GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #179 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Paviljoni, veliki i mali
Bojan Stanojević
Prenosive računare HP-ove serije Pavilion već smo nekoliko puta predstavljali, ali nove verzije neprestano stižu. Isprobali smo dva kandidata: dv7 je pomalo sličan prethodnicima, a dm1 donosi nove ideje...
- PC #179 (Jul/Avgust 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Paviljoni, veliki i mali

Pavilion dv7 je uobičajen 17“ prenosivi računar, zamišljen kao alternativa stonom PC‑ju. Dizajniran je donekle slično starim modelima ove serije, ali je HP prihvatio kritike i odustao od kućišta s površinom visokog sjaja, tako da ovde nećete ostavljati otiske prstiju na sve strane; kada podignete poklopac, videćete da to, nažalost, ne važi i za ekran. Ispod ekrana je tastatura s numeričkim blokom, a iznad je HD Web kamera. Tradicionalno, na poklopcu je HP‑ov znak koji svetli kada je računar uključen.

Posao i(li) zabava

HP Pavillion dv7. Ekran: 17,3” 1600×900 LED • Procesor: AMD Phenom II X2 N660 3 GHz • Memorija: 4 GB • Disk: 750 GB • Optički uređaj: DVD RW • Grafika: Radeon HD4250+Radeon HD6650 • Operativni sistem: Windows 7 Home Premium 64 • Cena: 72.990 dinara.
(kliknite za veću sliku)

Pavilion je serija koja, po HP‑ovoj podeli, obuhvata računare za zabavu; uprkos tome, dv7 deluje ozbiljno, a ima i čitač otisaka prstiju, što je generalno odlika poslovnih računara. Ispod tastature je prostrani touchpad sa osvetljenim okvirom, i to je otprilike sve što ćete videti – na velikoj površini ostalo je puno praznog prostora.

Da računar ima natprosečne multimedijalne kapacitete, možete da vidite ako ga pogledate odozdo: uz velike rupe za zvučnike primetićete i natpis Tripple Bass Reflex Subwoofer. Naravno da o pravom subwoofer‑u nema ni govora, ali Pavilion dv7 zvuči natprosečno dobro. S druge strane, rezolucija ekrana je 1600×900 tačaka – sasvim solidno, ali nije Full HD; naravno, ostaje opcija da sliku sprovedete na televizor ili veliki monitor preko HDMI priključka. Priču o multimediji zaokružuju čitač SD kartica i DVD pisač sa „tacnom“, dakle nema uobičajenih problema sa minijaturnim slot uređajima.

Pavilion dv7 je zasnovan na AMD‑ovoj platformi (to važi za verziju 6000em koju smo testirali, a postoje i verzije sa Intel‑om), sa proverenim čipsetom M880G i procesorom Phenom II N660 sa dva jezgra – ovo je prvi put da se srećemo sa mobilnim Phenom‑om, a rezultati su vrlo povoljni: veći keš i naprednija arhitektura od uobičajenog Athlon‑a daju mu bolje performanse, a računar je pod punim opterećenjem u testu Battery Eater izdržao gotovo sat i po, što je za ovako veliki računar sa standardnom šestoćelijskom baterijom vrlo dobar rezultat. U okviru čipseta je i integrisana grafika Radeon HD4250, što je dobra preporuka za multimediju, ali u HP‑u su mislili i na gejmere, pa su ugradili i diskretni čip Radeon HD6650 s kojim možete lepo da se igrate, a možete i da ga isključite i koristite integrisanu grafiku da biste uštedeli energiju. Gigabitni Ethernet, wireless tipa n i Bluetooth u ovoj klasi se podrazumevaju.

Ako ne volite da čeprkate po unutrašnjosti stonog računara, Pavilion dv7 je ozbiljna alternativa: veliki ekran, prostrani disk (uz opciju korišćenja još jednog) komforna tastatura, dobre performanse i mogućnost korišćenja u najrazličitije svrhe, potpuno su u skladu sa cenom, u koju je uračunat i Windows. A ako baš morate, možete i da ga ponesete sa sobom.

Fusion aduti

HP Pavillion dm1. Ekran: 11,6” 1366×768 LED • Procesor: AMD E-350 1,6 GHz • Memorija: 3 GB • Disk: 320 GB • Grafika: Radeon 6310 • Operativni sistem: Windows 7 Home Premium 32 • Cena: 49.990 dinara.
(kliknite za veću sliku)

Pavilion dm1 ćete mnogo češće nositi sa sobom – radi se o jednom od onih malih prenosivih računara koji se nalaze na granici između netbook‑a i notebook‑a. Malo je deblji i teži od uobičajenih netbook‑a, a nema ugrađen optički uređaj... barem ne u kućištu, ali se dobija eksterni. Mali dm1 ima većinu obeležja serije Pavilion, uključujući i HP‑ov znak na poklopcu, ali on ovde ne svetli kada je računar uključen. Naravno, na računaru sa ekranom od 11,6“ nije bilo mesta za numeričku tastaturu, ali je ispod tastature relativno veliki touchpad. Za čitač otisaka prstiju bilo je mesta, ali on nije ugrađen.

I dm1 je zasnovan na AMD‑ovoj platformi, ali potpuno novoj – u pitanju je AMD Fusion, koji je odavno najavljen, ali se tek nedavno pojavio na tržištu. Čekanje se isplatilo: AMD E‑350 radi na 1,6 GHz, ima dva procesorska jezgra, ali i treće, grafičko – Radeon 6310, koje podržava DirectX 11. To znači da ćete se na ovom računaru bolje igrati nego na dosadašnjim modelima netbook‑a, uključujući i one sa diskretnom grafikom NVIDIA ION. Ovo jezgro podržava i DXVA akceleraciju, pa dm1 s lakoćom prikazuje pravilno kodirane Full HD MKV filmove, ali se ipak pomalo muči sa onim koji su kodirani nepravilno (gde DXVA ne pomaže). Naravno, ekran ne podržava punu HD rezoluciju, ali tu je ugrađeni HDMI priključak za vezu sa televizorom.

Fusion donosi poboljšanje performansi malih računara, s ponekim kvantnim skokom, što pokazuju svi testovi, ali šta je s potrošnjom energije? I tu smo doživeli prijatno iznenađenje: dm1 je, sa standardnom šestoćelijskom baterijom, na testu Battery Eater izdržao više od tri sata pod „punim gasom“, što je rekordna vrednost.

Pavilion dm1 je skuplji od uobičajenih netbook‑a, ali za to ima nekoliko dobrih razloga. Po performansama, ali i po kapacitetima, vrlo je blizu većim i ozbiljnijim prenosivim računarima, na njemu možete da se poigrate i da pogledate većinu HD filmova. Ekran ima višu rezoluciju od mnogih netbook‑a, ugrađene su tri USB utičnice i HDMI, te podržani gigabitni Ethernet, n wireless i Bluetooth, a u skladu sa savremenim trendovima, i DLNA. Najzad, dobijate i DVD pisač koji ne morate da nosite sa sobom, a možete da radite zaista dugo bez strujnog priključka. Da li vredi? Mi mislimo da vredi i više – ovaj mali računar vam bezrezervno preporučujemo.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #179
preview
Foto-štampači
Nenad Veljković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter