GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #179 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Džepni 3G ruter
Mladen Mijatović
D-Link DIR-457 je bežični ruter koji obezbeđuje vezu sa Internetom preko 3G mreže. Velik je poput iPhone-a, ima baterije, kožnu torbicu i... privlači poglede.
- PC #179 (Jul/Avgust 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Džepni 3G ruter

D-Link DTR-457. Konektivnost: GPRS / EDGE / UMTS / HSPA mobilni Internet, 802.11b/g WiFi, USB interfejs za vezu s računarom • Režimi rada: 3G modem (1 klijent) / 3G ruter (16 klijenata) • Odlike: Firewall, WPS, deljeni storage na micro SD kartici, UPnP, Port Forwarding, DMZ, dinamički DNS • Dimenzije: 110×65×13,6 mm; 103 grama • Cena: 210 evra.

3G ruteri nisu neka novost, ali dok većina modela predstavlja neku vrstu hibrida malog kućnog rutera kome je pridodata mogućnost povezivanja na mobilni Internet, ređe se srećemo s uređajima koji su namenski napravljeni tako da budu što mobilniji. Jedan takav biser je D‑Link DIR‑457, mobilni ruter sa 3G uplink‑om i bežičnim WiFi interfejsom, opremljen sopstvenom baterijom i minijaturizovan do dimenzija mobilnog telefona.

DIR‑457 će vam zapasti za oko i poželećete da ga imate, čak i ako vam realno nije mnogo potreban – delom zbog svoje funkcionalnosti, a delom i zato što privlači pažnju belim poliranim kućištem. Velik je poput modernog smart telefona, s kojima deli još neke sličnosti – ispod poklopca se nalazi baterija nalik na bateriju telefona, podnožja za SIM i Micro SD kartice, a sa spoljne strane kućišta je micro USB konektor preko koga se povezuje računar i puni baterija. S bočne strane je još jedan preklopnik kojim se bira režim rada – ovaj uređaj može da radi kao WiFi ruter ili kao običan 3G modem. U modemskom režimu, DIR‑457 se preko USB interfejsa povezuje na računar na koji se instalira aplikacija, čijim pokretanjem se ostvaruje veza sa Internetom. WiFi AP je tada isključen a čitava stvar nije naročito zanimljiva jer je sve potpuno isto kao i kod 3G modema koje domaći mobilni provajderi nude korisnicima.

U režimu rutera uređaj možete povezati USB kablom s računarom da biste ga podesili, posle čega je on potpuno samostalan - stavite ga gde god vam je zgodno, a on će se povezati na Internet i u svojoj okolini obezbediti WiFi signal. Ovaj instant hot‑spot obezbeđuje izlaz na Internet za najviše 16 klijenata – notebook računara, smart telefona i drugih uređaja koji imaju WiFi interfejs. Žičani LAN segment ne postoji – na ovako malom uređaju nije bilo mesta za Ethernet interfejs.

Zašto je ovo interesantno? DIR‑457 možete da ponesete sa sobom i postavite na bilo koje mesto gde postoji pokrivenost mobilnim Internetom ‑ ako nemate mnogo sreće sa pokrivenošću mobilnom mrežom, jednostavno ga postavite tamo gde je signal najjači, koliko god to mesto bilo nezgodno. Iako se podešavanje rutera može obaviti preko USB kabla i softvera koji stiže u kompletu, možete mu pristupiti i na uobičajen način – kroz Web browser. U meniju postoje unapred definisana podešavanja za naše mobilne provajdere, ali nisu potpuna, pa ćete verovatno morati ručno da unesete parametre za 3G Internet. WiFi vezu je poželjno zaštititi – podržane su enkripcije WEP, WPA i WPA2, kao i tzv. WPS (WiFi Protected Setup) koji omogućava brzo podešavanje bezbedne veze unošenjem generisanog PIN‑a u klijentski uređaj.

Ovaj mali ruter nudi sve funkcionalnosti koje ćete naći kod većine kućnih/SOHO modela – firewall, filtriranje po MAC i IP adresama, podršku za DMZ, UPnP, Remote Management itd. Neke od uobičajenih funkcionalnosti su ograničene pravilima koja nemaju nikakve veze sa samim ruterom. Naime, domaći provajderi mobilnog Interneta po pravilu daju svojim korisnicima IP adrese iz privatnog opsega, i u tom slučaju ruteru je nemoguće pristupiti sa WAN strane (Interneta), pa su Port Forwarding, dinamički DNS servisi, demilitarizovane zone i sve ono što biste želeli da koristite u mreži a što se oslanja na ove funkcije, praktično neupotrebljivi.

Za utehu može da posluži opcija File Sharing, koja zapravo radi kao mali storage server. Dodavanjem Micro SD kartice u DIR‑457, njen sadržaj postaje dostupan svima u mreži poput deljenog foldera ili mrežnog diska u Windows okruženju, što korisnicima omogućava da dele, razmenjuju i čuvaju datoteke na bezbednom mestu.

Korisne adrese:

D-Link Adria
http://www.dlinkadria.eu

SLEDEĆI TEKST U PC #179
preview
Robustni čuvar ulaza
Mladen MijatovićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter