GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #182 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Corel govori više od hiljadu reči
Vladimir Cerić
Današnji multimedijalni svet se zasniva na slikama, statičnim ili pokretnim, i svima nam je potreban alat koji će nam pomoći da to obilje informacija nekako prilagodimo. Moguće rešenje je novi Corel Photo & Video X4.
- PC #182 (Novembar 2011)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Corel govori više od hiljadu reči

(kliknite za veću sliku)

Photo & Video X4 Ultimate Bundle je paket softverskih proizvoda koje je kompanija Corel namenila najširem krugu korisnika računara, od početnika do profesionalaca. Prvima je obezbeđena lakoća rukovanja, dok drugi imaju na raspolaganju opcije koje, kada se upotrebe, mogu da naprave korak napred u odnosu na uobičajeni finalni proizvod, bilo da je u pitanju fotografija ili video.

U sastav ovog paketa ulaze dve aplikacije: Corel PaintShop Pro X4 Ultimate i Corel VideoStudio Pro X4 Ultimate, koje ne predstavljaju standard u svojim oblastima, ali su prilično napredne u odnosu na ostatak ponude na tržištu. Iako je Corel odavno izgubio bitku sa Adobe‑om, treba se setiti da je PaintShop Pro bio jedan od retkih ozbiljnih takmaca Photoshop‑u, pa imajući to u vidu treba pristupiti i proceni aktuelne verzije. Zato ćemo i krenuti od njega.

Tri radna okruženja

Od kako su digitalni foto-aparati ušli u naše živote, proces skladištenja i obrade značajno povećane količine fotografija je pretvoren u posao koji zahteva prilično vreme. Nisu usamljeni slučajevi ljudi koji i sa kratkih putovanja donesu i po nekoliko hiljada fotografija i tako sebi na spisak obaveza dodaju i zadatak organizovanja, filtriranja ili čak i naknadne obrade svih tih digitalnih uspomena. Sa druge strane, tu su foto‑amateri i poluprofesionalci kojima je potreban pouzdan i jednostavan alat za brzu obradu pojedinačnih fotografija.

Znajući da treba da zadovolji zahteve dve grupacije korisnika sa potpuno drugačijim prioritetima, Corel je u PaintShop Pro X4 ubacio ne jedan, već tri različito organizovana korisnička interfejsa, pa tako birate Manage, Adjust ili Edit tip radne površine.

Izbor workspace‑a je jednostavan i brz, a u osnovnom Manage pogledu na raspolaganju imate alate za organizaciju fotografija, koji uključuju dodeljivanje proizvoljnih tagova i ocena, a moguće je pretraživanje po datumu, ključnoj reči, kao i kreiranje tzv. Smart kolekcija, po određenom kriterijumu – imenu ili veličini fajla, datumu snimanja, pridruženom tag‑u i mnogim drugim, uz mogućnost kombinovanja više kriterijuma.Tu je i prečica za brzo deljenje odabrane fotografije putem e‑mail‑a ili Facebook‑a, te postavljanje u Flickr album.

Radna površina Adjust nudi mnoštvo podešavanja (čak 75) i praktično je moguće korigovati svaki aspekt fotografije, od osvetljenja, kontrasta i kolornog balansa, pa do uklanjanja digitalnog šuma i izoštravanja fotografija. Za one koji nisu baš sigurni kako da upotrebe sve ove funkcije tu je i opcija Smart Photo Fix, u kojoj program analizira fotografiju i daje predloge za korekciju osvetljenja, oštrine, senki i zasićenja bojama. Korisnici sa slabijim računarima treba da znaju da većina ovih operacija zahteva puno procesorskog vremena i memorije, mada Corel tvrdi da je ova verzija brža za 50% od prethodne. Rezultati su solidni čak i na „problematičnim“ fotografijama sa dosta šuma.

I konačno, Edit Workspace nudi sasvim dovoljan broj opcija uz pomoć kojih prosečan korisnik može uređivati svoje fotografije. Komande su poređane po menijima raspoređenim gore i levo, dok je na desnoj strani rezervisano mesto za veoma koristan Learning Centar, koji ne samo da objašnjava funkcionisanje pojedinačnih opcija, već i vodi direktno do njih, čime se značajno ubrzava rad novih korisnika ove aplikacije. Sve komande su logično raspoređene i jasno označene prilično velikim ikonama, pa se i oni koji nemaju iskustva u programima za obradu slika mogu lako i brzo snaći i pronaći upravo opciju koja im odgovara. Od noviteta u verziji X4 se izdvaja Selective Focus, uz pomoć koga i vlasnici point‑and‑shoot foto‑aparata mogu kreirati efekte doskora dostupne jedino na skupljim DSLR modelima. Izdvajamo i High Dynamic Range (HDR) modul za spajanje fotografija.

Novo za pokretne slike

(kliknite za veću sliku)

Iako na prvi pogled izgleda „nedovoljno profesionalno“, Corel VideoStudio Pro X4 Ultimate koji stiže u ovom paketu je sasvim upotrebljiv poluprofesionalni alat za obradu video-materijala svih tipova. Kao što se i moglo očekivati, podržani su svi najnoviji formati zaključno sa HD snimcima, za koje je urađena posebna optimizacija za najnovije Intel i AMD centralne i grafičke procesore.

Raspored komandi zahteva određeni period navikavanja i proučavanja njihovog dejstva na video koji je na timeline‑u – stvari su pojednostavljene kako bi bile prijemčivije prosečnom korisniku, ali je time izgubljena preciznost u radu sa video-elementima, pa će profesionalci čak i za manje projekte koristiti neke druge alate. Ono gde VideoStudio Pro X4 dolazi do izražaja su predefinisani elementi (animacije, tranzicije, titlovi...) koji će kreativnom amateru omogućiti da izbaci finalni proizvod vredan pažnje, bez obzira na to da li je to HD video za kućni bioskop, DVD za rođake iz zavičaja ili video-klip namenjen postavljanju na neki od online video-servisa. Na raspolaganju su prečice za YouTube i Vimeo, kao i postavljanje na Facebook.

Pored montaže uobičajenih video-materijala, Corel je u novu verziju ubacio još dve interesantne opcije. Prva je podrška za Stop Motion animacije, a druga za Time Lapse fotografije. U oba slučaja se od pojedinačnih fotografija kreiraju interesantni materijali, naročito kod Time Lapse opcije za snimanje vremenski razdvojenih fotografija, koje se pretapaju u zanimljiv video o promenama jednog kadra u toku dana, meseca ili čak godišnjeg doba. Za Stop Motion animacije je potrebno i mnogo više iskustva i kreativnosti, ali se uz dovoljno znanja može dobiti kvalitetan finalni proizvod. Interesantno je da je u novu verziju dodata i opcija za kreiranje 3D filmova, ali pošto nismo imali adekvatan materijal, nismo je ni isprobali.

Opcija za intervencije na videu ima mnogo, pa se može desiti i da se zagubite ili preopteretite finalni video efektima i audio-akrobacijama. Sa druge strane, ubacivanje materijala na vremensku šinu je brzo i jednostavno, a snimanje glasa koji će pratiti video je elegantno rešeno. Pored stereo zvuka podržan je i 5.1 surround zvuk, a fino podešavanje audio-segmenata ubačenih u projekat je izvedeno tako da bude jasno i laicima. Naravno, i ovde je moguće menjati izgled radne površine, pa čak i snimati svoje kombinacije elemenata, zavisno od tipa projekta na kojem radite.

Izvoz u tipične formate, kao što je DVD, rešen je praktičnim step‑by‑step procedurama, tako da finalni proizvod bude i efektan i upotrebljiv na svim platformama. Naravno, kao što je podržan uvoz najrazličitijih formata, od DV AVI i H.264 pa do 3GPP i QuickTime formata, i kod formata za izvoz materijala nema nikakvih značajnih ograničenja.

Probne verzije obe aplikacije koje čine Photo & Video X4 Ultimate Bundle su dostupne za preuzimanje sa Corel‑ovog sajta, objavljujemo ih i na DVD‑u, a oni koji se odluče za kupovinu ovog paketa dobiće i posebne dodatke, koji uključuju Nik Color Efex Pro paket od preko 250 dodatnih filtera i efekata za fotografije, mogućnost preuzimanja royalty‑free fotografija sa servisa Fotolia, i paket proDAD Mercalli SE efekata za korekciju i stabilizaciju video-materijala. Kao dodatni bonus stiže i licenca za WinZip Pro, koji je integrisan u video komponentu ovog paketa.

Ako uzmemo u obzir sve opcije koje su ugrađene u ove dve aplikacije, cena od 104 evra se ne čini previsokom – naprotiv. U paketu dobijate dve vrlo praktične aplikacije uz pomoć kojih možete da iskažete svoju kreativnost i lakše upravljate svojom digitalnom foto i video arhivom.

Korisne adrese:

Extreme
http://www.extreme.rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter