GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #180 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pile moje...
Dragan Pleskonjić
Ovih dana jedna simpaticna Facebook igra našla se u centru pažnje računarske javnosti. Tim srpskih programera napravio je "Piliće" i uklopio igru u Facebook zajednicu. Iza proste igre krije se vrlo ozbiljna tehnologija...
- PC #180 (Septembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pile moje...

(kliknite za veću sliku)

Da li Facebook igra koja je nastala u Srbiji može da doživi svetsku popularnost i okupi više od milion igrača? Nenad Hrnjak i ekipa koja stoji iza igre „Pilići“ (Chicken Lines) čvrsto veruje da može. Uspešan start, kao i trend brzog rasta, pokazuju da igra ima veliki potencijal: zarazna je, pa prvi pokazatelji govore da je cilj dostižan. Sa više od 56.000 aktivnih igrača nakon prve tri nedelje, autori su zadovoljni i očekuju da milioniti igrač stigne za oko šest do devet meseci. A igrača već ima na svim kontinentima...

Priča o pilićima

Tim koji je razvio ovu Facebook igru čini petnaestak stručnjaka u raznim oblastima, među kojima su programeri, dizajneri, animatori, kompozitori, muzičari, tekstopisci... Tim je okupio i organizovao Nenad Hrnjak, virtuelno doduše – ekipa se nikad nije sastala uživo, a mnogi su kontaktirali među sobom samo elektronski.

Za odličnu grafiku pobrinuo se Dragan Jakovljević. Dejan Dragić radio je na Flash programiranju, a Dejan Vesić i Milorad Tomašević bili su zaduženi za usklađivanje Amazon Cloud servisa i Facebook API‑ja. Boris Mladenović iz grupe „Jarboli“ komponovao je muzičku temu na engleskom jeziku, a srpsku verziju pesme napravio je di‑džej Nik – Nikola Tomić. Dvanaest priča o junacima igre, kasnije objavljenih u digitalnom obliku za čitač Kindle, napisao je Brady Woodson. Iako su svi iskusni stručnjaci u svojim oblastima, ipak im je trebalo više od osam meseci da naprave proizvod kojim će biti zadovoljni.

(kliknite za veću sliku)

Ekipa „Pilića“ morala je da reši niz složenih problema i primeni mnoge savremene koncepte i tehnologije. Igra se odvija na Amazon Cloud‑u, što daje pouzdanost i skalabilnost. Ona je na platformi koja povezuje Facebook, mobilne uređaje, servise za plaćanje (payment services su upravo ono što nam u Srbiji nedostaje i što obeshrabruje razvojne timove). Kolege iz tima navode da je odnos Amazon‑a i Facebook‑a i njihove tehničke podrške u odnosu na zahteve razvojnog tima bio vrlo brz i korektan u vreme razvoja, ali i sada kada je igra krenula uživo. Desilo se i da je Amazon Cloud pao u jednom trenutku neposredno po kretanju ove igre, a posebna priča su konstantne i ne uvek najavljene promene Facebook API‑ja, koje su znale i te kako da zadaju probleme.

Igra trenutno postoji na srpskom, engleskom i italijanskom jeziku. Prate je razni drugi sadržaji: muzički spotovi na YouTube‑u, serija priča o superpilićima, pa čak i knjiga (na engleskom) u Amazon Kindle i iBook formatima.

Jedan od dokaza da je igra uspešna jeste i to što se pojavio haker koji je „bez dozvole uzeo“ vizuelni identitet ChickenLines i pokušava na njemu da zaradi; kažu da ste na pravom putu ako pokušavaju da vas hakerišu. Dok sam pisao ovaj tekst, autori su mi javili da su imali problema s još jednim hakerskim napadom: neko se potrudio da sebi upiše 200.000 zlatnih zrna. A zlatna zrna su važna, jer pomoću njih možete da kupite mnogo korisnih superpilića koji će vam obezbediti bolji rezultat.

Jasno je da je milion igrača bilo kog softvera znatno teže dostići ako radite iz Srbije nego iz SAD ili neke druge velike države, koja ima mnogo veći broj korisnika Facebook‑a, jezičku prednost, razvijene sisteme plaćanja, podršku preduzetničkih ideja, dobru poslovnu i drugu infrastrukturu, kao i tradiciju online gaming‑a. Ako radite iz Srbije, imaćete skoro nepremostiv problem Internet plaćanja. U većini drugih zemalja taj problem je odavno rešen. Bilo kakvo slanje i prijem knjiga, reklamnog materijala, medija s programima i drugih sitnih stvari, koje je uobičajeno i finansijski vrlo povoljno u svetu, kod nas je na granici mogućeg. O složenim administrativnim i birokratskim procedurama da i ne govorimo.

I vi možete možete da doprinesete popularizaciji igre. Zamolili bismo čitaoce da savetuju autorima igre šta treba uraditi da igra iz Srbije ostvari cilj – milion korisnika. Predloge šaljite na info@chickenlines.com. Ako imate iskustva u kreiranju sistema s velikim brojem korisnika i izazovima koji to prate, marketinškim nastupima, društvenim mrežama, casual gaming‑u i upravljanju sličnim sistemima, podelite ih sa „pilićarima“ na blogu. Onaj ko da najbolju ideju i predlog, dobiće posebnu nagradu od kreatora ove igre.

O igri

(kliknite za veću sliku)

Osnovna verzija igre „Pilići“ nastala je još 1998. na bazi poznate igre Lines; nova verzija je zadržala ideju i duh stare igre, ali je kompletno prerađena i prilagođena za Facebook. Na ovoj društvenoj mreži igra je startovala 20. jula. Glavni junaci igre su pilići i superpilići Džoker, Pilpilot, Riđi Pera, Čarobnjak, Zorka, Duh, Ključarka, Zombiša, Sima Struja i Student, koji svojim posebnim moćima pomažu igraču da ostvari što bolji rezultat. Radi se o logičkoj igri koja je pogodna i za decu i za odrasle. Kombinatorika, koja je potrebna za stvaranje linija u igri, jača vaše moždane vijuge i sposobnost uočavanja.

Cilj igre je da se oslobode pilići iz kokošinjca dimenzija 8×8, praveći „linije“ pilića. Linija je napravljena kada ima pet ili više pilića iste boje u vertikalnom, horizontalnom ili dijagonalnom nizu. Za svaku liniju nagrađeni ste bodovima igre i takozvanim XP poenima. Pre nego što počnete igru možete izabrati do četiri superpileta i jedan x2 množilac poena. Svako superpile ima posebnu moć koja oslobađa prostor na tabli, daje nove mogućnosti za formiranje linija pilića ili umnožava poene u igri.

U ovoj igri svakako niste sami – pored očiglednog cilja, osvajanja što većeg broja poena, tu ste da pomognete prijateljima, a i oni vama. Tri su načina za to: pozovite prijatelje da igraju „Piliće“; ako prihvate pozivnicu, dobićete 300 zlatnih zrna. Drugo, svakom svom Facebook prijatelju možete poslati izabrano superpile kao poklon (eto dobre ideje za rešavanje problema rođendana vaših virtuelnih prijatelja na ovoj društvenoj mreži) i time mu pomoći da i on postigne što bolji rezultat u narednim partijama „Pilića“

Na kraju, možete da uparite superpiliće s prijateljima i tako prijatelju obezbedite jedno superpile kao besplatni bonus tokom čitav nedelje (ono za koje ga upari najveći broj prijatelja). Ove dodatne mogućnosti i raznolikost svake nove igre, sigurno će vas privući da se ponovo vratite i osvojite neko zlatno zrno više.

Brojne velike stvari i uspesi su započeli skoro slučajno, okupljanjem neformalnih grupa kreativnih stvaralaca koji su verovali u uspeh. Oslobađa se energija novih ideja i preduzimljivosti na ovim prostorima, što budi optimizam, koji može poslužiti kao podstrek onima koji u tišini svojih soba sanjaju o svetskom uspehu.

SLEDEĆI TEKST U PC #180
preview
Od ERP-a do uspešnog rasta
Vladimir CerićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter