GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #180 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Axis Q7414: kartični video enkoder
Mladen Mijatović
Modernizacija analognih CCTV sistema ne podrazumeva nužno zamenu celokupne postojeće opreme. Iz Axis-a stiže skalabilno rešenje za brzu i fleksibilnu digitalizaciju analognog video nadzora.
- PC #180 (Septembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Axis Q7414: kartični video enkoder

Axis Q7414. Interfejsi: 4×BNC (kompozitni video), 4×3,5 mm (mono mikrofon, linijski audio, zvučni izlaz), Ethernet, 8×univerzalni I/O, 4×RS-485/RS-422 • Video: Od 176×144 do 720×576; H.264, M-JPEG kodek • Audio: Dvosmerni audio; balansirani/nebalansirani mikrofon, fantomsko napajanje; AAC, G.711, G.726 kodek.

Moderni digitalni sistemi video‑nadzora zasnovani su na IP kamerama, Ethernet mrežnoj infrastrukturi, DVR serverima u vidu storage diskova i inteligentnoj video‑analizi realizovanoj na klasičnim serverskim platformama. Prednosti takvih rešenja u odnosu na analogne CCTV sisteme su nesumnjive, ali migracija iz analognog u digitalni domen nije uvek jednostavna. Postojeći analogni sistemi imaju predviđeni vek trajanja i prelazak na IP video‑nadzor bi podrazumevao kompletnu zamenu opreme, što nije ekonomično, naročito kada su u pitanju velike instalacije od više desetina ili stotina kamera. U takvim slučajevima najbolje rešenje je postepena evolucija kojom se zadržavaju kamere i deo postojeće instalacije, dok se centralni deo sistema digitalizuje.

Gusto pakovanje

Tipična IP kamera sastoji se od dve celine: same kamere i video‑enkodera sa integrisanim računarom i mrežnim interfejsom. Ovaj drugi deo postoji i kao zaseban uređaj, pa se takvi video‑enkoderi koriste za modernizaciju analognog video‑nadzora. Ne diraju se postojeće CCTV kamere i mreža kablova koja ih povezuje, već se interveniše samo u nadzornom centru – umesto na analogne DVR snimače, video‑kablovi se povezuju na video‑enkodere, koji s druge strane imaju Ethernet interfejs, pa takav par (kamera + enkoder) postaje ekvivalentan modernoj IP kameri.

Švedska kompanija Axis u proizvodnom programu ima i video‑enkodere o kojima smo već pisali (PC#156), a ovoga puta vam predstavljamo rešenje koje je prilagođeno velikim instalacijama.

Axis Q7414 je kartični (blade) video‑enkoder, koji se instalira u posebne šasije predviđene za profesionalne 19“ rek‑ormane. Axis‑ova šasija sa oznakom Q7900 je visine 4U i prima 14 ovakvih kartica. Budući da se na jednu karticu povezuju do četiri analogne kamere, na vrlo malom prostoru se može gusto spakovati čak 56 enkodera, što je dovoljno i za digitalizaciju CCTV sistema u tržnim centrima, poslovnim zgradama ili stadionima. Ako je sistem mali, šasija se može opremiti i manjim brojem kartica, a ako je veliki, u rack se može dodati još jedna šasija. Za male instalacije postoji i manja šasija, Axis 291, visine 1U u koju staju samo tri kartice.

Nova‑stara kamera

Kartica Axis Q7414 podržava H.264 video‑kompresiju u maksimalnoj rezoluciji od 720×576 tačaka, sa mogućnošću višestrukih nezavisnih video‑strimova nižeg ili višeg kvaliteta. Posebna pažnja je posvećena obradi u analognom domenu, pa je tako moguće fino podesiti analogne parametre slike pre digitalizacije. Audio‑signal se komprimuje po standardu AAC, a svaki od četiri ulaza ima podršku i za balansirane i za nebalansirane izvore, kao i mogućnost takozvanog fantomskog napajanja (koriste je neki mikrofoni).

Ethernet interfejsi su izvedeni preko konektora na šasiji, a isto važi i za konektore za vezu sa PTZ platformama, pošto Axis pruža podršku za veliki broj analognih PTZ kamera raznih proizvođača. Sa zadnje strane su i univerzalni I/O konektori na koje se mogu povezati ulazi eksternih davača alarma (PIR senzor, kontakt‑prekidač na vratima...) i releji kojima se pokreću razni uređaji, pre svega električna brava, motor za otvaranje vrata ili nešto slično.

Od naprednih funkcija, podržani su detekcija pokreta i zvuka, automatsko obaveštavanje operatera u slučaju pokretanja alarma, kao i sve ono što inače srećemo kod Axis‑ovih kamera, tako da ovo rešenje u pravom smislu pretvara stari analogni CCTV sistem u moderan sistem IP video‑nadzora.

Korisne adrese:

IP Way
http://www.ipway.rs/

SLEDEĆI TEKST U PC #180
preview
3D za računar
Branislav BubanjaBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter