GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #179 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Foto-štampači
Nenad Veljković
Foto-amateri se ne zadovoljavaju uvek razmenom fotografija na Internetu ili letimičnim pregledom slika na monitoru. Šta pružaju štampači koje možete nabaviti u našim prodavnicama? Isprobali smo Canon Selphy CP800, Sony Cyber-shot Total Solution, Canon PIXMA IP 4850 i HP PhotoSmart E AIO CN255B.
- PC #179 (Jul/Avgust 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Foto-štampači

Počnimo od predstavnika dye‑sublimation štampača. Canon je pripremio kompaktan uređaj sa LCD ekranom i portom za sve tipove memorijskih kartica. Uostalom, dobitnik je prestižne nagrade Professional Photographer Hot One Winner 2011.

Canon Selphy CP800

Canon Selphy CP800
(kliknite za veću sliku)

Ako ne želite da se bavite naknadnom obradom svojih fotografija, Selphy CP800 predlaže najčešću kombinaciju opcija koju bi trebalo da očekujete od jednostavnog foto-štampača. Ubacite u njega memorijsku karticu ili spojite aparat sa štampačem, odaberete sliku i pritiskom na taster štampa počinje. LCD ekran dijagonale 6,3 cm će vam pomoći da uspostavite kontrolu, a ako vam je potrebno više, uvek možete inicirati štampanje sa računara oslanjajući se na USB vezu. Konektivnost se može povećati i dodavanjem Bluetooth veze (opcioni Canon Bluetooth Unit BU‑30), posle čega sledi štampa slika direktno sa mobilnih telefona koji podržavaju Bluetooth 2.0 i PictBridge tehnologiju. Otisak se formira na papiru formata dopisnice (10×15 cm) ili vizit karte (tad je potrebna posebna kaseta za papir), a slike se mogu štampati i do samih ivica foto‑papira za 47 sekundi. Deklarisana trajnost vodootpornih otisaka je 100 godina.

Ugrađeni softver može detektovati lice i tako ispraviti fotografije na kojima ono ispada tamno s obzirom na izuzetno svetlu pozadinu. Za portrete je uključena i optimizacija kontrasta i šuma. Tu je i redukcija crvenih očiju, ukoliko ste to propustili da uradite u toku samog fotografisanja. Na raspolaganju je i pet efekata – Black & White, Sepia, Vivid, Neutral i Positive Film. U Shuffle režimu moguće je smestiti 8 do 20 slika na jedan papir. Iako se ta opcija reklamira kao kolaž, pre bi rekao da se radi o mogućem sistemu papirne katalogizacije, slično nekadašnjem kontakt‑printu.

Podržan je DPOF (Digital Print Order format) pa je moguće označiti slike sa aktuelnog medija koje treba štampati, izabrati broj primeraka i orijentaciju. Time se zapravo kreira tekstualni fajl koji se nalazi u direktorijumu gde su i same slike. Iako se prilikom štampe troši puno mastila a i štampa nekome može biti spora, preporučimo ovaj model kao dobro i kompaktno rešenje.

Sony Cyber‑shot Total Solution

Sony CyberShot DSC-W80 + DPP-FPHD1
(kliknite za veću sliku)

Sledeći kandidat je zanimljiva kombinacija – u paketu dobijate kompaktan štampač i foto‑aparat; dobar početak pred polazak na odmor. Sony CiberShot DSC‑W80 je digitalni aparat koji nudi rezoluciju 7,2 Mp. Neka vas ovaj podatak ne obeshrabri jer je reč o Sony Super HAD CCD foto-senzoru (Hole Accumulated Diode) koji na poseban način omogućava da svaka ćelija dobija maksimum svetla, povećavajući mu tako osetljivost i redukujući šum.

Kvalitetna Carl Zeiss optika 3x zum. U kameri je 31 MB interne memorije pa možete snimiti dosta fotografija i bez potrebe za memorijskom karticom. Detekcija lica pomaže "usrednjavanju" slika koje se prave u neobičnim (teškim) svetlosnim uslovima. U aparatu možete ukloniti efekat crvenih očiju i primeniti razne druge efekte. Podržana je i Super SteadyShot stabilizacija slike. LCD ekran je dijagonale 6,3 cm i dovoljan je za praćenje osnovnih obrada na slici. Aparat ima poseban docking station (Cyber‑shot cradle/printer) sa HD izlazom, pa se aparat može povezati i sa nekim od Sony BRAVIA HD televizora. Spomenimo i to da aparat ima video režim sa snimanjem u MPEG formatu (640×480, 30fps). Za tu svrhu postoji i mali daljinski upravljač koji se može koristiti i prilikom štampanja.

Aparat se preko pomenutog docking station‑a povezuje sa štampačem, pa ga u kontekstu sa njim možemo posmatrati i kao posebno napredni LCD monitor. Dakle, ukoliko želite da odštampate sliku koju vidite na displeju aparata, pomerite prekidač postolja u položaj A i na daljinskoj kontroli pritisnite taster Print.

Canon PIXMA IP 4850

Canon PIXMA IP 4850
(kliknite za veću sliku)

Red je da predstavimo i jedan klasičan foto-štampač. IP 4850 zahteva vezu sa računarom i prethodno obrađenu sliku, a namenjen je zahtevnijim korisnicima. Kartridži sa bojom (ima ih pet) su odvojeni, što smatramo prednošću koja optimizuje potrošnju mastila. Zapremina kapljice je 1 pl, životni vek crnog odeljka 341 strana a kolor odeljka 520 strana. Računica se odnosi na klasičan Canon format 10×15, štampu na Glossy papiru posredstvom Windows 7 drajvera.

Štampač ima prednji i zadnji ulaz za medije koji prima do 150 listova, pa podržava i 300 gramske papire. Tu je i ležište za direktnu štampu na DVD i CD medijima. Štampač ima funkciju za automatsko obostrano štampanje, a moguće je i štampanje fotografija iz video zapisa zahvaljujući softveru Full HD Movie Print, kao i štampanje podataka sa Interneta pomoću funkcije Easy‑WebPrint EX.

HP PhotoSmart E AIO CN255B

HP MF PhotoSmart E AIO CN255B
(kliknite za veću sliku)

Kako ostati u foto-sferi a ne predstaviti još jedan interesantan varijetet foto‑štampača – multifunkcionalnu mašinu. Hewlett‑Packard je očito napravio dobru kombinaciju koja odskače od one klasične Office varijante baš zbog ove PhotoSDmart komponente – štampača. Ima četiri kertridža (black, cyan, magenta, yellow). Ulazna fioka prima 80 a izlazna 15 listova papira. I ovaj model prima papir od 75 do 300 g/m2.

Standardna (i jedina) memorija štampača je 64 MB. Rezolucija u kopir (skener) režimu je 1.200 dpi (48‑bit), uz drajverski podržanu manuelnu duplex štampu. Maksimalni broj kopija u kopir režimu je 30. Štampač je kompatibilan sa memorijskim karticama: Memory Stick, Memory Stick Duo, Secure Digital/MultimediaCard, Secure Digital High Capacity Card, pa štampa slika teče uz posredstvo računara. Preporuka za sve koji bi da uz solidan foto-štampač dobiju mali Office centar.

Korisne adrese:

Tehnomanija
http://www.tehnomanija.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #179
preview
Džepni 3G ruter
Mladen Mijatović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter