GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #179 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Robustni čuvar ulaza
Mladen Mijatović
Osim uvida u unutrašnjost, dobro je znati i šta se dešava u okolini zgrade, a za to su potrebne kamere koje mogu da izdrže sve temperaturne i klimatske uslove. Kandidati su Axis M3113-VE i M3114-VE.
- PC #179 (Jul/Avgust 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Robustni čuvar ulaza

Axis M3113-VE/M3114-VE. Od 160×90 do 1280×800 (kod M3113-VE do 800×600) • Video-kompresija: M-JPEG, H.264 • Zaštita: Od -20 °C do +50 °C, zaštita od svih klimatskih elemenata i vandalizama (IP-67, NEMA 4X) • Ostalo: Tampering alarm, PoE napajanje.

Da bi kamera za video‑nadzor uspešno obavljala svoj zadatak pod vedrim nebom, mora da ispuni nekoliko uslova. Pre svega, elektronske komponente i mehanički pokretni delovi moraju biti takvi da nesmetano funkcionišu u širokom rasponu temperatura – i po letnjim žegama i u ledenoj zimskoj noći. Zatim, neophodno je obezbediti zaštitu od vlage, kiše, snega, sunca, prašine, a u primorskim krajevima i od morske soli i svega onoga što čini atmosferske elemente u konkretnom slučaju. Na kraju, ne treba zaboraviti ni ljudski faktor – kamera je neprijatelj svakome ko se bavi nekim nepoštenim zanatom i taj će sve učiniti da je onesposobi, a nisu retki ni činovi bezrazložnog uništavanja (vandalizam). Zbog toga se neki modeli kamera štite pravim pravcatim oklopima koji mogu da izdrže nasilnički tretman.

Početkom jula, na naše tržište stižu dva nova modela Axis kamera, namenjena spoljnoj montaži, kod kojih su implementirana sva tri pomenuta aspekta zaštite. Axis M3113‑VE i Axis M3114‑VE razlikuju se samo po rezoluciji – najviše što prva kamera može da pruži je SVGA slika, dok drugi model može da se pohvali HD rezolucijom (720p, odnosno 1 Mp). U oba slučaja podržan je maksimalan framerate od 30 slika u sekundi, dok integrisani video‑enkoder pruža više video‑strimova istovremeno u različitim rezolucijama i kvalitetu, uz primenu jednog od dva video‑kodeka: M‑JPEG ili MPEG‑4 AVC (H.264), što su sve standardne odlike Axis‑ovih kamera.

Kamere iz serije M31 predviđene su za montažu u blizini ulaza u poslovne zgrade, prodavnice, restorane, hotele, banke... Imaju vrlo diskretan profil: pljosnato telo koje staje na dlan i malu kupolu ispod koje je statični objektiv koji se može usmeriti u željenom pravcu. Kamere ne privlače mnogo pažnje, a pružaju dobar uvid u ono što se dešava u neposrednoj okolini zgrade. Pouzdano rade na temperaturama od zimskih, ledenih ‑20 °C do letnjih +50 °C, a oklop koji ih pokriva štiti ih od dejstva klimatskih elemenata i od nasilnika. Oba modela imaju i po jednu podvarijantu, kameru u čijoj se oznaci nalazi sufiks nocap, koji označava da taj model nema oklop, ali zauzvrat njihov objektiv ima veći vertikalni hod. Te kamere se koriste na mestima sa ekstremnim temperaturama, ali gde nema dejstva klimatskih elemenata, kao što su tavanice na tremu, unutrašnjost velikih hladnjača i slično.

Dodatni element zaštite pri instalaciji na problematičnim lokacijama je i tzv. tampering alarm, deo Axis‑ovih inteligentnih alatki za automatsku analizu slike, koji će prepoznati pokušaj neovlašćenog otvaranja kućišta ili zaklanjanja vidnog polja, na šta će reagovati slanjem alarmne poruke kroz mrežnu konekciju kojom je kamera povezana. Takvi alarmi se mogu definisati i za druge značajne događaje kao što je detekcija pokreta određene magnitude u zadatom delu slike.

Instalacija i povezivanje su maksimalno pojednostavljeni: nema posebnog outdoor kućišta jer se zaštita postiže pomenutim oklopom, a u kompletu se dobija mala alatka za podešavanje položaja objektiva, pa čak i šablon koji olakšava bušenje rupa za montažu na pravilnom međusobnom rastojanju. Pošto je reč o IP kamerama, sav saobraćaj – prenos video‑strimova, alarma, konfiguracija i upravljanje – izveden je preko jednog Ethernet interfejsa, a zahvaljujući primeni Power‑over‑Ethernet standarda, kroz isti bakarni kabl sprovodi se i celokupno električno napajanje.

Korisne adrese:

IP Way
http://www.ipway.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #179
preview
Sony Cyber-shot DSC-HX100V
Nenad Veljković


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter