GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #180 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Od ERP-a do uspešnog rasta
Vladimir Cerić
Put kompanije ka uspehu može biti veoma trnovit ako ne uključite informatičku podršku na vreme. Privatna kompanija iz Čačka iskoristila je prednosti modernog ERP sistema u pravom trenutku.
- PC #180 (Septembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Od ERP-a do uspešnog rasta

(kliknite za veću sliku)

Unipromet je privatna kompanija iz Čačka, osnovana 1990. godine, koja pravi metalne proizvode najrazličitijih tipova, a najpoznatija je po izradi i ugradnji zaštitnih ograda za puteve. Do sada je ulagano u opremu, kapacitete i inovacije u proizvodnji, pa tako sada raspolažu s nekoliko proizvodnih hala, u kojima radi više od 200 zaposlenih. Ipak, nedovoljna pokrivenost poslovnih procesa informatičkom podrškom, kao i odsustvo konsolidovanih poslovnih podataka, jasno su ukazali na neophodnost uvođenja savremenog poslovnog rešenja. „Najveći izazov za implementaciju ERP rešenja predstavljala je kompleksnost organizacije, proistekla iz činjenice da Unipromet ima nekoliko različitih tipova proizvodnje, kao i da klijentima nudi kompletnu uslugu: proizvodnju, transport, montažu i ugradnju“, objašnjava Vladan Petrović, direktor beogradske kancelarije kompanije NPS, jedne od najiskusnijih u regionu u uvođenju poslovnih informacionih sistema.

Kontrola proizvodnje

Cilj uvođenja Enterprise Resource Planning rešenja bio je uspostavljanje pune kontrole nad procesima u proizvodnji i segmentu usluga, kao i povećanje efikasnosti rada, dok je Business Intelligence rešenje trebalo da omogući lakši i brži pregled podataka i izveštavanje na svim nivoima. Nakon iscrpne analize potreba i aktuelne ponude izabrano je ERP rešenje Microsoft Dynamics NAV, a za implementatora je izabran NPS, kao Microsoft‑ov partner s dugogodišnjim iskustvom u implementaciji poslovnih rešenja iz Microsoft Dynamics porodice. Uvođenje rešenja za poslovno izveštavanje (BI) bio je logičan nastavak, jer je BI4Dynamics prirodna nadgradnja i „kruna“ svake Dynamics NAV instalacije.

(kliknite za veću sliku)

Uz pomoć novog informacionog sistema u Uniprometu sada mogu lako da analiziraju sve poslovne podatke, prate učinak i efikasnost rada, kao i da utvrđuju gde je moguće smanjenje troškova. Omogućeno je trenutno raspolaganje svim podacima, povećana je efikasnost rada većine službi i pojednostavljen je unos podataka u sistem. Povećana je i produktivnost zaposlenih, zahvaljujući isključivanju ponavljajućih aktivnosti i skraćenju vremena potrebnog za unos podataka. Nadgradnjom sistema, odnosno uvođenjem BI rešenja BI4Dynamics, uspostavljen je i sistem za brzo i pregledno izveštavanje iz baze poslovnih podataka koja se ažurira na dnevnom nivou. Zahvaljujući bazi podataka koja pohranjuje ključne poslovne podatke, kreirana je osnova za najrazličitije analize poslovanja, što je donelo potpuno novu, dodatnu vrednost čitavom projektu.

Novim poslovno‑informacionim sistemom obuhvaćeni su svi poslovni procesi u kompaniji, a sistem je u potpunosti usklađen sa aktuelnom zakonskom regulativom. „Novi sistem nam je omogućio da kvalitetno planiramo i pratimo realizaciju u svim segmentima poslovanja. Brojne empirijske pokazatelje zamenili smo egzaktnim i sada mnogo bolje i ispravnije sagledavamo sve aspekte i performanse svog poslovanja, ali i otkrivamo gde sve i na koji način da budemo još bolji. Sada, kada raspolažemo ovako moćnim i fleksibilnim alatima, spremnije reagujemo na izazove, bolje i dalje vidimo i lakše donosimo odluke. Iako je već i samo to dovoljno da opravda investiciju, prave koristi očekujemo tek u godinama koje dolaze“, ističe glavne prednosti novog sistema Zoran Bojović, direktor kompanije Unipromet.

Korisne adrese:

NPS
http://www.nps.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #180
preview
Siguran grad
Mladen MijatovićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter