije 8 Mp sa LED blicem, dok je prednja kamera rezolucije 2 Mp, što postavlja nove standarde pred konkurenciju. Ugrađeno je 16 GB memorije, a prava je šteta što nju nije moguće nadograditi memorijskim karticama. Ipak, prava poslastica je procesor - ovo je prvi tablet na našem tržištu sa NVIDIA Tegra 2 - sve aplikacije rade brzo, a multimedija prosto leti.

Sam­sung Ga­laxy Tab
(kliknite za veću sliku)

Kada je u pitanju sistemski softver, pozdravljamo odluku Samsung-a da se ne meša u stock Android 3.0 korisnički interfejs, koji donosi pravo osveženje. Možda će neka od verzija TouchWiz nadogradnje u budućnosti doći sa nekom novom verzijom softvera, a nadamo se da će Samsung biti oprezan sa modifikacijama. Korisnički interfejs nove verzije Android-a izgleda sjajno, a većina sistemskih aplikacija je odlično formatirana kako bi se maksimalno iskoristio landscape prikaz i korisniku ponudilo više informacija na jednom mestu.

Čitava platforma počiva na drugačijoj filozofiji korišćenja od one na smart telefonima, pa su hardverski tasteri zamenjeni virtuelnim, na ekranu. Desilo nam se par puta da nam oni zafale ali smo se brzo navikli na novi Android. Ugrađeni browser odlično prikazuje sve vrste stranica uključujući i one sa Adobe Flash sadržajem pa je i na ovom polju ovaj tablet bolji od iPad-a. Ipak, dešavalo nam se da na stranicama koje nisu dobro optimizovane Flash sadržaj maksimalno uspori rad - biće još poslao oko nje, ali podrška za Flash spada u velike prednosti Android tableta. U svakom slučaju, Galaxy Tab 10.1v predstavlja pravo osveženje na polju tableta ove dijagonale.

Za prikaz serije tablet računara pogledajte PC #179.

SLEDEĆI TEKST U PC #179
preview
Paviljoni, veliki i mali
Bojan Stanojević



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter